PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Juli Fernàndez: “La Festa Major ha de ser sabadellenca i popular”

La Festa Grossa de la ciutat està marcada per la continuïtat institucional i la participació de les entitats, en un 90 % de les prop de 280 activitats...

 La Festa Grossa de la ciutat està marcada per la continuïtat institucional i la participació de les entitats, en un 90 % de les prop de 280 activitatsfm15

Entre les actuacions destacades hi ha Catarres, Fundación Toni Manero i Mamzelles

Del 4 al 7 de setembre Sabadell tornarà a viure la Festa Major amb prop de 280propostes amb la festa tradicional, música i activitats per a públic familiar, infantil i juvenil. L’esport continuarà sent un dels grans protagonistes de la gran celebració.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha explicat avui, durant la presentació de la programació, que “és una Festa Major de continuïtat institucional, perquè és evident que la Festa estava programada i per fer canvis en profunditat cal coneixement i temps per fer-ho”. L’alcalde ha definit la Festa d’enguany com “sabadellenca, perquè està feta principalment per les entitats, i popular, perquè la fan els ciutadans i hi participen els ciutadans”. A més, ha posat en valor el paper de les entitats “que estan formades per gent compromesa i que fan possible la Festa per convicció. Tenim la voluntat política i institucional de reconèixer el seu protagonisme en aquesta Festa i en la definició de les properes Festes”.

La Festa Major 2015 oferirà prop de 280 propostes i comptarà amb la presència d’una setantena d’entitats, que participen al 90% de les activitats.

El tret oficial de sortida serà divendres, 4 de setembre, amb el pregó a càrrec d’Oriol Cruz, l’actor sabadellenc del programa Crackòvia de TV3 i col·laborador d’altres programes, que imita més de 50 personatges, entre els quals el futbolista Andrés Iniesta.

A continuació hi haurà l’espectacle inaugural, protagonitzat per Vakombà, acompanyats de nens i nenes de l'Escola Bots.

El cartell de la Festa Major d’enguany és obra d'Alberto Aguilera, guanyador del concurs que s’ha convocat amb el suport de TUS i que, en aquesta edició, ha tingut dos accèssits.

L’activitat de la festa es concentrarà en l’espai públic de l’Eix Central: des de la plaça de l’Alcalde Marcet fins a la pl. del Dr. Robert, la plaça de St. Roc, La Rambla, el Casal Pere Quart, la plaça del Vallès i la plaça del Mercat Central. Enguany, així mateix, es recupera el passeig de la Plaça Major. El Parc de Catalunya es manté com a escenari dinar popular i el Castell de Focs. La ronda de Ponent continuarà acollint els concerts de mitjà format i l’Eix Macià serà l’espai per a la Fira d’Atraccions.

La música de la Festa

El divendres, 4 de setembre, a les 12 de la nit a la ronda de Ponent arribarà de nou la Festa FlaixBac, Vaparir Tour, en col·laboració amb la popular emissora de ràdio. La nit de música començarà a escalfar motors a les 22.30 h, amb l’actuació del sabadellenc Oriol Padrós.

En aquest mateix escenari, gaudirem de la música de sempre per fer-nos ballar amb la Fundación Toni Manero, dissabte 5 a 2/4 de 12 de la nit i, des de 2/4 de 10, amb les actuacions de El Sastre de Clark i Las Navajas de Ockam, grups de la Coordinadora de Músics de Sabadell. L’endemà, torna a casa nostra Catarres, amb les cançons de la gira de presentació de l’àlbum "Big Bang",a les 11 de la nit.

D’altra banda, aquest any per primera vegada, comptarem amb l'Orquestra Simfònica del Conservatori de Sabadell, diumenge 6 a les 23 h al Casal Pere Quart.

El concert de Vakombà divendres a les 11 de la nit, després de l’espectacle inaugural a la plaça de Sant Roc i les actuacions durant la Festa en aquest mateix espai de la Banda de Música de Sabadell, el trio The Mamzelles - que presentarà el seu darrer treball- i el tradicional Concert de Corals seran altres de les propostes destacades. Tampoc no faltaran el Rom Cremat i les Havaneres, diumenge 6,a la plaça del Mercat.

Música per Ballar


A la plaça del Mercat Central hi haurà dues actuacions que conviden al ball. Amb estils molt diferents, però tots dos amb clares arrels sabadellenques. Divendres 4, a les 11 de la nit, actuarà Al Sánchez and The Speedway Runners, amb un tribut al més autèntic d’Elvis Presley. Dissabte, 5, també a 2/4 de 12 de la nit, el flamenc es fusionarà amb els ritmes cubans amb la Tana, Maria del Mar Fuentes, D’Kantaca i los Promiscuos del Son.

