PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

SBD Ciutat Orgullosa inclou més d’una vintena d’activitats per reivindicar la diversitat sexual i de gènere

SBD Ciutat Orgullosa inclou més d’una vintena d’activitats per reivindicar la diversitat sexual i de gènere

Des de l’Ajuntament i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, amb la col·laboració de diverses entitats, s’han programat 24 activitats amb diferents formats i adreçades a diversos públics.  

En la presentació del programa, Eloi Cortés, tinent d’alcaldessa de Serveis a les Persones, ha reivindicat Sabadell com una ciutat orgullosa i reivindicativa.

“Ara és més necessari que mai que defensem els drets de les persones LGBTI+, i que ho fem des de la societat civil i des de les institucions. I, al mateix temps, no deixarem que ens esborrin el somriure i les ganes de celebrar”.

Entre les propostes, n’hi ha de consolidades com els tallers familiars per tractar de manera segura i des de l’àmbit familiar la diversitat sexual, afectiva i de gènere. I també iniciatives que per primer cop es posen en marxa de manera transversal entre diversos serveis. És el cas de “Musicades”, activitat organitzada per l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell i que ara, per primera vegada, s’inclou entre els actes de SBD Ciutat Orgullosa.

Roberte Piqueras, representant de Ca l’Enredus-Actuavallès, ha explicat que

“amb aquest programa donem visibilitat a les accions i els espais de cura que es fan durant tot l’any, amb l’objectiu de tenir un impacte més enllà del col·lectiu i arribar a tota la ciutadania".

Es continua apostant per la visibilitat a l’espai públic amb els Punts Liles, espais d’informació, sensibilització i assessorament dedicats a l’erradicació de la violència vers les dones i les persones LGBTI+.

Des de Transports Urbans Sabadell també se sumen un any més a la campanya, amb un autobús vinilat amb la nova imatge de SBD Ciutat Orgullosa, que recorrerà els carrers durant aquestes setmanes.

“Un any més, amb aquesta campanya refermem el nostre compromís per una societat lliure de discriminacions. També els transports públics han de ser un espai de convivència i de respecte per a tothom”,

ha afirmat Josep Piñol, vicepresident de TUS.

17 de maig

La data d’inici del programa és el 17 de maig, Dia Internacional contra la LGBTIfòbia. En aquesta data, l’any 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Des de l’any 2005 se celebra aquesta data com a dia internacional contra l’homofòbia (gaifòbia i lesbofòbia), la bifòbia i la transfòbia. Així, el 17 de maig esdevé un dia de reivindicació per denunciar la discriminació que pateixen les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

28 de juny

L’altra data clau del programa és el 28 de juny, que celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+, el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans*, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere. S’hi commemoren els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, arran d’una batuda de la policia en un bar gai, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren i això va marcar l’inici de l'activisme homosexual. El 1970 va tenir primer lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i a Los Ángeles i es va anar estenent arreu.

Ara el 28 de juny s’ha consolidat com una jornada de visibilització festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere.