PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament incrementa les mesures per reduir el soroll els dies de Festa Major

Amb l’objectiu de fer més compatible el dret a l’oci i el del descans dels veïns i veïnes, l’Ajuntament de Sabadell ha ampliat aquest any les mesures de control de la contaminació acústica per Festa Major, atès que es tracta de dies on el soroll pot a excedir del permès i, de vegades, provocar molèsties a la ciutadania.

Per aquest motiu, l’Ajuntament ha dut a terme estudis d’impacte acústic en els espais que concentren la majoria dels actes de la Festa Major com ara la plaça del Doctor Robert, la plaça de la Creu Alta, la zona blava del Vapor Turull, la ronda de Ponent, la plaça de l’Argub o el Passeig de Manresa, entre d’altres. La voluntat ha estatsituar els escenaris en les ubicacions que permetin un menor impacte acústic sobre l’entorn i els veïns que hi habiten. Així mateix, i entre altres mesures, s’han establert mecanismes tècnics de caràcter preventiu, que s’adoptaran per minimitzar les molèsties de soroll, com ara la instal·lació de limitadors acústics en els aparells d’amplificació. De fet, en alguns casos s’ha manifestat el compromís d’estudiar ubicacions alternatives de cara al futur.

Tot i haver incorporat aquest seguit de millores tècniques per evitar les molèsties al veïnat, és previsible que en els principals actes de la Festa Major i les activitats recreatives d’iniciativa particular que es duen a terme, els objectius de qualitat acústica puguin veure’s superats, tant pel soroll originat per les pròpies activitats com per l’afluència de persones a la via pública o als espais oberts on es duen a terme.

En aquest sentit, la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del soroll, ja preveu la possibilitat que en determinats casos pot ser tècnicament impossible respectar els objectius de qualitat acústica malgrat haver pres totes les mesures preventives. És el cas, per exemple, de les grans obres d’infraestructura. A Sabadell les obres d’ampliació de la xarxa ferroviària han comportat, en la seva àrea d’influència, la suspensió provisional dels objectius de qualitat.

La mateixa llei, en el cas de determinades festes, preveu en el seu article 9.1. que l’administració pugui suspendre provisionalment els objectius de qualitat acústica amb motiu de l’organització d’actes d’especial projecció oficial, cultural, religiosa o de naturalesa anàloga en determinades àrees, prèvia valoració de la incidència acústica. En aquest cas, Sabadell també ha optat per suspendre els objectius. Tal i com explica Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat: “tot i haver incorporat limitadors acústics i sistemes de control, si volem que es continuïn fent determinades activitats de Festa Major hem de prendre mesures excepcionals perquè aquests dies la ciutadania surt al carrer a gaudir de concerts i espectacles i ens trobem amb una ciutat sobredimensionada on la música, el ball i la gresca acostumen a ser protagonistes. Per aquesta raó, i perquè som conscients de la situació, suspenem els objectius de qualitat acústica durant 4 dies, sense deixar de treballar amb fermesa per garantir el dret al descans”.

Serracant afegeix que “la ciutat és un espai de trobada, un espai de convivència. I en determinats moments cal trobar el punt d’equilibri adequat entre el dret a la celebració comunitària i compartida d’uns ciutadans i ciutadanes i el dret al descans d’altres veïns i veïnes”.

Objectius de qualitat acústica

En els darrers anys s’ha anat incrementant la sensibilització dels ciutadans i ciutadanes (i també la conscienciació de les institucions) respecte del fenomen del soroll i de la contaminació acústica, així com de la necessitat de garantir uns nivells adequats de confort acústic. Per això, la legislació ha anat desenvolupant normatives amb l’objectiu de promoure progressivament la qualitat acústica a les nostres ciutats.

L’Ajuntament de Sabadell està compromès amb aquests objectius i disposa ara mateix dels instruments administratius que són exigibles a una ciutat de la seva dimensió:

-         Mapa de soroll de la ciutat,

-         Mapa estratègic de soroll,

-         Mapa de capacitat acústica i

-         Ordenança municipal de soroll i vibracions.

Paral·lelament, la gestió ambiental del soroll té per objecte planificar i gestionar actuacions de prevenció o reducció de la contaminació acústica a què està exposada la població, així com la preservació i/o millora de la qualitat acústica del territori, i es concreta en el Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat Acústica de Sabadell (2012-2017) aprovat pel Ple el 3 de juliol de 2012.