PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

L’Ajuntament de Sabadell posa en marxa el primer Casal d’Estiu per a gent gran dinamitzat per joves en atur del Vapor Llonch

Aquest projecte pioner s’està desenvolupant durant el mes de juliol al Complex Parc Central...

Aquest projecte pioner s’està desenvolupant durant el mes de juliol al Complex Parc Central

Amb la voluntat de promoure l’envelliment actiu i fomentar la interacció social de la gent gran també durant els mesos d’estiu, el Complex Parc Central acull aquestes setmanes un Casal d’Estiu destinat a la gent gran de la ciutat. Es tracta del primer Casal d’Estiu que s’impulsa en un equipament municipal destinat a aquest col·lectiu. Aquest primer casal s’està portant a terme durant el mes de juliol i compta amb la participació de més de 50 persones grans, majoritàriament veïns del Complex Parc Central o de la zona sud de la ciutat.

En paraules del tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials –on s’inscriu el programa de Gent Gran–, Gabriel Fernàndez, “amb aquesta activitat volem que, també als mesos d’estiu, hi hagi espais per a què la gent gran pugui estar activa, compartir interessos i aficions i, d’aquesta manera, reforçar la vida comunitària”. El programa d’activitats va en la línia d’envelliment actiu que s’impulsa durant el curs als diferents equipaments de gent gran i inclou des d’activitats físiques suaus fins als tallers d’informàtica i noves tecnologies, passant per sessions per activar la ment, manualitats, relaxació i musicoteràpia.

Cal destacar, així mateix, el component intergeneracional del Casal, en tant que els monitors són joves en procés de formació. Tal com apunta Gabriel Fernàndez, “una ciutat integradora es construeix també a partir d’experiències en què joves i gent gran comparteixen experiència i coneixement”.

Les activitats del Casal d’Estiu tindran continuïtat al mes de setembre al Complex Parc Central abans que comenci el programa general de propostes del primer trimestre del curs. També s’està estudiant la possibilitat d’estendre-ho a un altre equipament de gent gran de la ciutat.

Joves dinamitzadors socioculturals

El Casal d’Estiu al Complex Parc Central s’està desenvolupant amb el treball d’un grup de joves en atur veïns de la zona sud de la ciutat, on s’ubica aquest espai per a la gent gran. En concret, aquests joves formen part d’un programa de formació i treball del Vapor Llonch de l’especialitat de dinamització sociocultural. Es tracta de la Casa d’Oficis del Pla de Treball als Barris del districte 6é, 2014-2015, subvencionat pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Les Cases d’Oficis tenen una durada d’un any i estan adreçades a joves en situació d’atur menors de 25 anys i amb el graduat d’ESO. L’etapa formativa és de sis mesos i els sis restants, el joves tenen un contracte laboral en què es realitzen obres i serveis en benefici de la comunitat. Segons el regidor de Nova Economia, Albert Boada “amb aquesta acció, encaminada a lluitar contra l’atur, es dóna una experiència formativa i laboral que reforça el compromís dels joves i la seva implicació envers la societat”.

A banda de la Casa d’Oficis de dinamització sociocultural, el Vapor Llonch també està desenvolupant des de principis d’any també l’especialitat d’horticultura, producció multimèdia i animació infantil. En total, 40 joves s’estan beneficiant d’aquests programes d’ocupació.

Accions envers els joves

L’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, disposa d’un pla d’actuació dissenyat específicament per millorar les expectatives professionals de les persones menors de 30 anys i impulsar el descens de l’atur entre aquest col·lectiu. Enguany, gràcies a aquest pla, es preveu atendre més de 630 persones, més de la meitat de les quals assistiran a accions de llarga durada, com per exemple cursos, i la resta participarà en accions puntuals. Un element clau i d’èxit d’aquestes activitats és la coordinació amb les empreses i també el suport amb els gremis de la ciutat.