PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Les entitats del Tercer Sector Social de Sabadell intensifiquen la seva activitat amb més de 30.000 persones ateses el 2014

Vàlua atén 10.000 persones més respecte el 2012...

Vàlua atén 10.000 persones més respecte el 2012valua14

Cada vegada més persones que es troben en situació d’alta vulnerabilitat i s’adrecen a les entitats de la Plataforma del Tercer Sector de Sabadell, Vàlua, per sol·licitar els seus serveis i suport. El 2014 les entitats van atendre, en conjunt, més de 30.000 persones, 10.000 més que el 2012. Un augment d’un 33%, malgrat que han disminuït els ingressos de les entitats a Vàlua, en gran part a causa de les retallades. L’augment es concentra a atendre situacions d’emergència social, que s’han doblat respecte a anys anteriors. Aquests són alguns dels principals resultats que s’extreuen de la Mèmoria 2014 d’aquesta Plataforma integrada per 18 entitats sense ànim de lucre, que rep el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

Les dades de la memòria s’han fet públiques avui en el decurs d’un acte que ha comptat amb la participació d’Albert Boada, regidor de Nova Economia, i de Lidia Gil i Fran Cegarra, representants anuals de Vàlua. Segons Albert Boada, “la importància del treball de les entitats i el tercer sector és vital, però no ha de fer que l’Administració se’n desentengui, del que es tracta és de coordinar esforços per assolir un reequilibri en el repartiment de la riquesa”. El regidor de Nova Economia ha avançat que “des de l’Ajuntament hi ha coses concretes que farem, com introduir criteris socials en la compra pública de productes i serveis i que totes les empreses de caràcter social puguin accedir a la contractació pública; un altre compromís és anar cap a la renda garantida de la ciutadania”.    

La majoria de les entitats va atendre entre 100 i 250 persones. No obstant això, també hi ha entitats que van tenir més de 7.000 persones usuàries. La diversitat de les entitats Vàlua i dels col·lectius als quals s’adrecen determina les diferents tipologies d’activitat que s’ofereixen a les persones usuàries i la periodicitat de l’atenció que reben. Cadascuna de les entitats dóna els serveis més adients en funció del perfil de les persones usuàries de la seva entitat, incloent-hi els serveis complementaris.

Una de les línies principals d’actuació comuna de les diferents entitats és la inserció laboral. Durant el 2014, aquestes organitzacions van atendre més de 1.500 persones específicament en programes d’inserció laboral, és a dir, 5% del total de persones usuàries de les entitats de la Plataforma ho han fet en programes i activitats d’aquest tipus.

Actualment aquestes entitats del Tercer Sector Social ocupen 298 persones i, a més, reben el suport de 1.394 persones voluntàries i 10.339 socis i sòcies. El pressupost global de les entitats Vàlua al 2014 va ser de 9.135.956,58 euros. Es tracta de la xifra més baixa dels 4 darrers anys, la qual cosa contrasta amb el fet que amb aquests recursos inferiors han d’atendre a un nombre d’usuaris major. Segons Lidia Gil, representant de Vàlua, “tenim més usuaris, menys ingressos i menys recursos humans i hem de fer més amb menys veient que la pobresa i l’exclusió social es cronifica”.

Un 45% del total dels ingressos prové de les administracions públiques (subvencions, ajuts, programes específics, contractació pública), mentre que el 30% prové de finançament privat i el 25 restant són ingressos propis.

La majoria dels serveis que ofereixen les entitats Vàlua no tenen cost per a les persones receptores i, en el cas de tenir-ne, les entitats atorguen beques a les persones que en necessiten i no poden satisfer el preu demanat. A més, de les beques per a l’accés als serveis propis, 3 entitats de la Plataforma van atorgar ajuts per valor de més de 150.142 euros per assumir despeses d’higiene, alimentació, educació i material escolar, d’habitatge i subministraments. D’altra banda, en total el 2014 es van facilitar 134 places residencials, de les quals 100 s’han ofert en residències i 34 distribuïdes en 7 habitatges (compartits, tutelats i llars-residència).

15 anys de treball

L’entitat es planteja com a línies estratègiques continuar promovent el coneixement i reconeixement del tercer sector a la ciutat. Aquest treball es va iniciar el 2000, any de la creació d’aquesta plataforma. Durant aquests 15 anys de vida s’ha anat avançat com a Plataforma elaborant des d’un codi ètic pel qual es regeix a arribar a la producció d’una memòria anual conjunta. Entre mig, entre d’altres coses, s’ha posat en marxa un catàleg de productes i serveis i el web www.valua.cat.  

En paral·lel a l’activitat de Vàlua, l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, continua donant suport i assessorament o organitzant diverses accions formatives per dotar d’instruments pràctics a les entitats que integren la plataforma.

La plataforma també es planteja incrementar els ingressos provinents de l’àmbit privat, per tal de dependre en menor mesura del finançament públic i fer aliances amb les empreses per fomentar la igualtat d’oportunitats i gestió de la diversitat, el voluntariat corporatiu i la contractació de persones pertanyents a col·lectius en risc d’exclusió. D’altra banda, la Plataforma es manté oberta a que més entitats en formin part. Segons Fran Cegarra, representant de Vàlua, “es tracta de reptes importants, però assumibles que necessiten el suport de tothom”.

Integrants de Vàlua

Els col·lectius a qui s'adrecen les entitats de Vàlua estan conformats per persones amb risc d’exclusió que requereixen una especial atenció: persones amb discapacitat física, intel·lectual, sensorial, persones amb malaltia mental, persones amb intel·ligència límit, persones amb el VIH, persones d’ètnia gitana, persones amb una malaltia neurològica, immigrants, sense sostre, menors, i altres grups amb especials dificultats econòmiques, laborals, socials i familiars.

Les entitats que formen la plataforma són: Càritas Interparroquial de Sabadell, Associació de Sords de Sabadell, SIL-Taina (Fundació Atendis), SILF Vallès - Fundació Ecom, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants), , ACTUAVALLÈS, Centre Sara (Càritas Diocesana de Barcelona), Andi, Fundación Secretariado Gitano - Acceder, CIPO SCCL, Drapaires d’Emaus, Xalest, AVAN, Associació Juvenil Esquitx, Ethos, ONG Cerma i Creu Roja.