PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Notícies sobre voluntariat:

La Junta de Portaveus aprova per majoria una moció instant a preservar el poder adquisitiu de les pensions

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat una moció del grup municipal d’Iniciativa  per Catalunya Verds instant a  preservar el poder adquisitiu de les pensions...

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció del grup municipal d’Iniciativa  per Catalunya Verds instant a  preservar el poder adquisitiu de les pensions. La moció s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, CIU, EpS, ICV i EUiA. El grup del PP ha votat en contra.

El text de la moció és el següent:

ANTECEDENTS i MOTIUS

La decisió del Govern de l’estat de no revaloritzar les pensions a Espanya, en la quantia equivalent a la desviació entre l’IPC a 30 de novembre i la previsió d’inflació abonada a principi d’any de l’1%, torna a incidir en disminuir la renda disponible dels pensionistes en el marc de les polítiques d’ajust per a complir amb els objectius de dèficit.

Per això, ha aprovat un Reial Decret Llei de Mesures de Consolidació i Garantia del sistema de Seguretat Social, motivant la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat per part de la majoria de grups parlamentaris, entre ells Izquierda Plural (IU, ICV, EUiA i CHA). Igualment, es modifica la Ley del Fondo de Reserva de la Seguridad Social.

Per ICV, aquesta mesura constitueix un perjudici clar per a un dels col·lectius més vulnerables, el dels pensionistes. És, a més d’inconstitucional, una mesura injusta i ineficaç i s’emmarca en la continuada política d’ajustos que està intensificant els efectes negatius de la crisi, deprimint la demanda interna i afectant intensament a l’activitat econòmica i l’ocupació. Amb ella, es retiren de manera immediata 2.000 milions de potencial consum, en el cas de la pensions la pràctica totalitat es destina a aquest fi, i el mateix solament al llarg de 2013.

Igualment, el Govern ha cedit a les exigències del nucli més conservador de la Unió Europea i dels mercats, l’activitat especulativa segueix provocant que l’economia no es recuperi i que els treballadors i treballadores, pensionistes i jubilades i jubilats, segueixin perdent poder adquisitiu i uns drets socials que hem aconseguit durant molts anys de lluita.

També el Govern canvia la Ley del Fondo de Reserva de la Seguridad Social, per establir que durant els exercicis 2012, 2013 i 2014 no és aplicable el límit del 3 per 100 de la nòmina de pensions contributives i despeses de gestió del sistema, que poden ser disposats per atendre el pagament de les pensions. Durant aquests anys el límit serà el que determini i prevegi la Intervención General de la Seguridad Social.

Una mesura que es fa sense explicació prèvia als grups parlamentaris que integren la Comissió de Seguiment i Avaluació del Pacto de Toledo ni a les organitzacions sindicals i empresarials, com hauria de passar.

Per tot això, s’ha d’exigir que es mantingui l’esperit de consens del Pacte de Toledo, ja que les mesures del Govern perjudiquen les persones més febles i no es pren ni una sola mesura que afecti els culpables de la crisi tan brutal que tenim ara i que no són precisament les persones treballadores, ni pensionistes, ni jubilades.

Hi ha una gran preocupació quan veiem l’impacte que la crisi està fent en la gent gran. El progressiu envelliment de la societat espanyola planteja un dels principals reptes socioeconòmics i polítics de l’Estat de Benestar, ja que dibuixa un escenari de noves necessitats socials a les quals hem de donar resposta per assegurar els drets democràtics de la ciutadania.

L’augment de la proporció de persones grans en la societat implica enfortir els diferents pilars sobre els quals se sosté el dret a un envelliment digne i de qualitat: les pensions, la sanitat, l’atenció a la diversitat funcional o les mesures de serveis socials que aquest govern està retallant.

Les principals polítiques públiques dutes a terme en els últims anys, a partir de la irrupció de la crisi, i els seus efectes en la vida de les persones de 65 i més anys, està sent demolidor, portant a un gran nombre de persones pensionistes i jubilades a la pobresa i a l’exclusió social.

Cal enfortir la solidaritat intergeneracional per assegurar la qualitat de vida de la nostra població major i posar fi a les injustes polítiques d’austeritat, com a via per a una sortida de la crisi de manera democràtica i sostenible econòmicament i socialment.

El govern estatal ha de tenir en compte que els més de 8.800.000 pensionistes i jubilats espanyols, en la immensa majoria dels casos, tenen en les seves pensions la principal i / o única font d’ingressos, que a més serveix per al manteniment dels seus familiars en atur o en serioses dificultats econòmiques, pel que es fa necessari que recuperin l’IPC perdut injustament.

Per tot això el Grup Municipal del d'ICV de l’Ajuntament de Sabadell proposa a la Junta de Portaveus els següents acords.

ACORDS

1. L’Ajuntament de Sabadell insta el Govern de l’Estat a retirar el Real Decreto Ley 28/2012, de 30 de novembre, de mesures de consolidació i garantia del sistema de la Seguretat Social, mantenint el poder adquisitiu de les pensions.

2. Que el Govern de l’Estat espanyol procedeixi a abonar les quantitats deixades de percebre per aplicació de l’esmentada Llei.

3. El present acord es remetrà al president del Govern de l’Estat espanyol, a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i a les associacions de gent gran, pensionistes i/o jubilats de Sabadell.

Tanmateix, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell acordarà allò que estimi més adient.