PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Les piscines de La Bassa i Ca n’Oriac es tornen a omplir amb l’aigua regenerada de la mina del Ripoll

 

Amb l’aigua de la mina també es rega la gespa de La Bassa durant tot l’any, cosa que en conjunt representa un estalvi de prop de 20.000 m3 d’aigua potable

El Pla Director de subministrament d'aigua regenerada, pel període 2014-2024, preveu ampliar l’ús d’aquesta aigua a altres espais de la ciutat

Aquest estiu, novament, s’han tornat a omplir amb aigua tractada de la mina del Ripoll dues de les piscines municipals: La Bassa, amb una capacitat de 7.000 m3 i la piscina de Ca n’Oriac, amb una capacitat de 600 m3. A més, amb l’aigua d’aquesta mina es rega la gespa del recinte de La Bassa durant tot l’any (uns 12.000 m3). Per tant, en total, s’estalvien uns 19.600 m3 de la xarxa d’aigua potable.

L’aigua tractada de la mina del Ripoll es va començar a fer servir per omplir les piscines l’any 2008, a causa de l’episodi de sequera que es patia. Va ser llavors quan es va pensar a aprofitar les millores que s’havien fet a les instal·lacions de tractament d’aigua no apta per al consum humà, per poder omplir aquestes dues piscines.

L’aigua d’aquesta mina prové de l’aqüífer al·luvial del Ripoll i per contaminació natural té forta presència de ferro, arsènic i manganès. Per això el 2007, a part de millorar-ne la captació, es va millorar el tractament de l’aigua per poder-la transformar en aigua apta per al consum humà.

Les altres piscines municipals no es poden omplir amb aquesta aigua, perquè encara no hi arriba la xarxa de distribució d’aigua reutilitzada. Tal com assenyala el tinent d’alcalde de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, “l’objectiu és dur a terme les inversions previstes al Pla Director de subministrament d'aigua regenerada, que abraça el període 2014-2024, per poder regar tots els parcs urbans i els camps de futbol, així com omplir les piscines municipals. De fet, actualment entre els usos de reg de places i jardins i les piscines municipals, el consum d'aigua regenerada és de 128.998 metres cúbics anuals”.

Metodologia

Un cop captada l’aigua de la mina es fa passar per dos filtres de sorra de sílex i antracita, per a l’eliminació del ferro i el manganès, i un filtre d’hidròxid fèrric granular, per l’eliminació de l’arsènic. Posteriorment es fa passar l’aigua per un sistema de tractament d’ultraviolats per tal d’eliminar la contaminació biològica que pugui dur i s’envia a un dipòsit de 100 m3 en què s’afegeix hipoclorit per estabilitzar-la. Amb aquest tractament s’aconsegueix una aigua apta per omplir les piscines municipals.

Abans de començar a omplir les piscines, la Companyia d’Aigües de Sabadell fa una analítica completa de l’aigua tractada per assegurar que es compleixen els límits fixats en l’annex I del Reial Decret 140/2003 de 7 de febrer, pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà. Finalment és el Servei de Salut qui autoritza l’ús d’aquesta aigua per omplir les piscines.