Portes Obertes als Centres de Culte 2018
El programa de Portes Obertes als Centres de Culte renova en aquesta novena edició format i amplia la seva durada. Així, les activitats, començaran al mes d’abril i s’allargaran fins al mes de juliol, incloent conferències, música, teatre i altres activitats i celebracions relacionades amb les diferents conviccions i creences presents a la ciutat. Tot amb l’objectiu de fomentar el coneixement i el respecte a la diversitat religiosa. En aquesta edició, s’ha escollit el Diàleg Interreligiós com a valor a desenvolupar especialment, coincidint amb el centenari del naixement del filòsof i teòleg Raimon Panikkar.
Sabadell és una ciutat amb una llarga tradició històrica en relació a la diversitat de creences i per això es treballa perquè aquesta diversitat sigui en tot moment inclusiva, afavorint la igualtat i el respecte com a valors principals de la llibertat religiosa. En aquest marc, l’Ajuntament conjuntament amb la Taula de Creences i Conviccions - integrada per les diferents comunitats religioses de la ciutat - impulsen el Programa de Portes Obertes als Centres de Culte, comptant amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Red de Ciudades Interculturales (RECI).
Dins el programa, l’acte central tindrà lloc dissabte, 5 de maig, sota el títol de “Capvespre de Creences”. Les activitats començaran a les 5 de la tarda amb una visita guiada al cementiri de Sabadell per descobrir el seu valor històric i escultòric, el cementiri dels dissidents i la fossa comuna. A les 7, els cors de les esglésies evangèliques de Sabadell oferiran el concert Música i Espiritualitat a la plaça del Dr. Robert i, més tard, hi haurà preparació i degustació de té marroquí al Racó del Campanar. També s’ha programat una visita al Campanar de Sant Fèlix. Tant per a la visita al Campanar com al Cementiri, cal inscripció prèvia.
Nombroses i variades propostes
Comptant amb la implicació i col·laboració de nombroses comunitats religioses i entitats, les portes obertes han previst múltiples i diverses propostes. Entre les novetats, atès que el Ramadà es celebra entre maig i juny, la comunitat musulmana convidarà a la ciutadania a compartir l’Iftar, el moment en què coincidint amb la posta de sol, es trenca el dejuni. L’Iftar popular tindrà lloc el 9 de juny a la plaça Picasso.
Així mateix, dins l’apartat de Tradicions, el programa inclourà les diferents activitats que es programen a l’Aplec de la Salut el 14 de maig.
Pel que fa a la Música, l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Lieder Càmera protagonitzaran el 6 d’abril el concert La Passió segons Sant Joan, de J.S. Bach a La Faràndula. Per la seva part, la coral evangèlica baptista Al·leluia oferirà un recital al mes de juny i també forma part de les propostes la commemoració del 150è aniversari de la Parròquia de La Puríssima.
En teatre, el Teatre Sant Vicenç oferirà l’obra Pilat, de Quim Carreras, el 7 d’abril.
El programa inclou dues activitats per recordar l’efemèride dels 50 anys del seu assassinat de Martin Luther King, pastor evangèlic defensor dels Drets Humans, una xerrada a càrrec de Nelson Araujo el 22 d’abril a l’Església del Redemptor i la lectura del mític discurs “I have a dream” organitzada per l’Associació Diàleg Interreligiós i el Moviment Ecumènic de Sabadell a la seu de l’Acadèmia Catòlica el dimarts 12 de juny.
Dins les conferències, s’ha previst una xerrada sobre Laïcitat i Llibertat Religiosa amb la col·laboració de l’Alliance Française, que anirà a càrrec del director de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez i, en relació amb el centenari del naixement de Panikkar, dijous 31 de maig, la Biblioteca Vapor Badia acollirà la conferència “Raimon Panikkar i l’Obra Interreligiosa”, a càrrec d’Ignasi Moreta, Comissari de l’Any Panikkar.
Raimon Panikkar (Barcelona 1918 – Tavertet 2010)
Raimon Panikkar va ser un filòsof i teòleg que va seguir la tradició de Ramon Llull en els camps de la reflexió intercultural i interreligiosa. De fet, pocs pensadors al món tenen una obra tan sòlida i reconeguda en l’àmbit dels estudis sobre diàleg intercultural i religiós, hinduisme i budisme, mística, espiritualitat, filosofia, ciència i religió, mite i cultura de la pau. De pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, Panikkar és una de les veus més lúcides del pensament contemporani. Doctor en filosofia, ciències i teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units.