PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Davant la previsió d’altes temperatures a tot el territori, l’Ajuntament de Sabadell recorda a la població algunes recomanacions per protegir-se de la calor

Protecció Civil de la Generalitat manté avui al activat el PROCICAT en fase d'Alerta per Onada de calor. D’acord amb la informació rebuda pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions de temperatures extremes per avui i l’episodi s’allarga fins diumenge. Dissabte, l’afectació serà molt generalitzada a tot el territori i les comarques de Ponent tenen una probabilitat més elevada de superar aquest llindar.

Diumenge, l’episodi continuarà i afectarà a tot Catalunya. Les comarques amb més probabilitat de superar aquest llindar són les del terç oest: el Pallars Jussà, La Noguera, Segrià, Alt Urgell, Urgell, Garrigues i Ribera d’Ebre. Les segueixen les de Catalunya Central, Prepirineu, quadre nordest, Terra Alta i Priorat. Finalment, les del Baix Ebre, Montsià, Alt Camp, Alt Penedès i Baix Llobregat; la Val Aran Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Cerdanya i Ripollès.

En aquest marc, i tot i que el Vallès Occidental - i per tant Sabadell - no figura entre les comarques mencionades específicament pel comunicat de Protecció Civil i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), davant la previsió generalitzada d’elevades temperatures a tot el territori, l’Ajuntament de Sabadell vol recordar a la població algunes recomanacions davant el sol i la calor.

Què heu de fer en cas d’una onada de calor?

Protegiu-vos del sol i la calor. Manteniu-vos hidratats i frescos.

A casa, controleu la temperatura: 

  • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on hi toca directament.
  • Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera).
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.

Al carrer, eviteu el sol directe:

  • Feu servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar-vos a sota d'un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos al carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Eviteu fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai no hi deixeu a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Reduïu l’activitat física durant la franja horària amb temperatures més altes:

 Eviteu sortir al migdia, que és quan fa més calor.

  • Reduïu les activitats intenses, sobre tot a l’aire lliure o sense aire condicionat.

Beveu força líquids i vigileu l’alimentació:

  • Beveu aigua fins i tot sense tenir set.
  • No preneu begudes alcohòliques, ni amb alt contingut en sucre.
  • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.                   

Ajudeu els altres. Els nadons i infants petits, la gent gran i les persones amb malalties cròniques son prioritaris. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola: 

  •  Mireu de visitar-los al menys dos cops al dia. Manteniu-vos en contacte freqüent.
  • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
  • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar

On us en podeu informar?

  • Informeu-vos sobre els horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
  • Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliaria.
  • Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.
  • Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan la informació sobre els dies més calorosos.
  • Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

Prealerta de l’Infocat per risc d’incendi forestal

D’altra banda, també s’ha comunicat que continua el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en situació de Prealerta durant el dia d'avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal, per a diferents comarques, entre les quals el Vallès Occidental.

És per això que l’Ajuntament de Sabadell se suma a les informacions preventives emeses per la Generalitat de Catalunya, i demana extremar les precaucions.

Seguint les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat, Sabadell ha reforçat les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també quant a la prevenció del risc d’incendi forestal. Així mateix, cal recordar que arran de les ventades que van afectar especialment les zones boscoses i forestals de Sabadell, l’Ajuntament va prohibir els accessos als espais naturals del Ripoll i del Rodal. Atès el risc de caiguda d’arbres i branques, es va prohibir l’accés als boscos i camins rurals, ja sigui en bicicleta, a peu, a cavall o amb vehicles a motor, a excepció d’aquells propietaris forestals que hagin d’accedir als seus habitatges. Aquesta prohibició es va ampliar fa unes setmanes un cop dins la temporada de més perill d’incendis forestals.

A més, tal com es va establir en un ban signat per l’alcalde de Sabadell es prohibeix específicament en el període del 15 de març al 15 d’octubre les activitats següents:

-          Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment:

o       Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

o       Fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires.

o       Fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.

-          Llençar objectes encesos.

-          Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.

-          Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.

-          La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Més informació a http://incendis.gencat.cat/ca/index.html

Enllaços d’interès

En relació amb aquests mesos i amb l’objectiu de posar a l’abast dels ciutadans i ciutadanes la màxima informació sobre diferents temàtiques relacionades amb l’estiu, l’Ajuntament recorda que el web municipal www.sabadell.cat té habilitats apartats específics on es poden consultar recomanacions i dades d’interès que poden ser d’utilitat al conjunt de la població.

Alguns enllaços concrets són:

Consells d’estiu:

https://ca.sabadell.cat/SabadellSalut/p/consells_estiu_cat.asp

Consells per viatjar:

https://ca.sabadell.cat/SabadellSalut/p/viatgers_cat.asp

En el primer dels enllaços, l’usuari/usuària podrà trobar consells i enllaços d’interès per protegir-se del sol i de la calor, recomanacions per a banyistes, sobre l’alimentació i les precaucions que cal prendre, les picades o també algunes observacions relacionades amb la celebració de festes majors, entre altres.

Pel que fa als consells per viatjar, també s’hi podran trobar dades d’interès i també enllaços relacionats amb àmbits com les assegurances mèdiques i els viatges, les vacunes, la farmaciola del viatger i altres informacions.