El passeig de la Plaça Major acollirà diverses activitats d’entitats. Hi destaca el Ball al final de la Festa Major, dilluns després del Castell de Focs, que s’ha recuperat i que organitza la Comissió de Festes Populars de Sabadell. Així mateix, cal mencionar el sopar i el Ball del Racó Cubà, dissabte.

Les activitats més tradicionals

La Festa Major comptarà un any més amb les cercaviles d’inici de festa, la cercavila de Festa Major, la cercavila infernal, el ball del rodet, el ball de la bola i la plantada i la cercavila de gegants.

Enguany, es podran visitar els Gegants al vestíbul del Casal Pere Quart --els geganters hi faran visites guiades--.No poden faltar les sardanes, que es ballaran a la plaça de l’Alcalde Marcet, a les 10 de la nit cada dia de la festa.

Cal destacar la tradicional jornada castellera de Festa Major, diumenge 6. Hi haurà tres colles convidades: els Castellers de Barcelona, Els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, que actuaran juntament amb Els Castellers de Sabadell.

A la celebració no hi faltaran les danses d’arreu, a càrrec de diverses entitats, a la plaça del Vallès; dinar popular per a 3.000 persones dissabte al Parc de Catalunya ni el castell de focs de dilluns.

Festa per a tota la família

Les activitats per al públic infantil i juvenil seran molt presents a la gran celebració de la ciutat. Entre les propostes destaca la representació de SOMNIS del Super3, els SP3 diumenge, 6, a 2/4 de 7 de la tarda, a l’escenari de la ronda de Ponent.

Els patis de contes, que ompliran diversos espais de la ciutat amb històries per als més menuts, també seran entre les propostes. D’altra banda, el Museu d’Art acollirà a l’espai Familia’RT, dissabte i diumenge, activitats pensades per als nens i nenes i que s’emmarquen en l’àmbit del nou concepte de la Fira d’Art. A més, es podrà visitar l‘exposició permanent de la Casa Turull i l’exposició temporal Werens, art urbà.

Un any més, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) protagonitzarà, a més dels Escamots per l’eix central, els concerts menuts, a la seu de l’entitat. Tot plegat amb l’objectiu de fer arribar la música clàssicaa tothom.

Les activitats i tallers per als nens i nenes dissabte a l’entorn de la Biblioteca Vapor Badia i la plaça Gabriel Pujol i el circ de dilluns a la pl. del Dr. Robert seran altres ingredients del programa.

Més propostes esportives

Un dels grans protagonistes de la Festa Major 2015 serà sens dubte l’àmbit de l’esport. El programa incrementa les propostes esportives fins a superar la seixantena d’activitats diferents. Propostes variades i per a totes les edats.

La principal novetat és la modificació del recorregut de les curses de Festa Major (les “7-14-21”), que passaran enguany pel passeig de la Plaça Major. El fet de passar per aquest espai central de la ciutat comportarà significatius canvis en l’itinerari per adaptar-lo a les distàncies oficials. L’anomenada “7-14-21” són tres curses amb un mateix recorregut, que tindran sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. La primera – la 37a. Cursa Popular--, preveu una volta al recorregut (7 quilòmetres). La segona (3a Cursa dels 14) seran dues voltes i la tercera (10a. Mitja Marató), tres voltes. Les curses 14 i 21 tindran petites variacions en el recorregut respecte la cursa 7. Les proves tindran lloc diumenge, 6 de setembre. Organitzen l’Ajuntament de Sabadell, Sabadell Atletisme i Associació Esportiva Mitja Marató.

Un any més torna a la Festa Major la Cursa Popular Infantil. Es correrà també diumenge, dia 6, i com les curses absolutes tindrà sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer.

Un altre dels clàssics de la Festa, la Passejada en Bicicletes i Patins, arribarà dilluns, 7, a les 11 del matí i tindrà sortida i arribada a la rda. de Ponent. Com és habitual, i a partir de 2/4 d’11 a la rda. de Ponent, es celebraràla Gimcana Infantil amb Bicicletes, que arriba a la 10a. edició i s’adreça a infants de 3 a 7 anys que, per edat, no poden prendre part a la Passejada. El mateix dilluns de Festa Major, a 2/4 de 6 de la tarda, es celebrarà la 10. Cursa Ciclista Infantil i Juvenil, a l’Eix Macià. Es tracta d’un circuit de 600 metres, on es faran curses per categories d’edat. Totes aquestes activitats estan coorganitzades per l’Ajuntament i l’Associació Esportiva Sabadell Ciclista.

