PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

Sabadell posa en marxa el programa LECXIT, per promoure l’èxit educatiu i el gust per la lectura entre els infants

El programa LECXIT (lectura per l’èxit educatiu) arriba a Sabadell. Aquest projecte neix de la col·laboració entre la Fundació La Caixa i la Fundació Jaume Bofill, que el desenvolupa amb la participació de més de 20 centres educatius de tot Catalunya...

El projecte comença a la ciutat amb la participació d’uns 50 alumnes de 4t de primària de 4 escoles de Sabadell

El programa LECXIT (lectura per l’èxit educatiu) arriba a Sabadell. Aquest projecte neix de la col·laboració entre la Fundació La Caixa i la Fundació Jaume Bofill, que el desenvolupa amb la participació de més de 20 centres educatius de tot Catalunya. Convençuts que tota la societat ha d’estar al costat de l’escola per aconseguir l’èxit educatiu i vetllar per l’equitat, l’Ajuntament de Sabadell ha signat avui un conveni amb la Fundació Bofill per adaptar el Programa a la ciutat, després d’haver-se reunit amb l’alcalde de la ciutat, Joan Carles Sánchez.

En l’organització de LECXIT Sabadell hi participen les biblioteques municipals, els centres educatius i les associacions de mares i pares d’alumnes de les escoles que hi prenen part. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants, a través de sessions individualitzades de lectura amb voluntaris. Els voluntaris estan al costat dels infants en el procés de millora del seu hàbit lector, els motiven perquè en gaudeixin i trobin en la lectura una activitat lúdica mitjançant textos que els interessin.

En aquest sentit, el regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha explicat que “la lectura és un element bàsic en la formació de les persones. De fet, el domini de la lectura és cabdal en el procés d’aprenentatge i sovint determina el nivell de comprensió de les persones. Com a Ajuntament havíem d’aprofitar aquesta oportunitat per potenciar el desenvolupament dels nostres nens i nenes”.

De la seva banda, el director de la Fundació Bofill, Ismael Palacin, ha assenyalat que “aquest tipus de programes es poden desenvolupar gràcies a les aliances amb els municipis i al seu suport. Des de la fundació entenem que una bona comprensió lectora ajuda l’èxit escolar”. Bofill ha afegit que “la fluïdesa lectora és prioritària i és més difícil del que sembla, per això cal inculcar l’hàbit des de l’escola però també des de casa.”.

El programa parteix de la premissa que si es millora la competència lectora es progressa en totes les matèries i s’assoleix l’èxit educatiu. Llegir amb fluïdesa i entendre el que un llegeix proporciona un coneixement més ampli del nostre entorn i facilita el desenvolupament personal i social de les persones. En aquest procés és clau el compromís i la complicitat de les famílies, per la qual cosa també es programen, de forma trimestral, activitats compartides entre voluntaris, infants i famílies.

A la ciutat, el projecte es posarà en marxa en un primer moment a 4 escoles: Calvet d’Estrella, Espronceda, Floresta i La Romànica. En aquesta primera edició, s’espera la participació d’uns 50 alumnes de quart de primària.

La directora de l’Escola La Floresta, Cristina Garcia, ha volgut explicar que “es tracta d’una bona iniciativa que se suma a les que ja es porten a terme al centre i, tot i que només arribi a uns quants nens i nenes, ajudarà a millorar el seu rendiment escolar i alhora farà que l’escola sencera millori”.

La particularitat de Sabadell és afavorir els vincles entre l’escola, les famílies i les biblioteques. Per això les sessions amb els alumnes es porten a terme, en aquesta primera edició, a la Biblioteca del Sud i la del Nord, fora de l’horari escolar, durant el curs escolar.

Tal i com ha  destacat el regidor de Cultura, Quim Carné, “Sabadell compta amb un pla de biblioteques molt potent que actua com element cohesionador de la ciutat i un cop més posarem el nostre granet de sorra per ajudar a crear l’hàbit de la lectura i, alhora, millorar la comprensió lectora dels nens i nenes de la ciutat”.

D’aquesta manera, la proposta s’emmarca també dins els programes d’impuls a la lectura que es fomenten des dels equipaments bibliotecaris, amb els recursos bibliogràfics, els equipaments i el suport dels professionals, que assessoraran els voluntaris i voluntàries sobre les lectures més adequades o els ritmes de treball.

Voluntaris

El programa LECXIT es portarà a terme gràcies a la tasca dels voluntaris i les voluntàries, que acompanyin els infants en la millora de la seva comprensió lectora i esdevinguin un referent lector.

“Es tracta que tothom que vulgui i llegeixi en català doni suport al programa. De moment han respost a la crida 14 persones però encara necessitem més gent, per això animo a la ciutadania a participar-hi”, ha dit el regidor de Relacions Ciutadanes, Lluís Monge. 

Qualsevol persona pot ser voluntària de LECXIT. L’únic requisit és tenir ganes de donar suport a l’educació d’un infant, creant amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català. Les persones interessades poden omplir el formulari disponible al portal municipal del Programa Sabadell Suma:

https://ca.sabadell.cat/sabadellsuma/p/201307235017_cat.asp

i enviar-lo per correu electrònic a l’adreça:

lecxit@ajsabadell.cat