PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell té a punt el dispositiu Operació Calor per fer front a les altes temperatures

L’Ajuntament exigirà a les empreses que contracti que tinguin plans de protecció per als treballadors davant d’onades de calor Sabadell té a punt el dispositiu Operació Calor per fer front a les altes temperatures

Així, les empreses que optin a realitzar un servei per a la ciutat hauran d’incloure totes les prevencions que caldrà aplicar per garantir la seguretat i la salut en el lloc de treball. D’aquesta forma, quedaran fixades en el contracte les condicions legals per fer els treballs de forma segura.

Aquesta mesura forma part del dispositiu “Operació Calor” que l’Ajuntament ha dissenyat de forma transversal i comptant amb la participació del conjunt de serveis municipals, que hi treballen de forma coordinada.

Davant les altes temperatures, tant els membres de les brigades municipals com les empreses concessionàries rebran instruccions amb les mesures adients per protegir els empleats. Entre aquestes estarien, per exemple, la distribució d’ampolles d’aigua entre els treballadors, la col·locació de carpes o garantir espais d’ombra i facilitar crema solar i barrets al personal del servei.

Patis i lleure educatiu

L’Ajuntament impulsarà una experiència pilot per instal·lar estructures de tendals als patis de les escoles per generar espais d’ombra i que aquests es mantinguin de forma fixa. La primera actuació en aquest sentit s’està portant a terme a l’Escola Joaquim Blume.

En col·laboració amb Aigües Sabadell, i a l’igual que l’any passat, s'oferiran piscines desmuntables als casals d'estiu que es facin als patis d'escoles. D’aquesta forma es contribueix a crear espais de confort climàtic per als infants que participin en aquestes activitats.

En el marc del dispositiu davant les altes temperatures, Aigües Sabadell oferirà, durant tot el mes de juliol, tallers lúdico-educatius per als infants dels casals organitzats per Acció Social.  

Tot plegat se suma a l’obertura de La Bassa i les piscines municipals, que enguany han avançat l’inici de la temporada, precisament per donar resposta a les altes temperatures, que cada cop arriben abans.

Més punts d’aigua

En cas de temperatures extremes, i en col·laboració amb Aigües Sabadell, diferents espais de la ciutat disposaran de punts d’hidratació addicionals, que s’afegirien a les més de 200 fonts públiques per beure amb què ja compta Sabadell. En aquest sentit, s'ha creat un mapa interactiu amb la geolocalització de totes les fonts, on poder trobar el punt d'hidratació més proper en tot moment. En aquest mapa es podrà veure, així mateix, la ubicació de les fonts d'aigua extraordinàries que s'instal·larien, en cas d'onada de calor, en llocs amb alta afluència de persones.

Xarxa de refugis climàtics 

Sabadell compta amb més d’una vintena d’equipaments municipals climatitzats, on la ciutadania i sobre tot les persones més vulnerables poden refugiar-se de les altes temperatures i recuperar-se del cansament i de la pressió tèrmica que provoca la calor.

Aquests oasis urbans es troben als centres cívics, biblioteques municipals, complexos per a gent gran i casals cívics comunitaris distribuïts per tots els barris. A més, completarien la xarxa de refugis climàtics parcs i àrees verdes amb ombra, tot i que es recomana quedar-se als interiors a les hores de major insolació, i les piscines.

Protecció de persones vulnerables

L’Ajuntament ha actualitzat el cens de persones fràgils, de manera conjunta amb el personal sanitari, per poder garantir l’actuació en cas que sigui necessari. Els grups que es consideren especialment vulnerables als efectes de la calor són:

  • La gent gran, especialment majors de 75 anys, que visquin soles i no tinguin cap mena de suport.
  • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques, amb la mobilitat i l’autocura limitada.
  • Nadons, especialment de famílies en situació d’especial vulnerabilitat.
  • Persones amb malalties cròniques: cardiorespiratòries, diabetis, hipertensió arterial, malalties renals, Parkinson, Alzheimer o obesitat entre d’altres.
  • Persones que reben medicaments diürètics o medicaments que actuen sobre el sistema nerviós central.
  • Treballadors exposats a ambients calorosos.
  • Les persones que viuen soles amb perfil de sense sostre.

Les accions, en cas d’activació de l’alerta per onada de calor, es concretaran en el seguiment telefònic i/o presencial, l’aportació d’informació de prevenció i de recomanacions destinades a l’autocura, així com la provisió d’elements de suport que siguin necessaris (aigua, fruita, etc.).

Aquestes actuacions es desenvoluparan coordinadament amb la Creu Roja Sabadell, el Servei Municipal de Teleassistència i el Servei d’Atenció Domiciliària.

Recomanacions

 En casos de calor extrema, es recomana a la ciutadania que durant el dia, a casa, es tanquin les persianes de les finestres on toca el sol i s’obrin durant la nit per refrescar-la. També és bo recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). En cas de no tenir-ne s’aconsella passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (equipaments públics, centres comercials, cinemes, etc.).

Cal refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua i beure aigua fresca de forma regular encara que no es tingui set. Si es tenen animals de companyia, cal procurar que no s'estiguin al sol i hidratar-los.

Al carrer també és necessari defugir del sol directe, portar gorra o barret i roba lleugera de colors clars i no ajustada i procurar caminar per l’ombra. S’aconsella evitar trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai deixar a dins infants, persones fràgils o animals de companyia amb les finestres tancades.

Les recomanacions passen també per estar especialment atent a l’estat o situació de nadons i infants petits, gent gran i persones amb malalties cròniques.