PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Biblioteca Miquel Carreras

Localització i contacte

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

  • Autobusos urbans (TUS)
      Parades properes:
    • Alfons XIII : L4,L5,L11,L44,L55,L80,
    • Casal Pere Quart : L1,L2,L3,L11,L80,
    • Dr. Robert : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
    • F.G.C. - Rambla : L11,L80,
    • Manresa : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
    • Sant Joan : L4,L5,L12,L44,L55,F4,F5,
    • Tres Creus : L4,L5,L12,L44,L55,F4,F5,

Horari

dl.- dv.: 16-18 h

AVIS IMPORTANT: Segons allò establert al Real Decret 463/2020, de 14 de març que declara l’estat d’alarma, a partir del 16 de març aquest centre romandrà tancat.

Més informació

Al llarg de la seva història la Fundació Bosch i Cardellach ha anat recollint un important fons documental. A juny de 2008, el volum estimat de la col·lecció voltava els 70.000 documents entre fons d'arxiu, llibres i revistes, gràcies a nombrosos llegats i a l'intercanvi regular de publicacions amb centres d'estudis d'arreu de Catalunya.

És en aquest moment que, davant d'un canvi d'orientació de les activitats de l'Obra Social Caixa Sabadell es planteja, per una banda, la necessitat de deixar la seu històrica al carrer d'en Font i, d'una altra, l'oportunitat de rebre en donació els fons de la Biblioteca de Caixa Sabadell i la biblioteca personal d'Antoni Trallero Alòs (més de 50.000 exemplars). Aquestes oportunitats s'han materialitzat en el trasllat al nou local del carrer Indústria i la incorporació de més de 100.000 volums al fons de la Fundació.

En ocasió d'aquest canvi, la biblioteca ha rebut el nom de Miquel Carreras, sabadellenc il·lustre mort al front el 1938. Així mateix, s'ha donat el nom d'Antoni Trallero a la sala de lectura per honorar aquest enginyer i bibliòfil la col·lecció del qual constitueix un aportació inestimable a la ciutat.

Així, la Biblioteca Miquel Carreras compta amb un conjunt de fons de tipologies i temàtiques diverses, mirall de les variades inquietuds científiques i artístiques de la ciutat al llarg del s.XX, en què es conformen les diferents col·leccions que hi han confluït. Destaca, tanmateix, tot allò relacionat amb els estudis locals (principalment de Sabadell però també de tot l'àmbit de parla catalana), la Col·lecció Joan Montllor i Pujal, les seccions d'art i de literatura (amb llibres dels segles XIX i XX, principalment) i, a la part d'arxiu, els fons personals de Miquel Carreras i Pau Vila.

Dins d'aquest últim, cal destacar la rellevància de la documentació relativa a la cultura popular catalana. Com a dipositària del fons d'arxiu personal d'en Pau Vila Dinarès i de la col·lecció Busqué-Barceló, la F