PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament engega un programa municipal d’acollida temporal de persones refugiades

 

Tenderol, nom del programa sabadellenc, té només equivalent a Barcelona i Sant Boi de Llobregat tenderolgrup26

L’Ajuntament de Sabadell posarà en marxa un nou programa municipal d’acollida temporal de persones refugiades, anomenat Tenderol, que oferirà un servei d’habitatge temporal i un seguiment social i laboral. El programa, compta amb el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. El Tenderol és un projecte temporal d’atenció residencial i integral dirigit a persones refugiades, els beneficiaris del qual rebran atenció al llarg de 6 mesos.

Aquest matí l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz; el secretari d'Igualtat, d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, i Susanna Nicolàs, de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, han presentat el projecte.

Maties Serracant ha comentat que amb aquest programa “des del Govern de Sabadell reafirmem el nostre compromís indefugible amb l’ajuda a les persones refugiades que es troben en una situació vulnerable”. I ha afegit que “tots tenim dret a l’habitatge, també els qui arriben buscant un refugi. I des del món local, el més proper a les persones, hem de procurar que tothom en tingui un”.

El programa posa a disposició un total de 10 places iprioritza les persones amb vinculació a Sabadell i que estiguin tutoritzades per alguna de les entitats que hi participen. Inclou allotjament, manutenció i despeses d’escolarització, acompanyament jurídic i social. A més de Sabadell, el programa es farà a Sant Boi de Llobregat (5 places ) i Barcelona (15 places).

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) gestionarà el programa municipal. Es crearà una comissió de seguiment del programa i una comissió d’idoneïtat, formada, a més de l’Ajuntament de Sabadell, per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, l’APIP-ACAM i la Creu Roja. Entre altres, les tasques que duran a terme seran les de seguiment del programa, establir criteris d’accés i valorar els diferents casos.

Per la seva banda, Amorós ha assenyalat que “acollir refugiats és estar compromès amb els drets humans, i en això tant la Generalitat com l’Ajuntament hi estem plenament posats”. I ha afegit que “Sabadell s’ha destacat especialment en l’ajuda als refugiats i és una de les ciutats que ha treballat més intensament per fer-ho possible”.

tenderol26Sabadell, ciutat compromesa

El Tenderol sorgeix de la necessitat de donar resposta a les persones que han vist denegada la sol·licitud de protecció o que han quedat fora del circuit estatal. En aquestes situacions, en les quals hi ha risc d’exclusió social i es requereixen equips d’intervenció personalitzats i interdisciplinaris, els municipis són l’administració més propera i són els que acaben gestionant les necessitats de les persones que hi viuen.

Es tracta d’un projecte dirigit principalment a persones o nuclis de convivència que:

  • Han finalitzat el programa estatal i els falta molt poc per assolir la plena autonomia però encara necessiten professionals i recursos per assolir-la.
  • Han finalitzat el programa estatal i són casos amb certes dificultats socials i que requereixen fer una transició cap als serveis socials normalitzats a fi de tramitar PNC, RMI o qualsevol altre recurs o prestació social.
  • Han vist denegada la sol·licitud de protecció internacional o d'apatrídia però que poden resoldre la seva situació jurídica.
  • Han quedat fora del programa estatal.
  • Tenen vinculació amb Sabadell.

Sabadell disposa actualment de 40 places residencials en habitatges de l’Ajuntament gestionades per la CCAR per a persones en primera fase del circuit estatal i de 25 places més gestionades per APIP-ACAM. La ciutat forma part de la Xarxa de Municipis Acollidors amb les Persones Refugiades.

Tal com ha explicat la regidora, “amb aquest programa, que té un nom manllevat d’un vers de Pere Quart –concretament de les Corrandes d’exili–, Sabadell és la segona ciutat de Catalunya amb més places per ajudar temporalment les persones refugiades. Hem buscat el finançament necessari per reduir temporalment la vulnerabilitat de les persones refugiades”.