Recomanacions per evitar l’augment del mosquit tigre
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada a l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Els ous i les larves d’aquest insecte viuen en petites basses d'aigua estancada en àrees exteriors properes a la presència humana. Aquestes són les mesures per evitar-ne la proliferació tant del tigre com d’altres mosquits del gènere Aedes:
- La més eficaç és buidar o netejar els espais on es produeixen petites acumulacions d’aigua –gerros exteriors, cendrers, zones de desguàs, etc.–, on aquesta espècie creix i es reprodueix.
- Tapar amb mosquitera o un altre sistema els bidons d’aigua de regar
- Vigilar i netejar de restes de fulles les zones de drenatge o canals de desguàs
- Evitar forats i depressions a terra que puguin acumular aigua
- Renovar l’aigua de les arquetes dels embornals de fonts dos cops per setmana
- Els peixos a les basses i fonts ornamentals són bons depredadors de larves i ous
El mosquit tigre no transmet el coronavirus però sí altres malalties
La covid-19 no es transmet a través de picadures de mosquits. El coronavirus és un virus respiratori que es propaga principalment pel contacte amb una persona infectada a través de les gotetes respiratòries que es generen quan la persona infectada tus o esternuda, per exemple, o a través de petites gotes de saliva o secrecions del nas.
Tanmateix, els mosquits tigre i altres espècies del gènere Aedes poden transmetre diverses malalties com el dengue, la chikungunya o el zika. Aquestes malalties són causades per virus i poden produir febre i dolors articulars i musculars, entre altres símptomes, i en algunes ocasions es requereix hospitalitzar els pacients. El virus es transmet quan un mosquit del gènere Aedes, com el mosquit tigre, pica a una persona després d’infectar-se picant abans a una altra persona infectada pel virus. Precisament l’any 2018, a Catalunya, es va detectar el primer cas autòcton de dengue (i el vuitè de l’estat espanyol).
Per altra banda, tal com ja es va fer l’any passat, es convida a participar en la plataforma ciutadana Mosquito Alert, que té com a missió investigar i controlar tan el mosquit tigre com el de la febre groga. Per dur a terme aquest projecte s’ha creat una app gratuïta amb el mateix nom, Mosquito Alert. Amb aquesta app qualsevol persona pot enviar observacions de mosquits del gènere Aedes urbans o d’un dels seus llocs de cria i adjuntar una foto perquè els experts o altres persones ho verifiquin.
Més informació a: www.mosquitoalert.com