PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament, la delegació del COAC al Vallès i el Centre Obert d’arquitectura organitzen activitats per reivindicar el vessant cultural de l’arquitectura

En el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, la programació comp-ta amb activitats per apropar l’arquitectura a la ciutadania L’Ajuntament, la delegació del COAC al Vallès i el Centre Obert d’arquitectura organitzen activitats per reivindicar el vessant cultural de l’arquitectura

Durant la presentació avui del programa d’activitats, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha destacat que

“aquesta activitat forma part de tots els esdeveniments que anem presentant en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana. Estem molt satisfets d’anar incorporant noves mirades i descobrint en aquest cas la relació de l’arquitectura amb la cultura. Esperem que sigui un punt de partida i poder repetir en anys successius aquesta proposta”.

Per la seva part, el comissari ‘d’Arquitectura en públic’ i membre de la COAC, Francesc Camps, ha assenyalat que

“aquests esdeveniments que estem duent a terme actuen com una “pluja fina” per difondre a la ciutadania la enorme relació que l’arquitectura guarda amb la cultura. És una gran ocasió per deixar-nos veure, per donar a conèixer al públic aquest vessant tan important".

Les activitats se centren en tres moments, amb els corresponents ítems:

  • Maig-juny: es difon el coneixement arquitectònic, mitjançant xerrades-conferències i tallers a les aules
  • Setembre: s’obre la Casa dels/les arquitectes, en clau lúdica, convidant la ciutadania a la nostra festa
  • Octubre: té lloc la mostra d’arquitectura, explicant i visitant amb el públic diverses arquitectures de la ciutat

Maig-juny. Conferències i aules. Obrim el coneixement arquitectònic

S’han celebrat 11 conferències divulgatives i una de cloenda, al voltant d’onze temes quotidians aparentment desvinculats entre si però que, en realitat, tenen un fort vincle comú, i és l’exercici de l’arquitectura. Aquest temes han explicat els vincles entre l’arquitectura i l’escena, la participació ciutadana, l’experiència, les emergències, el cinema, el poder, la sostenibilitat, la planificació de la ciutat, els espais per a l’ensenyament, la llum i l’habitatge social.

Hi han participat arquitectes especialistes, majoritàriament sabadellencs, amb un altíssim nivell d’especialització i uns perfils professionals singulars vinculats a la universitat, la recerca i les àrees temàtiques corresponents, que han posat de manifest no només el grau de complexitat i riquesa que la disciplina comprèn, sinó també el talent que la ciutat aporta al conjunt del sector i del país.

També s’han celebrat tallers d’arquitectura a les aules per a infants i joves, en 6 escoles de la ciutat, dins del programa ‘Arquitectura a les Aules’, un seguit d’accions impulsat per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya perquè l’alumnat descobreixi, analitzi i actuï sobre el seu entorn amb la mirada posada en l’arquitectura per apropar aquesta disciplina a infants i joves, tal com recull la Llei d’Arquitectura.

Setembre. La Festa. Obrim la casa dels i les arquitectes

Durant la Festa Major de Sabadell, concretament el dissabte 7 de setembre, la delegació del COAC al Vallès organitza la Festa d’Arquitectes del Vallès que, de manera extraordinària en aquesta edició, s’obrirà a la ciutadania.

El recinte dels Jardinets de la Caixa, i les seves instal·lacions vinculades seran el lloc on, durant tot el dia, se celebraran activitats destinades al públic en general i als i les arquitectes de Sabadell i del Vallès. Es realitzaran exposicions, projeccions audiovisuals, actuacions teatrals, tallers infantils i juvenils (dansa, retallables, construcció d’una cúpula Leonardom en peces de fusta, maquillatge, tèxtil i dibuix arquitectònics...) amb l’arquitectura com a disciplina i el seu exercici professional com a fil conductor.

Les exposicions i projeccions audiovisuals giraran al voltant de les Mostres d’Arquitectura fetes per la Delegació del Vallès. Es comptarà amb els treballs de disseny de la imatge gràfica d’Arquitectura en Públic realitzades per l’escola ESDI.

Octubre. La Mostra d’arquitectura

Les activitats destinades a octubre, excepte els itineraris ja programats, s’estan tancant aquests dies. Hi destaquen la presentació de l’itinerari "La interrelació entre arquitectura i espai públic al centre de Sabadell. Casos concrets de diàleg entre edificis singulars i els seus entorns immediats", el dissabte, 5  d’octubre a les 10h.,  a càrrec de Josep Lluis Gorina, arquitecte i membre del COAC, en el marc de la FOCUS WEEK MANIFESTA. 

Aquest itinerari i ELS CENTRES DE SABADELL / Evolució de l’actual centre simbòlic de Sabadell. Entre la porta de Barcelona a la porta de l’Àngel, s’ofereixen a partir del curs que ve a tots els alumnes de primària i de secundària a través del portal de Ciutat i Escola, formant part de l’oferta del Museu d’Art de Sabadell;  la formació en el camp de l’arquitectura i de l’espai públic com a part del patrimoni de les ciutats, que permet  qüestionar i donar resposta al perquè de les coses com una part imprescindible de l’acció d’aprendre  i com l’arquitectura que ens envolta influeix en la seva percepció i identitat.