PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Visita guiada per presentar els nous dossiers “Dol i militància queer: Una relectura en clau LGBTI+ de la col·lecció del Museu d’Art de Sabadell”

Visita guiada per presentar els nous dossiers “Dol i militància queer: Una relectura en clau LGBTI+ de la col·lecció del Museu d’Art de Sabadell”

Les dues activitats previstes són: “Dol i militància. Una relectura de la Col·lecció en clau LGTBIQ” i “Identitats i cossos més enllà de la norma: Entrevistem les obres de la col·lecció del Museu d’Art de Sabadell”. Totes dues adreçades a alumnat de diferents nivells educatius. 

A la primera, per mitjà d’algunes peces de la col·lecció del Museu, es convidarà a la reflexió sobre la dificultat de trobar imatges representatives de persones amb una orientació no normativa i la relació entre el dol i la militància lgtbiq en el context de la crisi de la sida.

La segona proposta farà una apropament a la col·lecció permanent del museu des d’un enfoc lgtbiq+, per mitjà de treballs i activitats en grup.

Seguidament, a les 19 hores, Vidda Priego oferirà el seu monòleg “Género y figura” al pati del Museu d’Art, organitzat per la Regidoria d’Igualtat i LGBTI+. Ambdues activitats formen part del programa Ciutat Orgullosa 2024, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, per sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat sexual i de gènere, en el marc del 17 de maig (Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia) i el 28 de juny (Dia Internacional de l’Orgull LGTBI).

Visió diversa i integradora

El Museu d’Art treballa ja fa uns anys amb l'objectiu d’oferir una visió més diversa i integradora i d’avançar cap a un model de museu inclusiu, participatiu i social per reflectir la riquesa i la diversitat de la societat. També busca subratllar que els museus són per a tothom i tothom s’hi pot identificar.

L’any 2022 es va presentar al Museu d’Art de Sabadell “Dol i militància queer: una relectura en clau LGTBI a la Col·lecció”, a càrrec de Víctor Ramírez Tur, autor de l’acció, doctor en Història de l’Art i mediador.

L’activitat va estar impulsada pel Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), amb la col·laboració del Museu d’Art de Sabadell, per sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat sexual i de gènere i es va treballar coordinadament des de l’Ajuntament de Sabadell i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

L’any següent es va ampliar aquesta lectura de la col·lecció amb “Memòria i vivències queer. Una relectura en clau LGTBI”. El Museu d’Art és el protagonista d’aquesta actuació que convida a reflexionar, en forma de diàleg, entre el discurs i les narratives tradicionals en el món de l’art i les experiències de superació, de lluita, d’activisme i també de dol i mort que han viscut les comunitats LGTBI a les darreres dècades. L’objectiu és visibilitzar i democratitzar les arts i posar en valor subjectes que mai han gaudit de representació en el món de l’art i de la creació artística, des d’una visió disruptiva.