PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell acull la conferència La recerca arqueològica a la necròpolis d’incineració de Can Piteu-Can Roqueta. Passat, present i futur de la investigació

La xerrada tindrà lloc dijous 23 de maig a les 18.30 h, en el marc de les activitats del Dia Internacional dels Museus Sabadell acull la conferència La recerca arqueològica a la necròpolis d’incineració de Can Piteu-Can Roqueta. Passat, present i futur de la investigació

La conferència

Els conferenciants realitzen la seva investigació en el marc del projecte de recerca arqueològica El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En aquest projecte s’estudien aspectes com la interacció entre els grups humans a partir de la cultura material i la mobilitat humana i animal en un marc cronològic comprès entre el neolític i la primera edat del ferro. El projecte ha permès reprendre les excavacions de les urnes i dels vasos d’acompanyament de la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta, oferint en aquesta conferència un resum d’alguns dels resultats obtinguts fins ara i esbossant també les futures línies de treball que serviran per caracteritzar aspectes com el ritual, la societat, els contactes i les relacions d’intercanvi de les comunitats del Vallès just abans de la formació de les comunitats iberes. També està prevista la publicació d'una primera monografia dedicada a les tombes del bronze final.

La necròpolis

L'any 2023 es va reprendre l'excavació de les urnes i els vasos d'acompanyament de la necròpolis d’incineració de Can Piteu-Can Roqueta a Sabadell. La necròpolis, datada entre el bronze final i la primera edat del ferro (del 1000 al 600 aC), és la més important de tota Catalunya i una de les més grans de la península ibèrica pel gran nombre de tombes documentades, el llarg període d’ús i la quantitat i qualitat de les dades obtingudes. En total, s'han documentat més d’un miler de tombes, al voltant de 2000 vasos, unes 550 peces metàl·liques i s’han individualitzat més de 600 conjunts de restes humanes cremades.

Els ponents

Gerard Fernàndez Molina és codirector de les excavacions de les urnes de la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta. Actualment està finalitzant  el doctorat en prehistòria, que porta per títol: Contribució a la circulació i intercanvi del bronze a Catalunya durant el bronze final i la primera edat del ferro. La seva recerca inclou l’estudi dels objectes de bronze del jaciment de Can Piteu-Can Roqueta i contempla l’aplicació de diferents anàlisis arqueometal·lúrgiques.

Javier López Cachero és catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Barcelona. Es va doctorar amb una tesis dedicada a l’estudi de la ceràmica de la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta. La seva investigació s’ha centrat en l’estudi de la cultura material de les societats de l’edat del bronze i la primera edat del ferro a Catalunya, especialment a les comarques del Vallès i la plana de Lleida.