La cultura popular torna als carrers de la ciutat cada dia de Festa Major
Com a pròleg de la festa més tradicional, el dijous dia 1 de setembre (19.30 h) els Castellers de Sabadell faran un assaig a la plaça de Sant Roc obert a tota la ciutadania. La plaça de Sant Roc serà el punt on, al llarg de la festa, es podran veure diferents mostres de dansa popular. El divendres, abans que es doni per inaugurada oficialment la festa, es celebrarà el concurs de voltes del Ball del Rodet (18 h) i el posterior Ball del Rodet (19.30 h). Tot seguit tindran lloc els balls de protocol del seguici festiu de Sabadell.
Dansa tradicional
Dissabte (11.30 h) s’ha programat un taller de dansa tradicional catalana a la plaça de Gabriel Pujol i, a la tarda, l’Eix Macià acollirà un altre taller de danses (17 h). El Ball de la Bola de diumenge (18.30 h), una de les activitats més singulars de la festa, a la plaça de Sant Roc, completarà el programa de danses tradicionals. Dissabte (12 h i 21h), diumenge (12 h) i dilluns (18 h) la plaça del Gas acollirà ballades de sardanes a càrrec de Sabadell Sardanista.
Cercaviles
Les cercaviles seran un altre atractiu de la festa. Dijous (18.45 h) l’Animalada petita sortirà de la plaça del Mercat, per recórrer el carrer d’en Font, la plaça de Marquilles, carrer de Sant Quirze, carrer de Gràcia, carrer de l’Escola Industrial i plaça del Mercat. L’Animalada gran (22.30 h) tindrà el següent recorregut: plaça del Mercat, carrer d’en Font, plaça de Marquilles, carrer de Sant Feliu, plaça del Gas, carrer de Sant Pere, Rambla, placeta del Pedregar, carrer de la Borriana, plaça de l’Àngel, carrer de les Valls, carrer de l’Escola Industrial i plaça del Mercat.
Una de les incorporacions més destacades al programa d’enguany és el seguici d’inici de Festa Major que tindrà lloc divendres (18.45 h). Una activitat que treu al carrer el bestiari de la ciutat amb figures que formen part del seu patrimoni històric festiu. A més, enguany cal subratllar la recuperació de dues figures que van existir fa 400 anys: la Mulassa i els Cavallets.
El seguici, presidit pel penó de la ciutat, començarà a la Rambla (Casal Pere Quart) i, des d’aquí, continuarà pels carrers de Sant Pere, plaça del Gas, Sant Feliu, d’en Font, Escola Industrial i Gràcia, i finalitzarà a la plaça de Sant Roc.
Dissabte (17.45 h) els Trabucaires anunciaran l’inicia de la cercavila de Festa Major que sortirà de la plaça de la Creu Alta, i passarà per l’avinguda de l’Onze de Setembre, via de Massagué, carrer de les Valls, plaça del Pi-pi, carrer de Gràcia i plaça de Sant Roc. Serà en aquest punt on el teatre popular trobi el seu espai amb els tradicionals Versots amb el Ball de Diables de Sabadell (20 h).
El diumenge, dia 4 (10 h), la Galejada dels Trabucaires despertarà la ciutat en passar per la plaça de Clara Campoamor, carrer de les Tres Creus, plaça de Miquel Crusafont, carrer de les Tres Creus, carrer del Pedregar, plaça del Doctor Robert, plaça de Sant Roc, carrer de Gràcia, carrer de l’Escola Industrial, plaça del Mercat i plaça de Sant Jaume.
Castells i Diables
La jornada castellera (12 h) de diumenge tornarà a la plaça de Sant Roc amb la participació dels Castellers de Sabadell, Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró.
Al vespre (21 h) serà el torn de la Cercavila Infernal pels carrers i places de la ciutat: plaça de la Creu Alta, avinguda de l’Onze de Setembre, via de Massagué, carrer de la Mare de Déu de les Neus, raval de Fora, carrer de la Salut, plaça de l’Àngel, carrer de les Valls, plaça del Pi-pi, carrer de Calderón i carrer de Jovellanos (Mercat Central). Hi participaran Forques de Can Deu, Drac Antonot, Bruixes del Nord, El Gripau, Diables de la Creu Alta, Víbria de Sabadell, Drac Baldomero, Ball de Diables de Sabadell, Sentinelles d’Arquëmis, Morth, La Mulassa de Sabadell, Pastors d’Onga, Ball de Diables de Montornès i Drac de Montornès.
Les propostes de cultura popular es clouran dilluns 5 de setembre amb el Seguici de cloenda de la Festa Major (20.30 h)