PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Museu de la Indústria Tèxtil Llanera de Sabadell-Vapor Buxeda Vell

Localització i contacte

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

Les visites guiades al Vapor Buxeda Vell s'inclouen dins el programa "Els diumenges fem història" que cada mes proposa el Museu d'Història de Sabadell. Aquestes visites guiades de tres quarts d'hora de durada per l'antic Vapor, ara seu del Museu de la Indústria Tèxtil i Llanera de Sabadell.

En el recorregut de la visita per l'antic nucli energètic d'aquest vapor s'explica l'evolució de l'edifici des de la seva fundació entre els anys 1852 i 1854 fins a la darrera fesomia que tingué just abans del seu enderroc l'any 2000. Seguidament es passa a veure l'audiovisual que explica el context històric que vivia Catalunya, i més concretament Sabadell, en aquestes dates de funcionament del Buxeda Vell. La darrera part de l'audiovisual tracta de les inquietuds empresarials de la família Buxeda- fundadors de l'empresa i pioners en la producció d'electricitat per a la il·luminació- el seu creixement i davallada fins el tancament l'any 1896. S'explica també com les instal·lacions van passar a mans d'una altra empresa- la Mercantil Sabadellense- que l'any 1908 feu instal·là la màquina de vapor semifixe WOLF, de fabricació alemanya, per produir l'energia que arribava a les naus, ocupades ara per diversos llogaters.

La visita continua al soterrani, on es conserven espais relacionats tant amb les calderes que feien anar la màquina Hall, la segona màquina de vapor que van instal·lar els Buxeda l'any 1889, com amb l'actual WOLF i es pot veure la impressionant xemeneia des de dins.

Es passa després al pati on es comenten aspectes de l'edifici, d'estil modernista, i seguidament s'entra a la sala de la màquina WOLF. Allà es comenta el complex funcionament d'una màquina de vapor i la transmissió de l'energia a través de volants, corretges i embarrats fins les naus on hi havia instal·lades les màquines- contínues, telers… També es pot observar com aquesta mateixa màquina podia generar electricitat mitjançant l'acoblament d'un alternador.