PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Pacte Industrial i el CESB subratllen la importància de la productivitat i la qualitat del treball com a palanques de la competitivitat i el benestar

El Pacte Industrial i el CESB subratllen la importància de la productivitat i la qualitat del treball com a palanques de la competitivitat i el benestar

La jornada ha comptat amb una conferència d’Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya (CES), i amb la presentació del Paper 8 del Pacte Industrial, Productivitat i qualitat del treball: reptes per a la prosperitat i el benestar a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya (CES), ha assenyalat que un dels manaments de l’economia diu que

“a llarg termini, la prosperitat d’un país i el benestar dels seus ciutadans depenen exclusivament de la productivitat”. “La qüestió és encertar els camins per promoure-la i les formes per repartir bé els seus fruits”,

ha apuntat. El president del CES ha recordat que aquesta cerca és encara més urgent en una economia com l’espanyola caracteritzada, d’una banda, pel lil·liputisme d’una part important del teixit empresarial i, de l’altra, pel pes del sector serveis. Costas també ha sostingut la necessitat d’impulsar un nou paradigma productivista com a font de la prosperitat compartida.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, ha destacat durant la benvinguda a la jornada que

“com a municipi estem absolutament compromesos amb una estratègia per afavorir l’activitat econòmica i la productivitat, lligant-ho a un treball de qualitat i a una responsabilitat social”

i que

“una bona manera de fer-ho és amb el treball conjunt que representa el Pacte Industrial, que ens permet abordar un repte global com són les polítiques industrials, unir esforços i entendre les ciutats no només des del seu terme municipal sinó com un conjunt”.

Per la seva part, Francesc Castellana, president del Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB), ha remarcat que

“el repte més important del nostre sistema econòmic és millorar la productivitat”.

Castellana ha insistit en la necessitat d’incorporar la millora de la productivitat com a objectiu prioritari del diàleg social. També que cal posar en valor què pot fer cadascun dels actors socials en la millora de la productivitat: treball, capital i institucions laborals i econòmiques. El president del CESB considera que la clau de la productivitat és la millora de l’organització del treball, i que aquesta

“no es pot aconseguir sense el compromís social, que és imprescindible”.

El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha relatat alguns dels principals factors que impacten en la productivitat, com la formació, les infraestructures, la recerca i innovació o la reforma de l'administració. Rivera ha ressaltat la importància de la productivitat i la qualitat del treball com a palanques de la competitivitat i el benestar. A continuació ha estat l’encarregat de moderar el debat amb què ha conclòs la jornada i en el qual els agents socials han intercanviat les seves perspectives sobre la productivitat i els factors que hi incideixen, parant atenció a la seva relació amb la qualitat del treball. Hi han participat representants de Foment del Treball, PIMEC, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya.

El sector manufacturer, al capdavant en creixement de la productivitat

En el marc de la jornada ha tingut lloc la presentació del Paper 8 del Pacte Industrial, Productivitat i qualitat del treball: reptes per a la prosperitat i el benestar a la Regió Metropolitana de Barcelona, elaborat per l'economista Eduard Jiménez, i impulsat pel CESB i el Pacte Industrial. L’estudi analitza la relació entre la productivitat i la qualitat del treball en cinc sectors clau de la Regió Metropolitana de Barcelona: agroalimentari, quimicofarmacèutic, metallmecànic, comerç i turisme, i TIC i serveis avançats. Aquest estudi és rellevant perquè no hi ha publicacions recents que analitzin la situació i l’evolució de la productivitat a la regió.

L’estudi considera el període 2015-2019, ja que pot expressar la tendència de fons de recuperació de l’economia catalana tot just abans del xoc derivat de la pandèmia de la  covid-19. Les dades de 2020 difícilment poden utilitzar-se de referència i les de 2021 estan condicionades a l’heterogeneïtat temporal amb què es va viure la pandèmia a cada país.

Alguns resultats de l’estudi són:

  • Els sectors amb major creixement de la productivitat són les TIC i serveis avançats (18,5 %) i el metallmecànic (5,7 %). A més, aquests sectors tenen un major pes de capital intangible (patents, marques, aplicacions informàtiques…). En el cas de la indústria metallmecànica també ha millorat la qualitat del treball degut a l’augment del nivell de formació dels ocupats i una reducció del pes del treball a temps parcial i la temporalitat.
  • Els sectors en què ha disminuït la productivitat coincideixen amb aquells en què ha baixat la proporció de capital intangible, i són: l’agroalimentari, el quimicofarmacèutic, i el comerç i turisme. En aquests dos últims sectors també ha augmentat el treball a temps parcial i la temporalitat.
  • En tots els sectors analitzats la productivitat és més alta mesura que l’empresa és més gran, particularment a partir de cinquanta treballadors. Al sector agroalimentari, la productivitat de les grans empreses és tres vegades superior a la de les microempreses.
  • Només la indústria manufacturera ha augmentat el nivell de qualificació dels seus ocupats (8,8 %), molt per sobre de la mitjana (2,1 %). El nivell de qualificació ha disminuït al comerç i turisme (-1,0 %), i als serveis empresarials (-1,9 %).