PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

L'Ajuntament de Sabadell i la Fundació Bancaria l'Obra Social "la Caixa" signen una prorroga d’un conveni que millora la qualitat de vida de la gent gran

L'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sanchez, i el director de l’Àrea Social de la Fundació Bancaria "la Caixa", Marc Simón, han signat la prorroga del conveni que...

 

 

L'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sanchez, i el director de l’Àrea Social de la Fundació Bancaria "la Caixa", Marc Simón, han signat la prorroga del conveni que recull les actuacions conjuntes orientades a millorar la qualitat de vida de la gent gran del municipi que oferiran conjuntament durant el 2015.

Concretament, es posen en marxa quatre tallers adreçats a divulgar els canvis que es produeixen durant el procés d’envelliment i adoptar estratègies per a fer front de forma autònoma a aspectes crítics com la son i el dolor i promoure l’activació personal i la participació .

A més, també es dóna continuïtat a la línia de recerca científica per a millorar l’atenció als cuidadors de les persones amb Alzheimer impulsat en col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall.

 

 

La nova generació de persones grans

L’objectiu del programa de gent gran de Fundació Bancaria  “la Caixa” Gent 3.0 és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals. En aquest sentit, el gran repte de l'entitat és impulsar el benestar  tant a nivell físic com emocional del col·lectiu.

Des de l’ajuntament de Sabadell el Programa de gent gran, en aquesta mateixa línia, té una oferta d’activitats formatives, de lleure, d’activació física i mental que es desenvolupen al llarg de tot l’any als equipaments municipals i a altres espais en col·laboració amb les entitats de gent gran de la ciutat

El conveni s’emmarca en aquesta confluència d’objectius i enguany s'inclouen a aquesta programació per a les persones grans sabadellenques els següents nous tallers :

  • Activa’t: Fomenta el coneixement del funcionament del nostre cervell i cos durant el procés d’envelliment i permet assolir estratègies per a fer front als canvis que es produeixen.
  • Despertar amb un somriure: Contribueix al benestar i la salut, amb l’objectiu de donar resposta a les preocupacions que sovint sorgeixen entre les persones grans pel fet de no dormir bé, i amb la voluntat d’informar-les per tenir més coneixement  entorn el son, prevenint així les seves alteracions i oferint estratègies que els ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.
  • Menys dolor, més vida: El projecte s’adreça a les persones grans que volen viure de forma activa i agradable, amb millor qualitat de vida i menys dolor. A través del taller i amb el suport dels diferents materials que s'han elaborat expressament per a aquesta activitat, els participants seran capaços de comprendre què és el dolor i com els afecta; fer-li front en diferents situacions; valorar els seus coneixements, i aplicar consells útils que els permetran comunicar-se millor amb els professionals de la salut.
  • Entrena’t: Es un programa preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà a la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i recuperar l’activitat física.

Es realitzaran 16 tallers (quatre de cada tipus) que aporten eines pràctiques per afavorir l’envelliment, es realitzaran als Espais relacionals del Complex Sant Oleguer, Parc Central i Alexandra i al Centre d’activitats per gent gran a l’Antic Mercat de Sant Joan a on cal adreçar-se per fer la inscripció ja que les places son limitades.

 

Continuïtat al projecte per als cuidadors de les persones amb Alzheimer

 

A la ciutat es va posar en marxa l’any passat un projecte desenvolupat per la Fundació "la Caixa" i la Fundació Pasqual Maragall que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels cuidadors de malalts d’Alzheimer. A la vegada, es pretén contribuir a avaluar científicament els efectes d’aquesta teràpia clínica en el benestar del cuidador.

A Espanya hi ha més de 600.000 persones que tenen Alzheimer i altres demències, i cadascuna d'aquestes persones té com a mínim un cuidador que s’enfronta a:

  • Problemes físics i de salut
  • Problemes psicològics associats a l’estrès, l’ansietat, la depressió i la frustració
  • Pèrdua de vida personal i laboral
  • Manca de recursos i informació

La formació i el suport emocional de les persones que cuiden son bàsiques per al seu benestar i a la ciutat des de l’any 2000 es realitzen tallers de formació i Grups d’Ajuda Mútua per a cuidadors en col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell, l’Institut Català de la Salut (ICS)  i Associació Vallès d’Amics de la neurologia (AVAN). Al llarg d’aquests  anys més de 1000 persones han participat a aquest programes. També conjuntament es fa el Programa “Cuidem” de vacances per a persones afectades per malalties neurodegeneratives  i els seus cuidadors. 

En el marc d’aquest projecte al llarg de 2014 s’ha realitzat 3 grups terapèutics per als cuidadors, que mitjançant sessions de teràpia psicològica cognitiva-conductual, han rebut informació i suport sobre les problemàtiques a què han de fer front.

S’han fet avaluacions a l’inici i en acabar els grups i es faran en un mesos posteriors per poder generar evidència científica sobre,en quina mesura i àrees, aquests grups milloren la vida de les persones cuidadores.

Han participat en aquest Grups Terapèutics, que es realitzen a l’AVAN, una trentena de persones de Sabadell que son familiars i cuidadors principals d’una persona afectada severament de malaltia d’Alzheimer

Un cop finalitzada la recerca les persones podran continuar rebent suport en algun dels nous tres grups terapèutics que es posaran en marxa.