PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

El Govern municipal reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua que inclogui mesures per millorar la qualitat del riu Ripoll al pla de gestió de la conca fluvial de Catalunya

Sabadell ha presentat diverses al·legacions a aquest pla...

Sabadell ha presentat diverses al·legacions a aquest pla

El Govern municipal ha traslladat un conjunt d’al·legacions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per tal que siguin valorades i incorporades en els documents finals associats al Pla de gestió del districte de la conca fluvial de Catalunya, de la qual forma part Sabadell, per al període 2016-2021.

Una de les qüestions que reclama aquest document d’al·legacions de l’Ajuntament de Sabadell és incloure el riu Ripoll i el riu Sec en el seu pas per Sabadell al Pla de Gestió, ja que ara no estan inclosos i, per tant, no hi ha previsió de cap mesura per a la millora de la qualitat física i biològica del medi al municipi, fet que impedeix assolir els objectius fixats en el Pla de Gestió.

Tal i com explica el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Maties Serracant: “Durant molts anys tant des de les entitats com del propi ajuntament s'ha treballat per conscienciar que el Ripoll havia de passar de ser un riu altament contaminat, com era fa dècades, a tenir vida. Però les mesures aplicades fins ara per a millorar el riu no són suficients per assolir el bon estat ecològic del riu, per tant, ara des del govern municipal volem que l'ACA assumeixi que el Ripoll ha de ser protagonista del Pla de Gestió, perquè aquesta és una de les maneres bàsiques per millorar la seva qualitat físico-química i biològica. Per això presentem aquestes al·legacions”.

Una altra de les consideracions que presenta Sabadell es basa en què el Programa de Mesures ha reduït en un 40% els cabals ecològics de referència fins ara vigents i per això els ecosistemes aquàtics presents al riu Ripoll es poden veure afectats i tenir un mal funcionament, ja que els cabals mínims fixats es situen per sota del llindar necessari per garantir la vida piscícola i el funcionament dels ecosistemes fluvials.

Per últim, Sabadell fa referència als costos dels projectes inclosos al Pla de Gestió. En aquest sentit, el govern local considera que haurien d’anar a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com passa amb les despeses relacionades amb sanejament en alta d’aigües residuals (col·lectors i estacions depuradores). A hores d’ara, el Pla de Gestió estableix que la participació de l’ACA en aquest finançament serà de fins un màxim del 25% i que la resta anirà a càrrec de les administracions locals i/o municipis.

Marc d’actuació

L'Agència Catalana de l’Aigua és la responsable de l'aplicació a Catalunya de la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2000, per la qual s’estableix un marc comunitari d’actuació en l’àmbit de la política d’aigües (Directiva marc de l'aigua).

El sistema de planificació establert en la Directiva es troba presidit pel Pla de gestió de la demarcació hidrogràfica, que integra i aglutina el contingut de la resta d’instruments de la planificació hidrològica com són el programa de seguiment i control, el programa de mesures i els plans i programes de gestió específics. En aquest esquema d’instruments de la planificació, el Programa de mesures és el que estableix les diferents mesures que han d’adoptar les autoritats competents per a l’assoliment dels objectius establerts en el Pla de gestió.

Cal recordar que la proposta de Pla de gestió del districte de la conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021 es va publicar el passat mes de març al DOGC, juntament amb la proposta del Programa de mesures del districte.