L’Ajuntament realitza diverses actuacions per a la millora de la biodiversitat dels espais verds de Sabadell
El servei municipal de Parcs i Jardins ha col·locat, durant el passat mes de juny, 30 caixes nius d’ocell en diferents parcs de la ciutat. L’acció s’emmarca dins de les estratègies que es vénen realitzant per afavorir la biodiversitat en els espais verds i la millora dels equilibris ecològics entre espècies.
Amb aquesta actuació es vol afavorir la presència d’ocells passeriformes insectívors (mallerengues, raspinells, pardals...) dins l’espai urbanitzat, que són depredadors naturals de les erugues i crisàlides de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa); una plaga que any rere any afecta els pins de la nostra ciutat.
Els nius s’han instal·lat principalment en parcs urbans amb elevada presència de pins, com el parc de Catalunya, el bosc de la Concòrdia, el bosc de Ca n’Oriac, el Parc Central del Vallès o el Parc de Nostra Llar, entre d’altres.
Per tal de completar aquesta actuació, conjuntament amb les caixes niu, s’han instal·lat paranys de feromones amb l’objectiu de capturar el màxim nombre possible de les papallones nocturnes que durant aquests mesos fan els ous d’on emergeixen les larves de la processionària del pi.
Actualment també s’està procedint a col·locar en diferents espais verds de la ciutat refugisper a marietes (Coccinellidae), per tal d’afavorir-ne la seva presència i conservació. Aquests refugis són petits cilindres d’un material que combina fusta i ciment, de 6 cm de diàmetre i 10 cm d’alçada, que es col·loquen a poca alçada i a prop de les zones arbrades amb elevada afectació de pugó. En aquests refugis les marietes es troben protegides de depredadors i, alhora, troben una humitat i temperatura adient per la seva conservació.
Les marietes són excel·lents predadores d’altres insectes, en especial del pugó. La capacitat de les marietes per controlar aquesta plaga és de gran interès en jardins i horts i la seva presència a l’arbrat de la ciutat facilita en gran mesura el control biològic d’aquesta plaga.