PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Vicenç Céspedes i Gemma Vinyes, guanyadors del Ball de la Bola

La parella formada per Vicenç Céspedes i Gemma Vinyes ha resultat guanyadora del Ball de la Bola que s’ha celebrat aquesta tarda a la Plaça de Sant Roc. A l’activitat hi han participat a l’entorn d’una trentena de parelles.

El Ball de la Bola és una dansa que té els seus orígens en el Ball dels Hereus. El Ball de la Bola es balla amb parella i se’n poden afegir un nombre indefinit. Aquest ball agafa com a referent un tipus de beguda —la bola— que es bevia per la Festa Major a final del segle XIX i que consistia a barrejar en una gran sopera cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom, que s’encenia.

Per començar el Ball, una comitiva encapçalada per la parella guanyadora de l’anterior edició inicia el seguici que entra a plaça. Recordem que al 2014 van ser guanyadors del ball de la bola la parella formada per Pere Casamada i Natàlia Ramírez. En un primer moment, hi ha una passejada perquè es puguin incorporar les parelles participants. Comencen llavors diferents etapes del ball fins acabar en un vals-jota, sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que, de mica en mica, es va intensificant. Al final del ball, es reparteix la tradicional beguda de la bola entre els assistents.

El Ball de la Bola l’organitza l’Esbart Sabadell Dansaire.

Esbart Sabadell Dansaire: Aquesta entitat es dedica a la recerca, recopilació, ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans. Fundat l’any 1977.