Les propostes esportives tindran diversos escenaris distribuïts per la ciutat i hi haurà gran diversitat de disciplines. Un exemple serà La Dansa i l’Esport al teu abast, dissabte, 5 de setembre, amb exhibicions i classes de lindy hop, claqué, charleston, zumba, electroswing, hip hop, karate, etc. I un any més torna al programa l’Open de Psicobloc, organitzat pel Club d’Escalada La panxa del Bou, que tindrà lloc a la Piscina de Cal Marcet diumenge dia 6.

La Festa Major més digital, més en xarxa.

Un any més, i amb l’objectiu de fer la Festa Major més participativa, hi haurà una APP per a dispositius mòbils. D’altra banda, tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web https://www.sabadell.cat/festamajor.

Aquest any, també, per animar la participació, durant de la Festa es farà un concurs a Instagram. Els ciutadans i ciutadanes que vulguin participar hi hauran de posar l’etiqueta #concurs_fmsbd15.

La Festa Major 2015 ha estat possible gràcies a les entitats que hi col·laboren:

   AASS de los Ballesteros en Catalunya

   Acadèmia de Belles Arts

   ACF Sabadell Sardanista

   AE Sabadell Ciclista

   Agrupació Artística de Modelistes Aeronavals de Sabadell

   Amics del Country de Sabadell

   Asociación Latinoamericana de Sabadell

   ASPERSAB Ass. Peruana de Sabadell

   Associació "A Bailar"

   Associació Esportiva Can Deu

   Associació Esportiva de Futbet de Sabadell

   Associació Esportiva Institut Vallès

   Associació Esportiva Mitja Marató

   Associació Interferencies Cultura Creativa

   Associació Nova Acròpolis

   Ball de Diables de Sabadell

   Bruixes del Nord

   Càmera Club Sabadell

   Casal d'Amistat Catalano-Cubà de Sabadell

   Castellers de Sabadell

   Centre Modelisme Ferroviari Sabadell (CMFS)

   Centro Aragonés de Sabadell

   Centro Regional de Murcia

   Cercle Sabadellès 1856

   Club de Rol Refugio del Sátiro

   Club de Tir de Sabadell

   Club dels 600 de Sabadell

   Club d'Escalada La Panxa del Bou

   Club d'Esgrima Sabadell

   Club Esportiu Sant Nicolau

   Club gimnàstic Catalunya

   Club Grups Arrahona Futbol Sala

   Club Natació Sabadell

   Club Tennis Sabadell

   Col·lectiu de Puntaires de Sabadell

   Colla de Bastoners de Sabadell

   Comissió de Festes Populars de Sabadell (CPFS)

   Coordinadora de Músics de Sabadell

   Crazy Legs

   Creu Alta Club

   Diables de la Creu Alta

   Drac Baldomero

   El Gimnàs

   Esbart Sabadell Dansaire

   Escola de Futbol de Sabadell

   Falcons Sabadell Associació Esportiva

   Federació Sabadell Cultura

   Forques de Can Deu

   Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya

   Gegants de la Concòrdia (CAERC)

   Gegants de la Creu Alta

   Gegants i Capgrossos de Sabadell

   Gegants i grallers de Gràcia

   La Konya Motera

   Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa

   Namaskar

   OAR Gràcia Sabadell

   Papers de Versàlia

   Pensamiento Poético, Agrupación de Poetas Populares

   Plataforma per la Llengua

   Sabadell Atletisme

   Sabadell Sona Jove

   Sabadell Tango

   Sentinelles d'Arkemis

   Snooker Sabadell

   Societat Coral Colón

   Trabucaires de Gràcia

   Trabucaires de Sabadell

   UES, Unió Excursionista de Sabadell

   Unió Subaquàtica Sabadell UNISUB

   Vallès-Fer Amics del Ferrocarril

   Vespa Club Sabadell                    

També fan activitats per la Festa Major:

   Escola d'Idiomes FIAC

   Kids&Us Sabadell

   Galeria Nova 3

   Intel·lecte Galeria d'Art

   Grup Santa Rita 1979

   La Creueta

   Residència Gent Gran Ciutat de Sabadell

   Kräsna

   Punt Centre Fitness

   Q Wellness Sabadell

Gimnàs Municipal de Sabadell

A més, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, TUS, Aigües Sabadell, El Corte Inglés, BBVA, Viena, Serveis de Medi Ambient (Àgora Serveis), Escorxador de Sabadell (Osvaca), CEVASA, Catalonia Hotels & Resorts, Cafès Pont, Galvez, Coca Cola, TEKA, IberCaja, Diputació de Barcelona, Fundació de l’Esport Sabadellenc i Sabadell Atletisme.