Fem ciència a l'aula
A qui s'adreça:
Alumnat de primària.
Descripció:
Endinsar-se en el món de les activitats STEAM és obrir una porta a la descoberta, a la sorpresa i al pensament creatiu. Aquestes propostes eduquen més enllà de les matèries: connecten ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques amb la realitat, les emocions i l’experimentació directa.
No són activitats aïllades, sinó experiències que desperten la curiositat natural dels infants i adolescents, i els conviden a fer-se preguntes, a provar, a equivocar-se i a tornar a començar.
Amb un enfocament vivencial, lúdic i pràctic, les activitats STEAM proposen reptes que esdevenen motors de l’aprenentatge. A través del joc, de l’observació activa i de la col·laboració, es fomenta el pensament crític, la capacitat de raonar, la creativitat i la iniciativa personal. L’objectiu no és només entendre com funciona el món, sinó imaginar com el podríem transformar. Aquestes propostes permeten integrar sabers, acostar la ciència en el dia a dia i despertar vocacions futures en un entorn segur, estimulant i ple de significat. En definitiva, són una oportunitat per viure l’educació com una aventura compartida entre la raó i la imaginació.
Us proposem una activitat STEAM per a cada cicle d’educació primària que es podrà complementar amb una activitat en família, un dia a la tarda.
Navegant per la ciència amb la Pirata Marina | Cicle inicial d'educació primària |
Papiroflèxia elèctrica | Cicle mitjà d'educació primària |
Explorant el món numèric | Cicle superior d'educació primària |
Competències clau:
- Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
L’activitat Navegant per la ciència amb la pirata Marina és una aventura educativa adreçada a infants de 6 a 8 anys, on, a través d’experiments senzills i divertits, ajuden la Marina —una jove pirata que vol ser científica— a superar reptes al llarg d’un viatge pel mar. Amb aquesta proposta es treballen conceptes bàsics del mètode científic, es fomenta el pensament crític i es descobreix l’STEAM d’una manera lúdica i participativa.
- Introduir conceptes bàsics del mètode científic.
- Desenvolupar el pensament crític i l’observació.
- Descobrir l’STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) d’una forma lúdica i participativa.
- Gaudir de la ciència com a eina per resoldre problemes.
En aquesta activitat descobreixen què és l’electricitat i com funciona a través de jocs, experiments i dinàmiques participatives. Aprenen què són els àtoms, com es genera la corrent elèctrica, quins materials són conductors o aïllants i com funciona un circuit elèctric. Finalment, posen en pràctica els coneixements adquirits construint un animal de papiroflèxia amb un circuit elèctric integrat que encén llums LED.
- Entendre què és i com funciona l’electricitat.
- Aprendre a identificar materials conductors i aïllants.
- Conèixer les parts d’un circuit elèctric.
- Crear un animal amb papiroflèxia i integrar-hi un circuit elèctric.
En aquesta activitat viatgen pel món de les matemàtiques combinant història, enigmes i manualitats. Descobreixen sistemes numèrics antics com el maia, el romà i l’aràbic; resolen reptes de lògica per obrir un cadenat misteriós, i finalment jugaran per equips al joc del Nim, aprenent com les matemàtiques poden convertir-se en estratègia i diversió.
- Aprendre sobre la història i l’evolució dels sistemes numèrics, des de les civilitzacions antigues fins al sistema actual.
- Fomentar el pensament lògic i la resolució de problemes mitjançant reptes matemàtics.
- Potenciar la creativitat i l’aprenentatge pràctic a través del joc del Nim.
Durada: 1 hora
Nombre d’alumnes per sessió: 1 grup classe
Lloc de realització: al centre educatiu
Cost: gratuït
Organització:
Regidoria d'Educació