PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament recorda algunes recomanacions per evitar la proliferació del mosquit tigre

Davant l’arribada de l’estiu i les altes temperatures, l’Ajuntament recorda als ciutadans i ciutadanes algunes mesures de prevenció davant el mosquit tigre. Es tracta de mesures per evitar-ne la proliferació i per prevenir o bé per actuar davant una picada, atès que la proliferació de mosquits tigre s’incrementa, especialment a zones urbanes i es calcula que més del 90% d'espais on cria són privats.

 

Tothom pot contribuir a evitar la proliferació del mosquit tigre. Per aquest motiu l’Ajuntament de Sabadell vol recordar una sèrie de consells pràctics i efectius per reconèixer la seva presència i també fer-hi front.

 

On viu?

 

El seu hàbitat de cria són els petits receptacles d'aigua a la intempèrie. Posen els ous a dins dels recipients que acumulen aigua. Tot seguit es desenvolupen les larves i, en menys de set dies, surten els mosquits.

 

S'han detectat larves de mosquit tigre a gerros, galledes, platets sota els testos, desguassos de patis o piscines, embornals, escocells dels arbres, sistemes de drenatge de teulades, bidons sense tapa hermètica, dipòsits subterranis, subsòls inundats, piscines en estat d'abandó i un llarg etcètera. No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua. S'amaga a les zones de vegetació ombrívoles i a recer del vent.

 

Què puc fer per controlar-lo?

 

La millor estratègia de control d’aquest mosquit és eliminar el focus de cria.

 

Es per això que cal:

  • Retirar de la intempèrie els recipients que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats, sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, etc. En cas que no es puguin eliminar: buidar-los, invertir-los, foradar-los o tapar-los.

o       Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua.

o       Si no es poden eliminar ni buidar: Tapar el recipient hermèticament o bé amb tela mosquitera molt prima (malla d'1 mil·límetre) els safareigs i les basses petites.

  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.

Més informació a:

https://www.sabadell.cat/images/home/frames2/cartell_mosquitok.pdf

 

Com evitar les picades

 

Podem evitar l’entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.

 

Si opteu per un repel·lent, recordeu:

 

Fer-lo servir només a l’exterior i durant el temps necessari i complir estrictament les instruccions d’ús, especialment el nombre d’aplicacions diàries permeses.

No aplicar-lo en infants menors de 2 anys. En nenes i nens més grans s’evitarà sempre que es pugui i mai no es posarà a les mans ja que se les poden portar a la boca o als ulls.

 

No és aconsellable aplicar-lo a la roba.

 

Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.

 

Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge o contacteu amb CatSalutRespon 061.

 

Tractament de les picades

 

Rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó, evitar gratar la zona afectada. I, si cal, es poden aplicar cremes pel tractament simptomàtic de les picades.

 

En la majoria dels casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. No obstant, algunes persones poden presentar reaccions més molestes i/o infeccions, que han de ser consultades al seu metge o metgessa.

 

Quan cal trucar a urgències

 

Truqueu al 112 o cerqueu assistència mèdica d'emergència en cas que les picades s’acompanyin de:

 

  • Dificultat per respirar.
  • Inflamació en qualsevol part de la cara.
  • Sensació d'opressió a la gola.
  • Sensació de debilitat.
  • Coloració blavosa.

Per la resta de consultes de salut, relacionades amb les picades, podeu contactar amb el 061 CatSalutRespon 24 hores al dia 365 dies l’any (http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/).