PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Més de 70.000 persones han assistit als espectacles de la temporada dels teatres municipals

Més de 70.000 persones han assistit als espectacles de la temporada dels teatres municipals

Del total de 72.024 assistents a espectacles o activitats obertes al públic, 60.488 ho varen fer a espectacles de la temporada estable dels teatres municipals (6.445 més que a la temporada passada).

Temporada estable

 Per segona temporada consecutiva, s’han assolit unes xifres rècord respecte als darrers 10 anys d’activitat als teatres. Un total de 60.488 espectadors al llarg de 197 funcions de setembre de 2023 a juny de 2024.

Cada setmana hi ha hagut com a mínim un espectacle de programació artística. Destaca la setmana del 18 al 22 d’octubre, amb 17 sessions entre programació d’òpera i el festival Sabadell Escena, i també del 10 al 12 de novembre, amb el festival el més Petit amb 14 espectacles i altres propostes de programació als diferents espais escènics de la ciutat.

Pel que fa a la programació estable d’exhibició per espais, al llarg de la temporada 2023-2024 l’assistència ha estat la següent:

- 41.038 persones de públic a La Faràndula, el teatre més gran de la ciutat, 54 activitats, i una ocupació mitjana del 82%.

- 9.545 espectadors/es al Teatre Principal, 46 espectacles i una ocupació mitjana del 81%.

- 6.920 espectadors/es als 71 espectacles i activitats que ha acollit L’Estruch, la fàbrica de creació artística de la ciutat, amb una ocupació mitjana del 76%.

- 538 espectadors/es a les 10 funcions familiars que van tenir lloc a la Sala Miguel Hernández, amb una ocupació mitjana del 81%.

El projecte de laSala ha comptat en total amb 22 propostes artístiques en els diferents espais escènics de la ciutat, que han inclòs també activitats transversals pre i postfunció i que han agrupat un total de 2.200 espectadors i espectadores amb una ocupació mitjana del 70%.

- I, finalment, 2.447 espectadors a les activitats escèniques programades en espais no convencionals (com els espectacles de dansa al carrer en la programació del festival Dansa Metropolitana, o espectacles als museus d’Art i d’Història en el marc del festival Sabadell Escena).

Ocupació segons la tipologia artística

 Pel que fa a l’ocupació mitjana dels espectacles de la temporada estable ha estat del 79%, un valor destacable ja que demostra un creixement respecte de tota la sèrie històrica dels darrers 10 anys. En general, tots els espectacles que s’han programat aquesta temporada han tingut molt bona acollida entre el públic.

En el camp de les arts escèniques cal destacar que tant els espectacles de dansa com els de circ han superat de nou el 80% d’ocupació, xifres que donen mostra de l’interès ciutadà en un ampli ventall de disciplines. 

En la programació familiar destaca també l’assistència obtinguda, tot assolint una ocupació mitjana del 81%.

Els més vistos

 Els espectacles amb més públic a La Faràndula van ser el concert Gardel, Tangos i Milongues de l’Orquestra Simfònica del Vallès i la cantant Silvia Pérez Cruz, el ballet El trencanous per la Cia i l’òpera Turandot de la Fundació Opera Catalunya així com l’espectacle Búnquer confidencial de la Cia El Corral. Els quatre espectacles van exhaurir les entrades de totes les sessions (cada sessió amb 1.069 espectadors, ocupació del 100%).

Al Teatre Principal, els grans èxits van ser el Concert de Nadal de Joan Dausà (423 espectadors,  exhaurint entrades), l’espectacle de dansa Doji amb Brodas Bros (371 espectadors, 99% d’ocupació), l’obra Casares-Camus: una història d’amor, amb Jordi Boixaderas i Rosa Renom (369 espectadors, 97% d’ocupació), i finalment el concert Venus amb Laura Andrés (369 espectadors, 97% d’ocupació).

Els més vistos dels espectacles d’exhibició a L’Estruch van ser el XVIII Certamen coreogràfic (190 espectadors, 100% d’ocupació), Jump! en el marc del festival RBLS (187 espectadors, 99% d’ocupació), l’obra de teatre Austràlia (186 espectadors, 98% ocupació) i Les dues estacions de Vivaldi, en el marc del festival Sabadell Escena, la peça local triada per la taula de participació de teatre de la ciutat (184 espectadors, 97% d’ocupació).

En relació als espectacles de laSala els espectacles més exitosos han estat el concert Babynova de Xiula, l’espectacle N'imPORTE quoi de Leandre Clown i Textures de La Curiosa (coproducció laSala i elPetit).

Nou espai escènic

 El Casal Pere Quart es configura com un nou espai escènic, acollint espectacles de petit format a la sala d’actes de la segona planta, per tal de cobrir l’extensa programació de la ciutat, acollint propostes diferents amb la possibilitat d’oferir diverses funcions. També inclou l’espai del pati, recinte de concerts d’estiu com els presentats al Festival Internacional de Música.

En aquesta temporada, a la sala d’actes s’han realitzat 22 representacions d’espectacles, tant professionals com d’entitats. En destaquem especialment el nou cicle Cebascènic, que ha acollit 4 de les propostes teatrals de petit format presentades a la crida de projectes de Sabadell Capital de la Cultura Catalana, agrupades en aquest cicle teatral.

Pel que fa al pati, ha acollit 5 sessions del Festival Internacional de Música de la ciutat. La mitjana d’ocupació de la sala d’actes del Casal Pere Quart ha estat del 74%.

Capitalitat de la Cultura Catalana 2024

Cal destacar que al llarg de tot l’any 2024 Sabadell, com a Capital de la Cultura Catalana, ha portat a terme una programació singular que ha destacat per dos aspectes: en primer lloc, ha posat en valor el talent local incorporant a la programació les propostes dels artistes de la ciutat. Entre elles Laura Andrés, amb Venus; Rosa Renom i Jordi Boixaderas, amb Casares-Camus; l’actuació de Rafael Cañizares dins el Festival Internacional de Música, o l’espectacle Doji de Brodas Bros. I s’han incorporat a la programació reconeixements al talent local com ara l’homenatge al cantant Llongue, Desperta’m quan sigui primavera, i el concert 60 anys de Los Watts.

En segon lloc, s’han portat a la ciutat propostes especials que han reforçat la programació estable com el concert Gardel, Tangos i Milongues de l’Orquestra Simfònica del Vallès i la cantant Silvia Pérez Cruz o el concert de música de cambra Lorcuera d’Ana Belmonte i s’han portat a terme a la ciutat esdeveniments com ara els Premis a la Dansa Catalana d’Arrel Tradicional. Destaquen, a més, la tercera edició del Festival Sabadell Escena, amb propostes innovadores i propostes locals de gran qualitat, i la inauguració a Sabadell del Festival Dansa Metropolitana amb una proposta local i una d’internacional.

Finalment, les entitats i la ciutadania han posat a prova la seva creativitat amb espectacles innovadors com Pinocchio, i els concerts de Musicades, la XL Trobada de Corals, el cicle de teatre Cebascènic al Casal Pere Quart amb Negra sobre punt blanc de la Cia Tres Homes Grossos, els monòlegs a la Fresca a càrrec de la Cia Prapapà, entre d’altres.

En definitiva, la ciutat ha mostrat el seu talent teatral, ha pogut gaudir de propostes especials i interessants fetes a Sabadell i les entitats i la ciutadania ha participat a la programació creant nous cicles i esdeveniments que han dinamitzat i incrementat novament el sector de les arts escèniques de Sabadell.