PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Els teatres municipals de Sabadell se sumen a la xarxa Apropa Cultura

Es tracta d’apropar la cultura a persones en risc d’exclusió social ...

Es tracta d’apropar la cultura a persones en risc d’exclusió social

Apropa Cultura és un programa socioeducatiu de diferents equipaments culturals de Catalunya, al que a partir d’ara s’hi sumarn els teatres municipals de Sabadell: el Teatre Principal, La Faràndula, l’Estruch i LaSala Miguel Hernàndez.

D’aquesta manera i per els propers tres anys,  els teatres municipals oferiran localitats de la seva programació habitual de música, teatre dansa i circ a preus molt reduïts adreçat al sector social. És una experiència d'inclusió de persones en risc d'exclusió social.

Apropa Cultura s'adreça a centres, associacions i serveis culturals que treballen amb col·lectius que necessiten atenció especial o amb dificultats d'integració social.

Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell, ha comentat: “Tal i com diu Manuel Delgado, hem de ser indiferents a la diferència i però no indiferents a la injustícia. A Sabadell ja s’hi han afegit 23 entitats. La cultura ens fa més crítics, més lliures però també té una dimensió terapèutica. Amb aquest programa garantim el dret a la inclusió perquè la diferència pot ser font de prejudicis i els prejudicis l’origen de la injustícia”.

Josep Oliva, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, ha volgut fer palès que “Sabadell aposta per posar els seus recursos culturals com a eina d’inclusió social, en atenció a les persones més vulnerables. Aquest és un recurs de país i el país els formen tots i cadascú des de les diferents capacitats”.

Joaquim Garrigosa, director de la Fundació Privada de l’Auditori i l’Orquestra, ha celebrat la inclusió de Sabadell perquè “Sabadell és una ciutat que compta, que està entre les deu més importants de Catalunya amb un pes especialment important en la música”.

Joana Soler, presidenta de Joventuts Musicals ha expressat que “les entitats que contribuïm a la programació cultural perquè la cultura és el patrimoni de tota la humanitat i ningú n’ha de quedar exclòs”.

Finalment, Anna Maria Montseny, presidenta de l’Associació Salut Mental Sabadell, ha explicat l’experiència, tan colpidora, de membres de la seva associació veient el Llac del signes i “com la cultura obre els ulls i la ment de les persones”.

Apropa Cultura és una finestra única a través d’una web on les entitats s’hi inscriuen i on els programadors presenten les seves propostes culturals. A Sabadell hi ha unes 16 entitats (Club social Xamba, CRAE ELIMA, Associació ProDisminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca, Centre Sara, Servei d'Acolliment Residencial CIPO, Creu Roja Sabadell o Associació Salut Mental Sabadell, entre d’altres) que  ja hi participen assistint a programacions a altres ciutats i que, a partir d’ara, també tindran l’oferta de Sabadell.

En el cas dels teatres Principal, La Faràndula, l’Estruch i LaSala Miguel Hernàndez l’oferta inclou tant les programacions organitzades directament per l’Ajuntament com les programacions dels Amics de l’Òpera, Joventut de la Faràndula, Joventut Musicals, Orquestra Simfònica del Vallès, LaSala Miguel Hernández i Sabadell més Música.

Les tarifes per aquests col·lectius són especialment reduïdes i l’assistència és sempre amb grup.

Apropa Cultura és la unió d'esforços de teatres, auditoris i festivals de Catalunya. Actualment en formen part 25 equipaments culturals com ara  L'Auditori, Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure. Apropa Cultura compta amb el suport de les institucions públiques com és el cas del departament de Benestar de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Àrea de Benestar de la Diputació de Barcelona.

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Atenció a les Persones, promou entre els municipis de la demarcació aquest programa. Es tracta d’una iniciativa oberta a la participació de tots els equipaments culturals d’àmbit català: s’adreça a les associacions, institucions i centres que treballen amb persones sense recursos i amb dificultats d’integració social, i disposa del suport i la col.laboració de les principals institucions públiques catalanes.

Durant l’any 2013 unes 12.800 persones en situació de risc d’exclusió social, de més de 40 municipis de la demarcació de Barcelona, es van beneficiar d’una oferta de proximitat i de qualitat, de forma accessible i normalitzada, en equipaments culturals municipals i ho van fer a través de les entitats que estan adherides al programa, i que treballen al costat de les persones més vulnerables.

Més informació a http://www.apropacultura.cat/aQui.aspx