PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Sabadell centra la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran en el bon tracte i la prevenció d’abusos i maltractaments envers aquest col·lectiu

La sensibilització sobre el respecte i l’estima cap a la gent gran i la necessitat de prevenir situacions d’abusos i maltractaments envers aquest col·lectiu centraran a Sabadell...

 

La sensibilització sobre el respecte i l’estima cap a la gent gran i la necessitat de prevenir situacions d’abusos i maltractaments envers aquest col·lectiu centraran a Sabadell la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran, que es celebra arreu l’1 d’octubre. El programa d’actes a la nostra ciutat preveu una jornada, un grafit intergeneracional i la lectura d’un manifest i es portarà a terme el mateix dijous, dia 1, a l’Auditori Pere Quart del carrer de Lacy i a la plaça del Dr. Robert. L’organitza l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de quatre centres residencials per a gent gran (Ciutat de Sabadell, Santa Rita, Allegra i Mutuam La Creueta) i l’entitat Esport3.

Amb el programa commemoratiu, es vol conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de tractar bé la gent gran i prevenir situacions de manca de respecte o abús, tant per acció (maltractament físic, mental, abús patrimonial...) com per omissió (quan no es cuida adequadament la persona gran, se la ignora, se la priva de mantenir relacions socials, etc.), i ja sigui en l’àmbit domèstic o també per part de professionals.

L’objectiu és, doncs, tal com explica el tinent d’alcalde d’Acció Social i Drets Civils, Gabriel Fernàndez, "la sensibilització i la detecció d’unes situacions que, segons les darreres dades de Catalunya, afecten de forma directa el 3% de la gent gran i que poden serviscudes de forma oculta, és a dir, que ni se’n parla ni es denuncien, ja que sovint són efectuades per gent propera i/o de la pròpia família. Aquesta és una prioritat de primer ordre per al Govern de la ciutat” –continua el tinent d’alcalde–. “Estem davant una problemàtica que hem d’afrontar entre tots, des de l’administració pública –concretament els Serveis Socials i de Salut–, però també des de la xarxa social, els casals i entitats, els centres residencials i la ciutadania en general, i hem de tenir la capacitat de detectar aquestes casos i donar-hi una resposta el màxim d'efectiva possible".

 

De fet, la commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran serà a la nostra ciutat el punt de partida d’un procés que s’impulsarà al llarg d’aquest curs a l’entorn del bon tracte cap a la gent gran. Un procés que comptarà, entre altres elements, amb diferents tallers de sensibilització adreçats a gent gran i altres col·lectius; l’elaboració d’un Protocol de prevenció i detecció de situacions de maltractaments cap a la gent gran, comptant amb la participació de tots els actors implicats (serveis socials, cossos de seguretat, serveis sanitaris, centres residencials, etc.) i també una jornada de presentació de resultats.

Actes del Dia Internacional

La Jornada que es portarà a terme el proper dia 1 d’octubre a l’Auditori Pere Quart del carrer de Lacy començarà a les 5 de la tarda i inclourà la representació de l’obra de teatre Bon tracte en tot moment, a càrrec de la companyia Els Pirates Teatre, després de la qual tindrà lloc un col·loqui amb la participació dels actors i els assistents. Tot plegat dinamitzat per l’educador social Oriol Carrasco. Aquest és un acte gratuït. Les invitacions per poder assistir-hi (l’aforament és limitat) es podran recollir a partir del proper dilluns, 21 de setembre, al centre d’activitats per a gent gran de l’antic Mercat de Sant Joan (pl. de Sant Joan, 1), de 10 del matí a 1 del migdia i de 4 a 7 de la tarda.

D’altra banda, el mateix 1 d’octubre, entre les 5 i les 7 de la tarda a la plaça del Doctor Robert, es portarà a terme un Graffit Intergeneracional on grafiters de Sabadell, conjuntament amb gent gran de quatre residències de la ciutat i infants de diferents escoles, pintaran 6 grafits relacionats amb el bon tracte a la gent gran.

A les 7 de la tarda, a la plaça, es llegirà el Manifest “Pel bon tracte a la gent gran”.

Dia Internacional de la Gent Gran

Des que l’any 1990 Nacions Unides va proclamar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran, aquesta jornada s’ha consolidat com una ocasió arreu per reflexionar sobre els reptes polítics i socials associats a l’envelliment demogràfic. Al mateix temps, la jornada es concep com una oportunitat per analitzar, sensibilitzar i actuar sobre situacions que poden afectar de forma especialment crítica aquest col·lectiu, en ocasions molt vulnerable, i tot vetllant pel benestar i la dignificació de la vellesa.