PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

L’Ajuntament de Sabadell crea un grup de treball amb entitats d’Economia Social i Solidària per impulsar el sector, actualment xifrat en 194 iniciatives

Segons el 1r diagnòstic, el sector té rellevància local, genera ocupació de qualitat i proveeix serveis únics enllaçats amb un nou model de desenvolupament...

 Segons el 1r diagnòstic, el sector té rellevància local, genera ocupació de qualitat i proveeix serveis únics enllaçats amb un nou model de desenvolupamentess

L’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, amb el suport de diferents entitats, ha completat el primer diagnòstic de la situació actual de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Sabadell. L’objectiu de l’informe, que s’ha presentat avui, és conèixer el context i recavar propostes per dissenyar les línies de treball més adients que permetin impulsar aquest sector.

El regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha comentat durant la presentació que “hem de tenir en compte que l’Economia Social no ha de ser un element econòmic accessori sinó transversal. Una línia estratègica de treball”. És en aquest sentit, precisament, que ha destacat la voluntat municipal de potenciar aquesta economia “des d’una perspectiva transversal, des del Vapor Llonch però també des d’altres àmbits com podria ser la contractació pública” que promogui la responsabilitat social. Impulsant accions i eines “per donar entrada a l’economia social i no especulativa”.

Segons el diagnòstic, el sector té impacte i rellevància local, genera ocupació de qualitat i és proveïdor de serveis socials que donen resposta a les necessitats que l’administració pública no està cobrint. Tot plegat enllaçant amb un nou model de desenvolupament local.

Les iniciatives d’Economia Social i Solidària representen un ampli ventall, des d’organitzacions amb una llarga trajectòria referents locals a iniciatives innovadores, amb el denominador comú que totes prioritzen la persona i la finalitzat social per sobre dels beneficis econòmics, així com una gestió interna transparent, equitativa i participativa. Es tracta d’organitzacions que vetllen per minimitzar l’impacte ambiental dels seus processos de producció i comercialització.

El diagnòstic revela que Sabadell compta amb 194 iniciatives d’Economia Social i Solidària la majoria pertanyents a la petita i mitjana empresa. Gairebé la meitat d’aquestes entitats són cooperatives i a continuació les formes jurídiques més detectades són les associacions o fundacions sense ànim de lucre i les societats laborals (tant anònimes com limitades). Finalment, un petit percentatge està constituït per empreses d’inserció i centres especials de treball.

Segons l’estudi fet, bona part de les iniciatives es dediquen al sector serveis, ja sigui en productes destinats a la llar i al petit consumidor, o bé a serveis dirigits específicament a les empreses. Ambdós àmbits suposen prop d’un 60% del total. Les activitats educatives, de cultura i lleure, suposen més d’un 15% de les iniciatives. L’alimentació, la salut i els serveis a les persones i el tèxtil, suposen, cadascuna d’elles, un 10% aproximat de les iniciatives estudiades.

Pel que fa a la facturació, la cinquena part declara facturar més de 3 milions d’euros anualment mentre que més de la meitat no supera els 250 mil euros l’any. L’anàlisi fet conclou que el tipus de contractació més habitual entre aquestes iniciatives d’ESS és la indefinida amb un 89% dels casos. Només un 11% dels contractes del sector són temporals. Totes aquestes dades es poden consultar en l’informe complet accessible des del web www.vaporllonch.net.

Grup de Treball amb entitats d’Economia Social

El diagnòstic realitzat també inclou un recull estratègies per promoure l’Economia Social i Solidària a la ciutat basat en les aportacions d’entitats, cooperatives i grups de consum participants en un diàleg obert desenvolupat al juliol al Vapor Llonch. D’acord amb les aportacions fetes, va sorgir principalment la necessitat d'un major compromís dels ens locals amb el sector, la importància de fomentar la cooperació entre les pròpies iniciatives per compartir experiències o recursos i la necessitat de posar en valor aquest model. Com a resposta a aquests interessos, avui mateix es crea el grup de treball de sensibilització i comunicació amb diferents entitats del sector. Es tracta d’un espai de debat i col·laboració, amb una dinàmica de treball basada principalment en punts de trobada virtuals, per determinar plegats els objectius que es volen assolir i les accions que conjuntament es poden desenvolupar.

Mapa de consum responsable

Per impulsar el sector, l’Ajuntament de Sabadell també ha realitzat el primer Mapa de Consum Responsable de la ciutat. El mapa interactiu, accessible des del web municipal www.sabadell.cat (en l’apartat de plànol), inclou actualment 38 iniciatives, tot i que es preveu que se n’hi vagin incorporant més. Amb aquest mapa s’identifiquen aquelles iniciatives econòmiques amb valor afegit social o mediambiental per promoure un consum conscient i responsable que contribueixi a millorar l’entorn també des de la cistella de la compra. La idea és que aquest mapa permeti al consumidor obtenir informació sobre els punts on trobar productes o serveis basats en el respecte pel medi ambient, la proximitat, la integració sociolaboral, o de comerç just, entre d’altres. El Vapor Llonch ha impulsat aquest projecte, en el qual també hi han participat els Serveis d’Atenció Ciutadana, Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes i Informàtica de l’Ajuntament.