PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Participació ciutadana

Donació de sang: aprèn, participa i dóna

Promou:
Banc de Sang i Teixits de Catalunya

Descripció:
Aquest projecte pretén involucrar els joves en la tasca de difusió de la necessitat de donació de sang. L'alumnat aprèn continguts relatius a la sang, la donació i aspectes de comunicació, alhora que duu a terme un servei de promoció de la salut, en el seu entorn més proper.

A quina necessitat, repte o millora dóna resposta?
Cada dia es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang a Catalunya per garantir que tothom tingui sang quan en necessita. La sang no es pot fabricar i, per tant, cal garantir que les donacions es mantindran de forma sostinguda en el futur. Per això el Banc de Sang i Teixits ha considerat indispensable impulsar un projecte per difondre el missatge de la donació de sang entre la població més jove, que són les persones donants del demà.

Definició del servei:
En aquesta fase els i les joves posen en pràctica tots els coneixements que han après i amb les seves accions, s’encarreguen de conscienciar el seu entorn. El centre educatiu inicia el servei amb la difusió de la campanya al seu barri o municipi entre 10 i 7 dies abans del dia de la donació de sang i dura fins el mateix dia de la donació. Dins del servei s’han de destacar dos moments: abans de la campanya de donació i el mateix dia de la campanya.

Abans de la campanya de donació, els joves s'organitzen per difondre la campanya de comunicació i per informar i conscienciar el barri i la població sobre la importància de donar sang. Entre d'altres accions que per exemple, es poden portar són:
- Difusió a la ràdio (enregistrar una falca publicitària, participar en una entrevista o elaborar un reportatge per a un programa)
- Penjar informació en els espais publicitaris i comercials de l’entorn proper a la campanya de donació
- Fer arribar a les famílies del centre una circular informativa
- Fer una representació per a la resta de grups del centre
- Passar enquestes al professorat i al personal treballador del centre per saber què opinen de l’acte de donar sang

El mateix dia de la campanya de donació de sang, les i els participants es divideixen en petits grups per realitzar diferents tasques:
- Enquestes a les persones donants i a l’equip sanitari
- Suport en el refrigeri
- Lliurament del qüestionari
- Recepció de donants
- Promoció de la donació i d'altres tasques

El fet que la campanya de donació estigui vinculada al centre educatiu fa que una part de les persones donants sigui el mateix professorat i familiars. D’aquesta manera, veure com les seves i els seus referents adults donen sang provoca més satisfacció per la feina que estan fent i poden comprovar com totes les seves accions donen un resultat.

Accions d'aprenentatge:
Les accions d'aprenentatge que es portaran a terme prèvia la realització del servei estan relacionades amb diferents fases:
- Sensibilització: cal que els alumnes trobin sentit a mobilitzar-se per alguna cosa, per la qual cosa es duran a terme activitats relacionades amb la necessitat d'implicar-los, presentar iniciatives socials de promoció de donació de sang i teixits, presentar la web del Banc de Sang i Teixits, presentar testimonis, recollir notícies d'actualitat amb càrrega social, etc.
- Diagnosi i planificació del servei: es parteix de les necessitats reals contextualitzades en l'entorn concret, on l'alumnat portarà a terme el seu servei. Les accions que es proposen són per conèixer dades sobre la necessitat de sang i l'estat de reserves a Catalunya, interioritzar el procés de donació de sang, participar en una campanya de donació de sang i escollir-ne el nom, preveure accions i recursos per dur a terme l'actuació, formar-se en els continguts medicocientífics rellevants sobre la sang, la donació de sang i el seu processament, dissenyar la campanya i portar-la a terme.

Les accions que es realitzen després de la realització del servei impliquen una reflexió valorativa per part de l'alumnat: si han pres consciència del què s'ha fet i del perquè, de la importància que ha tingut per cada participant i dels valors i les actituds pròpies.

Consulteu les activitats didàctiques proposades pel Banc de Sang i Teixits, en el transferible.

Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència en comunicació lingüística
- Competència personal, social i aprendre a aprendre

Objectius:
- Aprendre coneixements científics, cívics i socials corresponents.
- Familiaritzar-se amb el procés de donació de sang i interioritzar-lo com un hàbit de compromís social.
- Participar en una experiència on les i els participants siguin protagonistes, dinamitzant en el seu entorn una campanya de donació i posant en pràctica els aprenentatges científics, cívics i socials corresponents.
- Ser conscients de la importància de donar sang.
- Crear una xarxa de centres educatius amics de la donació de sang.

Desenvolupament:
Nombre d'alumnes: 1 grup classe
Temporalització i horaris: durant el curs escolar, a concretar amb el centre educatiu
Localització del servei: al lloc on es realitzi la campanya de donació de sang, probablement al mateix centre educatiu.
Abast territorial: barri del centre educatiu, Sabadell.
 
Informació i inscripció:
Banc de Sang i Teixits de Catalunya
Persones de contacte: Arnau Maspons i Castells
93 557 35 00 - 607083848
Correu electrònic: amaspons@bst.cat
 

Imprimeix Correu electrònic