PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament activa el Pla de Protecció Civil municipal en fase d’alerta per risc d’incendi

Avui s’ha reunit el Comitè d’Emergències Municipal per analitzar la situació i fer un repàs, amb caràcter preventiu, dels recursos disponibles incen

L’Ajuntament de Sabadell ha activat el Pla de Protecció Civil municipal per risc d’incendi. La mesura s’ha pres atès que la Generalitat ha comunicat aquest matí l’activació del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) en fase d’alerta i que el Vallès Occidental es troba entre les comarques amb especial risc. És per això que aquest mateix matí s’ha constituït el CECOPAL (Centre Coordinació Emergències municipals) i s’ha reunit el Comitè d’Emergències municipal, integrat per diversos representants del govern municipal, així com responsables tècnics de diferents àrees, entre les quals Policia Municipal, Protecció Civil, urbanisme, medi ambient, espai públic, mobilitat, serveis socials, salut i comunicació.

Durant la trobada, presidida pel primer tinent d’alcalde, Maties Serracant, acompanyat pel regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, i amb caràcter preventiu, s’ha repassat la situació així com també els recursos i mecanismes disponibles en cas necessari. Tal com s’ha informat des de Policia Municipal, s’han fet les actuacions de seguretat pertinents a la zona del rodal com ara el tancament de les zones de barbacoes i s’està en contacte permanent amb Bombers, Agrupació de Defensa Forestal, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i altres cossos de seguretat i emergències. Així mateix, s’ha reforçat el tancament de camins a la zona del rodal i s’ha donat avís als propietaris forestals que aturin els treballs que s’hi estan portant a terme en aquestes zones.

Seguint les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat, Sabadell ha reforçat les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també quant a la prevenció del risc d’incendi forestal. Així mateix es demana als ciutadans i ciutadanes extremar les precaucions i es recorda que està estrictament prohibit llençar cap burilla, encara que sembli apagada, des del cotxe. 

No es pot accedir als espais naturals del Ripoll ni del Rodal

Cal recordar que arran de les ventades que van afectar especialment les zones boscoses i forestals de Sabadell, l’Ajuntament va prohibir els accessos als espais naturals del Ripoll i del Rodal. Atès el risc de caiguda d’arbres i branques, es va prohibir l’accés als boscos i camins rurals, ja sigui en bicicleta, a peu, a cavall o amb vehicles a motor, a excepció d’aquells propietaris forestals que hagin d’accedir als seus habitatges. Aquesta prohibició es va ampliar fa unes setmanes un cop dins la temporada de més perill d’incendis forestals.

A més, tal com es va establir en un ban signat per l’alcalde de Sabadell es prohibeix específicament en el període del 15 de març al 15 d’octubre les activitats següents:

-          Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment:

o       Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

o       Fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.

-          Llençar objectes encesos.

-          Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.

-          Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.

-          La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Consells de la Generalitat de Catalunya sobre Incendis forestals

Consells preventius

-          No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.

-          No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.

-          No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.

-          Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.

-          No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

-          Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.

-          Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Si l'incendi arriba a casa vostra

-          Truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats.

-          Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.

-          Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.

-          Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.

-          Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.

Si l'incendi us sorprèn al bosc o a camp obert

-          Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.

-          Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins.

-          Si sou al cotxe, atureu-vos en un lloc protegit, tanqueu les portes i les finestres i atureu la ventilació del cotxe.

-          Enceneu els fars perquè us puguin trobar enmig del fum.

Telèfons d'interès:

012: telèfon d'informació
112: urgències i/o emergències.

 

Onada de calor

D’altra banda, i davant les altes temperatures, l’Ajuntament de Sabadell vol recordar a la població algunes recomanacions davant el sol i la calor.

Què heu de fer en cas d’una onada de calor?

Protegiu-vos del sol i la calor. Manteniu-vos hidratats i frescos.
A casa, controleu la temperatura: 
  • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on hi toca directament.
  • Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera).
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.
Al carrer, eviteu el sol directe:
  • Feu servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar-vos a sota d'un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos al carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Eviteu fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai no hi deixeu a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.
Reduïu l’activitat física durant la franja horària amb temperatures més altes:
  • Eviteu sortir al migdia, que és quan fa més calor.
  • Reduïu les activitats intenses, sobre tot a l’aire lliure o sense aire condicionat.
Beveu força líquids i vigileu l’alimentació:
  • Beveu aigua fins i tot sense tenir set.
  • No preneu begudes alcohòliques, ni amb alt contingut en sucre.
  • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.                   
Ajudeu els altres. Els nadons i infants petits, la gent gran i les persones amb malalties cròniques son prioritaris. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola: 
  • Mireu de visitar-los al menys dos cops al dia. Manteniu-vos en contacte freqüent.
  • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
  • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar
On us en podeu informar?
  • Informeu-vos sobre els horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
  • Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliaria.
  • Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.
  • Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan la informació sobre els dies més calorosos.
  • Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.