PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

El Teatre Principal acull l’acte de reconeixement a les persones participants als programes d’acollida i a la xarxa antirumors

Sota el títol “Sabadell, teixint la convivència” ahir a la tarda va tenir lloc, al Teatre Principal, l’acte de reconeixement a les persones ...

Sota el títol “Sabadell, teixint la convivència” ahir a la tarda va tenir lloc, al Teatre Principal, l’acte de reconeixement a les persones que han participat en els programes jornadarumord’acollida i a la xarxa antirumors de Sabadell durant el curs 2014-2015.

L’acte va comptar amb la presència de Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell en funcions; Xavier Bosch, director general per a la immigració de la Generalitat de Catalunya; Josep Oliva, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública, Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona; Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania en funcions; així com també representants dels partits polítics presents al consistori, de les entitats que formen part de la xarxa d'acollida de la ciutat i els propis participants dels programes d'acollida i la xarxa antirumors.

En el decurs d'aquesta celebració, on es van poder visualitzar imatges dels programes realitzats i es va reconèixer públicament tant l'esforç de cadascun dels participants, així com de les entitats de Sabadell que treballen dia a dia en la seva implementació, destacant Càritas Sabadell, el CNL (Centre de Normalització Lingüística), CEAR (Comissió d’Ajuda al Refugiat), Creu Roja, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants) i la FAIV (Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès).

Tal i com va assenyalar Joan Carles Sánchez, “els darrers anys hem fet un camí cap a la normalització de molta gent, gent que ha viscut un fet excepcional com és marxar de casa. Ara, tots ells han de poder integrar-se a una societat que ha dignificat l’acollida de nouvinguts i, alhora, poder mantenir la seva cultura d’origen”. L’alcalde en funcions va afegir que “esperem que tots ells s’hagin sentit tractats com a ciutadans de primera. La col·laboració, la mà estesa i el bon enteniment han estat la clau i espero que així continuï sent en el futur”.

De la seva banda, Javier Bosch va felicitar tots els participants dels cursos, entitats educadores i institucions compromeses amb la igualtat de les persones i la seva dignitat. També va felicitar l’Ajuntament per la seva constància en el foment de l’acollida i la integració. Bosch va assenyalar que “Sabadell és un model a seguir i volem que a tots els pobles i ciutats de Catalunya hi hagi un model similar de formació i informació als nouvinguts perquè la diversitat enriqueix la societat i ens ajuda a cohesionar-nos”.

En aquesta mateixa línia, Josep Oliva va donar rellevància a la feina feta per les administracions públiques per afavorir la convivència entre els veïns i veïnes d’una mateixa ciutat. “L’Ajuntament de Sabadell és un dels que ha sabut aprofitar les eines al seu abast per fomentar la convivència, la igualtat de tracte i d’oportunitats. Experiències com les de Sabadell són molt eficaces i ens ajuden a continuar endavant”, va dir Oliva.

Xarxa antirumors

Enguany aquest acte també ha volgut reconèixer la implicació dels ciutadans a la xarxa antirumors de Sabadell. La Xarxa, impulsada l’any passat continua endavant gràcies a la participació de molts ciutadans i ciutadanes i al projecte C4I, Communication for Integration, projecte co-finançat pel Consell d’Europa i la Unió Europea, en el qual participa la ciutat de Sabadell, juntament amb altres 10 ciutats europees. L’objectiu del projecte és lluitar contra els prejudicis i estereotips existents vers la població estrangera, contrarestant-los amb dades fonamentades i apaivagar aquestes “falses veritats”. Aquesta tasca la realitzen diferents “agents antirumors” que actuen en xarxa.

Actualment la xarxa antirumors està constituïda per membres de l’actual Comissió de la Convivència de Sabadell on col·laboren diverses entitats ciutadanes, partits polítics, associacions (d’immigrants, veïnals...), diferents professionals de l’Ajuntament, centres educatius, entitats, així com també ciutadans que han realitzat el curs de formació per a agents antirumors (198 durant el 2014-2015). Durant l’acte, es va presentar també el vídeo resum del projecte que s’acaba el juny del 2015 “Sabadell ciutat diversa”.

L'acte va ser dinamitzat i presentat pel periodista Carles Baldellou i va comptar amb les actuacions del grup de cançons “Fa x Mi”, que prové d’un taller de cançons que va néixer fa 3 anys per millorar l’expressió oral dels alumnes dels cursos del CNL.

Una vegada acabat l’acte, es van lliurar els certificats a les persones participants.

Durant el període 2014-2015, prop de 3.000 persones han participat en els programes d’acollida que s’han fet a la ciutat de Sabadell, tant des de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell com per part de les entitats citades. S’han realitzat 31 sessions d’acollida, tallers de coneixement de l’entorn i d’apropament al món laboral, amb 536 participants; 27 cursos de català inicials i bàsics del CNL amb un total de 471 persones inscrites; més de 400 participants a programes específics per a dones; més de 8.700 visites ateses per part del Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants; i 13 joves participants a l’espai de comunicació, creixement i intercanvi “Jove: què, véns?”.