PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Sabadell es prepara per rebre la 13a Marató de Donació de Sang

El proper dimarts, 24 de març, Sabadell acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang...

El proper dimarts, 24 de març, Sabadell acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta ambsang15 la implicació de l’Ajuntament de Sabadell, l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, Creu Roja Sabadell, Mossos d’Esquadra i l’Institut Castellarnau. La jornada es desenvoluparà principalment al Casal Pere Quart (Rambla, 69), de 9 a 14h i de 16 a 21h.

Amb l’eslògan “Jo dono sang! M’hi acompanyes? Et cedim el testimoni”, Sabadell espera assolir un nou rècord de donants. En l’anterior Marató, l’any passat, es va aconseguir una participació de 439 donants. La implicació d’entitats, institucions, empreses i particulars serà, com cada any, clau de l’èxit de l’esdeveniment.

Avui, durant la presentació de la Marató, la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno, ha destacat la importància de la donació, subratllant que “a Catalunya cada 3 segons algú necessita sang i aquesta és imprescindible per salvar vides”. Així mateix, ha recordat que “la sang caduca i per això cal mantenir un ritme de donacions en el temps”. De la mateixa manera, ha destacat el plantejament de la Marató “que també tindrà un caire lúdic i això resulta atractiu”.

Per la seva part, el director del Banc de Sang i Teixits, Ramon Salinas, ha explicat que “aquesta marató l’hem col·locat de forma estratègica en el marc temporal, tenint en compte que per Setmana Santa molta gent marxa de vacances i donar sang queda en segon pla, baixant el ritme de donacions i també l’estoc de sang disponible”. Així mateix, ha ressaltat la inclusió de l’expressió “Et cedim el testimoni” dins el lema d’enguany. “Volem animar les persones que vinguin a donar perquè cedeixin el testimoni a altres persones que coneguin i així incrementar entre tots el nombre de donants. També poden cedir el testimoni a aquells que per diversos motius no poden donar, animant a altres persones que sí ho poden fer”, ha dit.

En paral·lel a les donacions del Casal Pere Quart, i un any més, hi haurà un equip mòbil ubicat al Complex Central dels Mossos d’Esquadra de Sabadell, al qual es podran adreçar els treballadors i treballadores d’aquest equipament. En aquest sentit, l’intendent de Mossos d’Esquadra a l’ABP de Sabadell, Josep Guillot, ha ressaltat que “des del cos sempre hem tingut una sensibilitat especial en aquest àmbit perquè en moltes ocasions arribem els primers a un accident i acompanyem els equips sanitaris i prenem consciència en primera persona de la necessitat que hi ha de donacions. Estem molt orgullosos i satisfets de poder participar activament en aquesta campanya. Esperem que sigui un èxit”.

D’altra banda, l’Institut Castellarnau també col·labora, com és habitual, de forma especial amb la campanya i es convidarà els alumnes que puguin donar a adreçar-se al Casal Pere Quart.

Xarxes socials

Un any més, a través de l’etiqueta #MaratóSangSabadell es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat del Vallès Occidental present a Twitter i Facebook.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts. Com cada any, la marató vindrà acompanyada de diferents elements que la consolidaran com una jornada festiva.

Programa d’activitats

  • Activitats i actuacions (country, gimnàstica, bollywood, funky, hip hop...)
  • Obsequis i regals
  • Refrigeri especial
  • Marcador electrònic (temps i núm. de donants)
  • Música ambient

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

-        Tenir més de 18 anys

-        Pesar 50 quilos o més

-        En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2012 el BST va obtenir més de 275.000 donacions de sang.