PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La grip intestinal i el botulisme tipus C apunten com les possibles causes de la mort dels ànecs

 

La primera setmana d’agost van aparèixer un total 13 ànecs morts al Parc de Catalunya i 13 ànecs més morts al Riu Ripoll, sense signes de violència. Després de practicar les anàlisis oportunes, una grip intestinal apunta com a principal causa de la mort dels exemplars del Parc de Catalunya. Així ho indiquen els resultats d’un laboratori acreditat del Col.legi europeu de patòlegs, que ha pogut apreciar la presència de nombrosos organismes compatibles amb criptosporidis i sobrecreixement bacterià que han causat un procés septicèmic que es pot determinar com a causa de la mort.

Pel que fa les anàlisis practicades amb els exemplars del Riu Ripoll, el botulisme del tipus C és la principal causa tal i com indiquen les anàlisis portades a terme per la Generalitat de Catalunya. Així que les dues causes poden haver afectat els diferents exemplars tant del Parc de Catalunya com els del Riu Ripoll per la mobilitat de les aus.

Totes dues causes, grip intestinal i botulisme del tipus C, tenen un risc de contagi molt baix en les persones i només es podria produir per la ingestió oral de bacteris presents en l’aigua o les femtes de l’animal. I, tenint en compte que després dels exemplars afectats no hi ha hagut més casos, es considera que tots dos brots han estat un focus aïllat, que ja han remès. Tant la grip intestinal i com el botulisme del tipus C troben la seva explicació tant en les temperatures altes que facilita la transmissió de bacteris com el fet de la presència ànecs procedents d’altres llocs, ja que és una au migratòria.

Tal com ha comentat Glòria Rubio, alcaldessa accidental, en relació a aquest fet: “els ànecs són aus migratòries que fan estada amb individus estables del parc i a diferents espais de la ciutat com el riu, i és molt difícil saber-ne el focus exacte. El més important és que els brots han estat un episodi aïllat, perquè ja no hi ha hagut més ànecs malalts i, afortunadament, suposa un perill molt remot per a les persones, tot i que el cas que aparegués algun altre exemplar mort, cal no tocar-lo sense guants ni mascaretes malgrat la seva baixa possibilitat de contagi. Tenim molts indicis per pensar que el tema ha quedat resolt. Ens alegrem de les possibles causes, perquè al ser aus migratòries podria tractar-se de problemes més greus, i en el fons el resultat de les diferents anàlisis són una bona notícia”.