L’Ajuntament desactiva el Pla de Protecció Civil municipal per risc d’incendi, tot i que manté l’estat de Prealerta i demana a la població que continuï extremant les precaucions
L’Ajuntament de Sabadell ha desactivat el Pla de Protecció Civil municipal que s’havia activat dimarts en fase d’Alerta per risc d’incendi. Tot i això, es manté la Prealerta, una situació que no implica l’activació del Pla en sí mateix, però davant la qual l’Ajuntament demana a la població que continuï extremant les precaucions. El pas d’Alerta a Prealerta en l’àmbit municipal s’ha decidit atès que Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i l’ha passat a fase de Prealerta.
Entre les mesures per minimitzar els riscos de foc, a Sabadell continuen tancades les barbacoes en l’àmbit del rodal i la Policia Municipal manté un contacte permanent amb Bombers, Agrupació de Defensa Forestal, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i altres cossos de seguretat i emergències. Així mateix es recorda als ciutadans i ciutadanes la importància de mantenir una conducta responsable per no generar perills. Es recorda que no s’han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
No es pot accedir als espais naturals del Ripoll ni del Rodal
Cal recordar que arran de les ventades que van afectar especialment les zones boscoses i forestals de Sabadell, l’Ajuntament va prohibir els accessos als espais naturals del Ripoll i del Rodal. Atès el risc de caiguda d’arbres i branques, es va prohibir l’accés als boscos i camins rurals, ja sigui en bicicleta, a peu, a cavall o amb vehicles a motor, a excepció d’aquells propietaris forestals que hagin d’accedir als seus habitatges. Aquesta prohibició es va ampliar fa unes setmanes un cop dins la temporada de més perill d’incendis forestals.
A més, tal com es va establir en un ban signat per l’alcalde de Sabadell es prohibeix específicament en el període del 15 de març al 15 d’octubre les activitats següents:
- Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment:
- Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
- Fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
- Llençar objectes encesos.
- Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
- Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
- La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
Consells de la Generalitat de Catalunya sobre Incendis forestals
Consells preventius
- No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
- No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
- Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
- No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
- Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
- Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
Si l'incendi arriba a casa vostra
- Truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats.
- Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.
- Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.
- Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.
- Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.
Si l'incendi us sorprèn al bosc o a camp obert
- Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.
- Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins.
- Si sou al cotxe, atureu-vos en un lloc protegit, tanqueu les portes i les finestres i atureu la ventilació del cotxe.
- Enceneu els fars perquè us puguin trobar enmig del fum.
Telèfons d'interès:
012: telèfon d'informació
112: urgències i/o emergències.