PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Activitats al Museu d’Història amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia

El tret de sortida de les propostes, que giraran al voltant del Mosaic de Neptú de la vil·la romana de La Salut, serà una conferència l’11 de juny Activitats al Museu d’Història amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia

A Sabadell, el tret de sortida del programa tindrà lloc dimarts, 11 de juny, a les 18.30 h, amb la conferència La vil·la de la Salut (Sabadell). Els treballs i els dies al Vallès rural d’època romana,  a la sala d’actes MHS (c. de Sant Antoni 13). La xerrada anirà a càrrec de Joaquim Folch i Soler, arqueòleg i cap de la Secció d’Actuacions del Servei d’Arqueologia i Paleontologia  de la Generalitat. L’accés a la conferència serà lliure i no cal inscripció prèvia. En ella es farà un repàs sobre què era una vil·la romana, quins vestigis hi van trobar Joan Vila Cinca i Vicenç Renom i com poder interpretar-los a la llum dels jaciments de cronologia semblants excavats modernament a Sabadell i l’entorn.

Passats més de cent anys des de les primeres excavacions, la vil·la de La Salut continua sent l’exemple més notable al Vallès d’un centre de producció agrària d’època romana. Les seves estructures de producció de vi i de terrissa, juntament amb els vestigis d’una part residencial, mostren que La Salut va ser un important  centre de poder econòmic durant un llarg període de temps.

Joaquim Folch i Soler

Nascut a Vilassar de Dalt el 1962 i llicenciat per la Universitat de Barcelona, ha dirigit intervencions arqueològiques a jaciments ibèrics i romans del  Vallès Occidental i Oriental i al Baix Llobregat. El 1994 es va incorporar al Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i des del 2005 fins el 2018 va exercir com a arqueòleg territorial de les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme. El 2019 passà a ocupar el lloc de cap de la Secció d’Actuacions del Servei d’Arqueologia i Paleontologia.

Programa d’activitats

Dissabte, 15 de juny, tindrà lloc el taller gratuït familiar Fem un mosaic, per a infants a partir de 6 anys. Hi haurà dues sessions a les 17.30 h i a les 18.30 h i els infants aprendran com feien els mosaics en l’època romana i en faran un amb tessel·les de colors. Per participar al taller, cal fer inscripció prèvia trucant al 93 727 85 55.

Diumenge, 16 de juny, a les 11 h es realitzarà una visita guiada a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria, a La Salut. La visita explora les diferents etapes de poblament del paratge: la vil·la romana, parcialment excavada; l’ermita medieval, que va acomplir la funció d’hospital; i el santuari actual i la tradició de l’Aplec. Cal inscripció prèvia trucant al 93 727 85 55.

90  anys de la troballa del mosaic de Neptú a la vil·la romana de la Salut

 L’11 de març de 1934 el diari El Poble donava la notícia que l'arqueòleg sabadellenc Vicenç Renom i Costa havia descobert a les excavacions que es feien a la vil·la romana de la Salut, el mosaic del déu Neptú, acompanyat d’una tritonessa. La troballa s’havia fet uns dies abans, el 3 de març, a l’espai de l’antiga capella de Sant Iscle i Santa Victòria. Aquest mosaic es va traslladar al Museu d’Història de Sabadell el 10 de juliol i va quedar instal·lat al mateix lloc on encara es pot contemplar, a la sala dedicada al poblament iber i romà de l’exposició permanent del Museu.

Les Jornades Europees d’Arqueologia

 Les Jornades Europees d’Arqueologia comencen l’any 2010 fruit d’una iniciativa del Ministeri de Cultura del Govern de França, mitjançant l’Institut Nacional d’Investigació en Arqueologia Preventiva (INRAP). Actualment se celebren en 32 països. A Catalunya, aquestes Jornades es coordinen des de l’Arqueoxarxa,  que aglutina els principals museus d’arqueologia, equipaments i jaciments museïtzats de Catalunya i de la qual forma part el Museu d’Història.

L’objectiu és apropar l’Arqueologia a la ciutadania des de diversos punts de vista: com a professió, com a ciència, etc., donant visibilitat a tots els aspectes relacionats amb el patrimoni arqueològic i fomentant la participació de tothom en aquest camp.