PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Entrevista Núria Salvans Soler

ENTREVISTA

Nuria

Núria Salvans Soler, associació Cultural Templo de la Diosa: "Som una associació cultural on treballem l'espiritualitat feminista i l'espiritualitat de la terra".

Aquesta tardor entrevistem a Núria Salvans Soler de l'Associació Cultural Templo de la Diosa.

A més de la teva tasca al Temple de la Deessa, a què et dediques? Sóc mestra de primària, ensenyo anglès.

Què és el Temple de la Deessa? Som una associació cultural que treballem desde l’espiritualitat feminista i l’espiritualitat de la terra. La nostra visió de l’espiritualitat és oberta, amb una visió femenina de la Divinitat i centrada en la terra i en la natura, que per a nosaltres és indivisible amb el que reclama el feminisme.

Sou ecofeministes? Efectivament.

Quins són els vostres eixos vertebradors? Tenir cura de l’individu dins de la col·lectivitat, fugir del model únic que impera a favor d’un model divers i inclusiu, tenir uns acords però respectant sempre les visions particulars, intentar ajudar en la mesura que podem en totes les causes. Ens agrada pensar en global i treballar en local. Oferim espais on la gent es pugui sentir escoltada des del cor i oferim espais per fer coses junts.

Quins aspectes treballeu? Fem moltes activitats obertes, i les nostres activitats centrals són les festivitats al llarg de l’any. En celebrem vuit, els equinoccis i solsticis, i festes tradicionals d’aquí i d’Europa en general. I el nostre objectiu és obrir-nos a tothom perquè puguin connectar amb l’energia de la terra, i com que vivim en la ciutat de vegades ens allunyem d’aquest lligam amb la natura.

Entenc que esteu obert a tothom? Sí, absolutament a tothom, homes i dones. L’única cosa exclusiva per a dones és la tenda roja.

Què és la tenda roja? Estem molt interessades en conèixer els nostres cossos, al voltant de la idea de la menstruació. Creiem que el model de coneixement del cos és el masculí i ens falta informació sobre el nostre cos en particular, des de les nostres hormones i cicles. El grup és molt obert i ens podem trobar fent des d’una dansa a una meditació.

Ara parlarem de què no és El Temple de la Deessa: no és una botiga esotèrica. No sé perquè hi ha aquesta confusió, nosaltres tenim una visió holística i ens sembla que l’apartat esotèric també és benvingut, així com l'acadèmic i cultural és benvingut, de la mateixa manera que també ho és l’antropològic i el folklòric... tot és benvingut. El que ens agrada treballar amb les visions antigues dels mites, dels contes i creiem que aquí hi ha un poder.

No és un lloc on l’objectiu sigui vendre coses... Estem oberts a què gent de l’entitat que creï coses artístiques les pugui exposar i si a algú li interessa, les pugui comprar. És l’única cosa comercial que fem, som una associació cultural sense ànim de lucre. Demanem en algunes activitats ajudes per comprar materials que gastem en la mateixa activitat i tenim copes menstruals en la tenda roja perquè algunes persones ens les demanen. Fem alguns tallers o formacions, alguns dels quals tenen cost. Això és tot.

Què pot trobar algú que s’acosta què trobarà en vosaltres? La gent diu que troben comunitat. Molta gent ve a buscar camins espirituals i el que troben són noves possibilitats. És un espai per parlar des del cor, amb una gran importància a l’escolta activa, un lloc per riure, ballar, ser feliç.

Com puc apropar-me al Temple de la Deessa? Obrim cada dijous de 6 a 8, el millor és venir, conèixer-nos. Viure una trobada amb nosaltres. Moltes dones venen per estar en silenci i trobar pau que no troben en altres llocs.

Quantes persones sou? Som entre 20 i 30. No hi ha diferència real entre ser o no ser membre, no hi ha cap pressió ni condicionant per associar-se. Ens interessa estar oberts a tothom. I sobretot que tinguin també ben clar que està obert a tothom i que a l’associació hi ha homes, dones i nens. Poden venir en família en algunes activitats. De fet hi ha un grup creixent d’homes.

Feu sortides també? Si, ara anirem a Calafell i treballem molt amb el nostre llegat històric, abans de les històries més patriarcals. Fem sortides a la natura, al mar, museus, poblats ibers. Mirem molt la part precristiana. Ens identifiquem amb el paganisme, les religions precristianes, fent èmfasi especial en les divinitats femenines. Pot ser per a tu alguna cosa religiosa o un arquetip que t’empoderi.

Algun llibre que sigui per a vosaltres referencial?N’hi ha molts però el més conegut És la danza espiral, en aquest link del nostre web s’hi poden trobar una llista més extensa http://templodeladiosa.es/2017/libros-movimiento-de-la-diosa/">http://templodeladiosa.es/2017/libros-movimiento-de-la-diosa/ 

Finalment quines activitats ara hem de tenir en compte del Temple de la Deessa? El Dia Mundial de la Deessa que és el primer diumenge de setembre, que és una celebració del Diví Femení, oberta a tothom i que normalment fem a l’aire lliure. I del dia del paganisme, per conèixer les tradicions precristianes, i això serà el 22 i 23 de setembre que aquest any ho fem al Museu Marítim.

Més informació a www.templodeladiosa.es