PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament recorda a la població algunes recomanacions per preservar la salut davant l'onada de calor que podria afectar Sabadell a partir d'aquest diumenge

Amb motiu de les altes temperatures d’aquests dies, l’Ajuntament vol recordar als ciutadans i ciutadanes algunes recomanacions per afrontar la calor de la millor manera possible, davant l’alerta per onada de calor que podria afectar Sabadell a partir d'aquest diumenge.

Entre les mesures, es recomana especialment evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals i de més insolació, hidratar-se correctament i tenir especial cura amb els nadons i la gent gran.

A escala general, adreçat al conjunt de la població, figura el control de la temperatura. Així s’aconsella durant el dia tancar les persianes de les finestres on toca el sol i, a la nit, obrir les finestres de casa per refrescar l’ambient. També romandre a les estances més fresques i recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat...). Si no se’n té, és recomanable passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats. També s’aconsella refrescar-se sovint amb dutxes, tovalloles mullades, etc. i beure aigua fresca de forma regular i fins i tot sense tenir set.

Al carrer cal evitar el sol directe i portar una gorra o barret. També utilitzar roba lleugera (cotó) de colors clars i que no sigui ajustada i procurar caminar per l’ombra, estar sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. Així mateix, es recomana portar aigua i beure’n sovint, mullar-se una mica la cara i, fins i tot, la roba i evitar sortir a les hores de més calor, evitant les activitats físiques intenses.

Al cotxe s’aconsella evitar viatjar durant les hores de més calor i portar sempre líquids per hidratar-se. No s’han de deixar mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Quan es faci un viatge llarg, cal aturar-se periòdicament per descansar i refrescar-se i fer una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Pel que fa a l’alimentació, a més de beure molta aigua i sucs de fruita, és recomanable no prendre begudes alcohòliques i fer menjars lleugers, evitant els àpats molts calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats). Es recomana prendre aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses), ja que ajuden a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.

Persones més sensibles

Cal tenir present que les persones que tenen més risc de patir una onada de calor són les més grans de 75 anys, aquelles que viuen en determinades circumstàncies socials (viuen soles, pobresa, etc.), persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura; aquelles que realitzen un activitat física intensa; que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals); els nadons; persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d'Alzheimer, obesitat o altres de cròniques; aquelles que prenen medicaments especials (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops o diürètics), i persones amb problemes mentals i de conducta deguts al consum de substàncies psicoactives o d'alcohol.

Ajudar als altres

Si es coneix alguna persona gran o malalta que viu sola, es recomana mirar de visitar-los un cop al dia i ajudar-los a seguir els consells per afrontar les altes temperatures. Si prenen medicació, cal revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Si ens trobem amb alguna persona amb efectes de deshidratació o de cop de calor, cal avisar urgentment els serveis mèdics o al 112, traslladar-la a un indret més fresc i donar-li aigua, mullar-la i ventar-la fins que arribin els professionals de la salut.

Alguns símptomes del cop de calor que ens poden alertar són temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions i somnolència o pèrdua del coneixement.

On informar-se

Es recomana, així mateix, informar-se sobre els horaris dels centres d’atenció primària que es tenen més a prop i recordar el número de Sanitat Respon (061), que funciona les 24 hores i on ens poden indicar els centres sanitaris oberts i donar consells de salut. També ens podem informar a les oficines de farmàcia. Entre els consells, també es recomana seguir les prediccions meteorològiques perquè anticiparan els dies més calorosos i consultar amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir possibles problemes per a la salut.