PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament invertirà prop de 12 M€ a l’Eix Macià per rellançar aquest gran eix de ciutat

L’estratègia “Rellancem l’Eix” contempla projectes d’iniciativa pública i privada per millorar l’espai públic i la mobilitat, impulsar comercialment la zona i dotar-la de nous equipaments L’Ajuntament invertirà prop de 12 M€ a l’Eix Macià per rellançar aquest gran eix de ciutat

Entre les actuacions ja es treballa per implementar una nova estratègia per a l’ordenació de les terrasses de bars i restaurants en l’àmbit ubicat a la vorera dels cinemes i es trauran a concurs els mòduls desocupats de l’avinguda de Francesc Macià i del Parc de Catalunya. També es milloraran paviments i voreres, s’implementaran accions per a una mobilitat més segura, es renovaran carrils bicis i l’enjardinament de tot l’àmbit i es reformarà la plaça de la Concòrdia. Així mateix s’arranjarà l’aparcament de sorra de l’avinguda de Lluís Companys i es continuarà treballant per fer realitat la futura Escola de Música i Conservatori Professional.

Terrasses i mòduls de restauració

Amb l’objectiu de millorar la convivència de bars i restaurants amb el veïnat i vianants, l’Ajuntament posarà en marxa una estratègia per a la reordenació de les terrasses de l’avinguda de Francesc Macià. En aquest cas, s’aposta per unificar els mòduls i el mobiliari dels espais exteriors dels locals, de manera que es garanteix més espai per als vianants i es reduiran les barreres visuals.

Pel que fa als mòduls de l’avinguda i del Parc de Catalunya, actualment només tres dels vuit mòduls públics de la zona es troben ocupats i en funcionament. Per tal de reactivar l’activitat, l’Ajuntament convocarà concursos públics que possibilitin la implantació de nous negocis.

Millora de la Mobilitat

Per tal de millorar la mobilitat, es faran actuacions adreçades a la seguretat dels vianants i dels ciclistes. A la cantonada de la ronda de Zamenhof amb la plaça de Catalunya s’instal·larà un semàfor al terra per a vianants. I també es dotaran de llums led els passos de vianants de l’avinguda de Francesc Macià i s’instal·laran nous passos elevats a la zona.

A més, es duran a terme reparacions del paviment a la rambleta central i a la vorera oest de l’Eix, entre la plaça de la Concòrdia i l’avinguda dels Paraires. En alguns punts s’ampliaran els escocells. En aquest tram també es renovaran els carrils bici.

En conjunt, aquestes accions sumaran una inversió propera als 200.000 €.

Aparcament, plaça de la Concòrdia i renovació del verd

Pel que fa a la millora de l’espai públic, els darrers dies ha finalitzat el nou tram de passeig al costat est del Parc de Catalunya, on s’hi ha plantat arbustiva i s’ha instal·lat un sistema per recuperar aigua de pluja.  

Dins les accions per millorar l’enjardinament, es renovaran els parterres de l’avinguda de Francesc Macià, situats entre la plaça de la Concòrdia i l’avinguda de Paraires, de manera que es renova la vegetació i una part d’aquests elements es podrà fer servir com a bancs. I també es remodelarà l’enjardinament de la rotonda de la Plaça de Catalunya i es treballarà per recuperar la vegetació del Parc. Així mateix, es canviaran tots els bancs de l’Eix Macià.

A la reforma de la plaça de la Concòrdia es destinaran 750.000 euros, amb el propòsit de pacificar el tram del carrer de Jaume I, situat entre el carrer de l’Abat Escarré i l’avinguda de Francesc Macià. Es dotarà la plaça de més espai per als vianants, més parterres, bancs, papereres i nou arbrat.

Pel que fa a l’aparcament de sorra, les obres, amb una inversió prevista propera als 2 milions d’euros, comprendran una hectàrea de terreny i donaran resposta a una històrica demanda ciutadana. L’espai es pavimentarà i es crearà un pas per als vianants que permetrà creuar des de l’avinguda de Paraires fins a l’avinguda de Lluís Companys. L’arranjament es traduirà en la creació de 220 places destinades a cotxes, tot incloent places de recàrrega elèctrica amb carregadors i aparcaments per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda. També hi haurà una vintena de places per a motocicletes.

L’espai estarà envoltat de zones d’ombra natural gràcies a la plantació de 140 arbres nous. El disseny està pensat perquè s’integri amb l’entorn.

Nous equipaments

Un dels objectius de l’adequació de l’aparcament de sorra és afavorir, també, l’ús compartit de l’espai amb la futura Escola de Música i Conservatori Professional. El nou equipament, amb 4.380 m2 destinats a l’ensenyament musical, comptarà amb un nou auditori i també un nou espai destinat a entitats. El projecte comportarà una inversió de 8,7 M€.

Encara dins l’àmbit dels equipaments, caldria sumar-hi l’ampliació i reforma dels Jutjats que portarà a terme la Generalitat. L’Ajuntament s’encarregarà de fer el seguiment de les obres i vetllarà pel compliment del calendari previst per part de l’administració autonòmica.

Altres projectes

L’Eix Macià es veurà impulsat, així mateix, per projectes d’iniciativa privada com la posada en marxa d’una nova residència d’estudiants a l’edifici del Llac Center i la instal·lació en aquest mateix espai de nova activitat comercial.

D’altra banda, l’oficina del Registre de la propietat de Sabadell número 04, situat ara a la carretera de Barcelona, es traslladarà a l’avinguda de Francesc Macià.

La celebració del Nadal a la ciutat contribuirà també a l’impuls de l’Eix, amb la inclusió d’activitats al programa que es portin a terme en aquest àmbit de la ciutat.