Sabadell acollirà a l’abril la primera fira comarcal de la Formació Professional
S’emmarca en el Sabadell Orienta, estratègia que potencia l’orientació acadèmica per reduir l’abandonament escolar prematur i l’orientació laboral per millorar l’ocupabilitat i la carrera professional
Amb l’objectiu de fer arribar al conjunt de la ciutadania tota l’oferta de Formació Professional a Sabadell i de reforçar l’orientació acadèmica i professional per a totes les edats, l’Ajuntament impulsa la primera edició d’Apropa’t a l’FP, que tindrà lloc a la Fira Sabadell els propers 19, 20 i 22 d’abril. L’esdeveniment és la primera fira d’abast comarcal dedicada a l’FP i representa un important pas endavant en l’impuls i foment de la formació professional dins l’estratègia educativa de la ciutat. Apropa’t a l’FP acollirà xerrades específiques sobre 79 cicles formatius de 21 famílies professionals, ponències d’interès general dins de l’àmbit educatiu i laboral, un espai de diàleg amb professionals d’unes 50 empreses implicades, la presència de 17 centres de formació i idiomes i espai d’orientació personalitzada, com també un servei d’informació sobre l’autoocupació i la creació de la pròpia empresa. Tot plegat, d’accés gratuït i adreçat a diferents públics.
Apropa’t a l’FP s’emmarca en la nova estratègia municipal Sabadell Orienta, que fomentarà l’orientació acadèmica i professional per, entre altres objectius, reduir l’abandonament escolar prematur. En aquest sentit, Apropa’t a l’FP es concentrarà en la difusió de la formació professional com una oferta de qualitat entre els estudis postobligatoris i que registra un alt índex d’inserció laboral. Alhora serà un punt de trobada amb els centres de formació i les empreses i un lloc idoni on assessorar-se sobre els diferents itineraris formatius i professionals, independentment de l’edat del visitant, que estigui treballant o en situació de desocupació temporal, de quina sigui la seva trajectòria formativa i professional o el seu interès vocacional.
A grans trets, l’esdeveniment s’adreça a un ventall molt ampli de col·lectius: alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius, però també a estudiants d’escoles d’adults; pares, mares i famílies, per fer-los més fàcil l’acompanyament i suport als fills i filles en el seu itinerari educatiu i laboral; treballadors i treballadores ocupats o desocupats amb necessitats de millora de la qualificació professional, d’acreditació de l’experiència o planificació d’una carrera professional; empresariat que vulgui conèixer el món formatiu professional i professionals de l’educació.
Apropa’t a l’FP és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de nombrosos centres de formació, professionals i empreses.
Inscripcions
L’accés a les diferents propostes i a la zona d’exposició i orientació serà lliure i gratuït, tot i que per a les conferències caldrà inscripció prèvia. Els estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius hi podran prendre part d’acord amb els criteris i terminis facilitats pels seus centres. La ciutadania en general interessada s’hi podrà inscriure, a partir del 3 d’abril per mitjà d’una aplicació mòbil (APP) on ja es pot trobar la informació sobre totes les xerrades.
A banda de les específiques sobre una vuitantena de cicles formatius, s’han previst altres ponències d’interès general, que tractaran aspectes com els reptes de l’FP, la flexibilitat i l’acreditació d’experiència formativa i/o laboral, la formació dual, bones pràctiques d’orientació entre professionals, tallers de suport a famílies per a l’acompanyament als fills i filles davant la tria d’estudis, la mobilitat internacional o la formació professional i inserció laboral adaptada, entre altres propostes.
Videoclip
Entre les accions impulsades per Sabadell Orienta, s’ha promogut un videoclip amb l’objectiu de fer arribar als més joves la importància de la formació. El videoclip, en procés d’elaboració, és obra és obra de l’autor sabadellenc Nel·lo C. i es presentarà el dissabte 22 d’abril al recinte firal. Podeu veure un avançament del videoclip a:
Sabadell Orienta
L'abandonament escolar prematur es defineix com el percentatge de persones d’entre 18 i 24 anys que, com a màxim, ha acreditat l’educació secundària obligatòria i no continua amb els ensenyaments postobligatoris. Diferents estudis situen l’abandonament escolar prematur en un 18% a Catalunya i en un 19,4% a Espanya.
En aquest marc, l’estratègia municipal Sabadell Orienta, que formarà part del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu que està elaborant l’Ajuntament, revisarà i coordinarà les accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen els diferents serveis municipals i diferents agents de la ciutat. Del que es tracta és d’articular polítiques educatives transversals per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i contribuir a situar-lo per sota del 15%, tal com marca la Unió Europea per a l’any 2020, consolidant alhora Sabadell com a ciutat orientadora i col·laborant a la millora global dels diferents serveis d’orientació.
El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha afirmat que “hem volgut donar un tomb a l’orientació a la ciutat i per això hem apostat per aquesta fira, que serà singular, àmplia, molt transversal i d’abast comarcal. Un esforç que cal agrair a tots els professionals implicats”.
La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, ha afegit que “en uns moments de transició com els que estem vivint, el jovent necessita tenir una orientació ben clara i unificada, per això l’organitzem des de tres departaments diferents i la pensem i organitzem transversalment”.
El Centre de Formació Cal Molins
Des de Promoció Econòmica, es donarà a conèixer a la ciutadania i a les empreses i entitats tota l’oferta formativa que proposen el Centre de Formació Cal Molins i el Vapor Llonch. Aquesta formació s’adreça a les persones de més de 16 anys interessades a formar-se i/o reciclar-se en diversos àmbits professionals, amb la finalitat de millorar la qualificació professional.
L’oferta engloba molts àmbits del teixit productiu, que van des de sectors tan diversos com el comerç internacional, la logística, les vendes, l’administració, l’atenció a les persones, les noves tecnologies, l’hostaleria, les energies renovables o els idiomes, entre altres. A més, inclou formació presencial eminentment pràctica, e-learning, aprenentatge a mida, aprenentatge mitjançant simulació i autoaprenentatge tutoritzat.
A partir de la col·laboració amb Promoció Econòmica de Sabadell i la seva borsa de treball, diverses empreses han manifestat la importància de fomentar vocacions industrials, tecnològiques, científiques, artesanals o de l'ocupació des de l'òptica de la professionalització, per la qual cosa la participació en aquest esdeveniment és una inversió i aposta de futur.
En aquest sentit, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha fet èmfasi en el fet que “aquesta fira serà un punt de trobada entre el món empresarial i persones desocupades. Una bona eina que es posa en marxa en un moment socioeconòmic en què el nivell d’atur és molt elevat encara”.