PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La protecció ambiental del riu Ripoll s’incrementarà amb tècniques de bioenginyeria

La Junta de Govern aprova inicialment un projecte de millora de la qualitat de l’aigua La protecció ambiental del riu Ripoll s’incrementarà amb tècniques de bioenginyeria

El primer pas per aconseguir la millora consistirà en mesures correctores al sobreeixidor del col·lector situat a l’entorn de Sant Vicenç de Jonqueres. Aquesta intervenció evitarà que quan plou i l’aigua surti del col·lector, els residus sòlids no solubles arribin al riu. D’aquesta manera, s’evitarà la contaminació del cabal.

Es col·locarà una escullera amb vegetació al sobreeixidor, que esmorteirà l’aigua pluvial. Així es difondrà l’aigua que surti del col·lector en cas de pluja i impedirà que surti amb molt cabal i velocitat com ara. Es millorarà i modernitzarà, per tant, el sistema actual.

El projecte també inclou implementar un tractament natural de les aigües. Per fer-ho s’aplicaran sistemes de depuració verda conformats per cinturons de vegetació helòfita i arbustiva facilitant el procés autodepuratiu, actuant com a filtres i millorant la qualitat de l'aigua.

En tot el procediment s’utilitzaran tècniques de bioenginyeria integrades tant paisatgísticament com ecològicament, que afavoriran la millora global de l’àmbit en la línia de les Solucions Basades en la Natura (NBS). Aquestes responen a enfocaments eco-innovadors per gestionar les aigües.

Millora als col·lectors

Aigües de Sabadell, en el marc del contracte per la prestació del servei de sanejament en alta de Sabadell, serà l’encarregada de desenvolupar el projecte una vegada s’aprovi de forma definitiva. El projecte forma part de les actuacions de millora que es fan als col·lectors.

A Sabadell, com a la resta de Catalunya, els col·lectors interceptors són, majoritàriament, unitaris. És a dir, que recullen totes les aigües tant les residuals com les que es generen a les llars, indústries, etc. I les pluvials. El col·lector de l’entorn de Sant Vicenç de Jonqueres condueix les aigües cap a l’estació de tractament de les aigües residuals del Ripoll.

Per tal que no s’inundin les instal·lacions de sanejament, és necessari que els col·lectors disposin de sobreeixidors que desguassen en temps de pluja, per temes de seguretat. En el cas de Sabadell, aquests sobreeixidors actuen quan es supera 3 vegades el cabal.