Finalitza la campanya d’excavacions que s’ha dut a terme a Sant Pau de Riu-sec
Un any més, s’ha dut a terme la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Sant Pau de Riu-sec en virtut del Conveni de col·laboració (2009) i en el marc del Pla Director d’Actuacions al Jaciment Arqueològic de Sant Pau de Riu-sec (2010). Aquest conveni està subscrit i impulsat per l’Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
Les diferents intervencions arqueològiques, portades a terme en aquest indret des de 1979 fins ara, han permès delimitar una zona arqueològica de gran valor al voltant de l’església romànica (s. XI) i la rectoria (s. XVIII), amb un assentament humà continu des del segle I abans de Crist.
Així mateix, de 2014 ençà aquestes intervencions s’acullen al Pla de Recerca Arqueològica Quadriennal (2014-2017), impulsat i subvencionat per la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura, Servei d’Arqueologia). Per aquest motiu hi ha vigent un nou conveni específic signat entre la UAB, l’ICAC i l’Ajuntament, amb finançament per part de la corporació municipal i de la institució universitària, per a l’esmentat quadrienni.
En el transcurs de la visita que s’ha fet aquest matí a la zona d’excavacions, Maties Serracant, regidor de l’Ajuntament de Sabadell, ha assenyalat que “el govern vol impulsar el valor patrimonial de Sant Pau de Riu-sec i donar un impuls de conservació a aquest espai i, alhora, a tota la campanya de prospecció arqueològica”.
Serracant també ha agraït la col·laboració dels socis que fan possible aquestes excavacions tant enriquidores per als alumnes i per a la ciutat,i ha afegit: “l’acció de govern passarà per buscar el finançament per permeti desenvolupar el parc cultural i potenciar el seu valor històric”.
De la seva banda, Joaquim Pera, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB, ha destacat que “Sant Pau de Riu-sec és un paratge ideal per a les pràctiques dels nostres alumnes tant per la proximitat com també perla qualitat del jaciment. De fet, la nostra voluntat és poder venir la resta de l’any com una extensió del propi campus, com una extensió de l’aula”.
També Quim Folch, arqueòleg
La campanya d’enguany s’ha dut a terme durant la segona i tercera setmana de juny, concretament entre els dies 8 i 19, ambdós inclosos. Compta amb la participació, en diferents torns, de 18 estudiants d’arqueologia i una especialista en arqueoantropologia, que estan realitzant les pràctiques del Grau d’Arqueologia de la UAB, sota la coordinació científica i docent dels professors Joaquim Pera i Cèsar Carreras i amb la direcció tècnica de l’arqueòleg sabadellenc Jordi Roig. Aquesta col·laboració s’ampliarà al llarg del primer trimestre del curs vinent (2015-2016), amb la realització de pràctiques de prospecció arqueològica geomagnètica i altres treballs d’anàlisi arqueològica de l’arquitectura.
Jordi Roig ha valorat la singularitat i rellevància de tot jaciment de Sant Pau de Riu-sec, ja que “ofereix una seqüència evolutiva de l’època romana fins a les parròquies medievals, és a dir, 2.000 anys seguits amb una elevada densitat de restes arqueològiques. Un espai, doncs, de gran complexitat, que és molt idoni com a campus de treball per als alumnes”.
L’excavació d’aquests dies s’ha centrat al sector núm. 5 del jaciment, al sud-oest del conjunt patrimonial, i a cavall dels sectors 1 i 9, al nord de l’església. Així s’anirà completant la lectura estratigràfica d’aquest important jaciment i també s’anirà coneixent amb més detall la seva extensió.
Troballes realitzades
En el paratge arqueològic de Sant Pau de Riu-sec s’hi ha documentat una llarga seqüència de poblament de més de 2.000 anys de durada: s’hi han trobat restes d’una vil·la romana d’època republicana (segle I aC), que es refà i s’amplia en època imperial (s. I-II dC), un assentament carolingi amb necròpolis (s. IX-X), l’església romànica (s. XI) que té una continuïtat parroquial i cementirial fins a l’època moderna, i una granja templera que data d’entre finals del segle XII i inici del segle XIV.
Quant a resultats arqueològics i aportacions històriques de la present campanya, s’estan excavant les tombes antropomorfes del segle XII (5 tombes), de la necròpolis altmedieval situada al sector sud-oest del conjunt edificat i els estrats arqueològics de la fase de l'establiment templer, dels segles XIII-XIV, al sector nord de l'edifici.
El finançament dels treballs ha anat a càrrec de la corporació municipal i de la Universitat Autònoma de Barcelona i han estat subvencionats per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Paral·lelament, en el marc del Pla Director de les actuacions al Jaciment arqueològic de Sant Pau de Riu-sec i d’acord amb els seus objectius, així com per la seva ubicació dins l’àmbit del Sector comercial de Sant Pau, es van realitzar a finals de 2013, principis de 2014, les obres corresponents a la tanca perimetral del jaciment arqueològic, així com també s’han completat la urbanització dels camins i els enjardinaments de l’interior de l’illa del parc urbà de l’entorn de l’església de Sant Pau de Riu-sec, a càrrec de la Junta de Compensació del Pla Parcial de Sant Pau de Riu-sec.
El traçat de la tanca ve definit pel perímetre de protecció arqueològica, els límits amb la parcel·la veïna, el vial i els camins interns del parc urbà. S’han previst dos accessos al recinte mitjançant portes d’uns 3 m. La tanca està formada per perfils laminats en calent sobre un sòcol de formigó armat. Els camins s’han pavimentat amb sauló estabilitzat i s’han delimitat per vorades de formigó tipus fiol. S’han enjardinat els talussos i s’ha dotat d'enllumenat, instal·lació de reg i xarxa de recollida d'aigües.
Així mateix, s’han realitzat les actuacions de reparació per vandalisme a l’interior de l’església de Sant Pau de Riu-sec, consistents en la reposició de fusteries i vidres, parts de paviment, baranes... com també la refeta de la instal·lació elèctrica, col·locació de noves lluminàries, d’un sistema antiintrusió i finalment la reposició d’uns nous plafons museogràfics amb informació històrica i arqueològica sobre el lloc. Aquestes actuacions han permès recuperar les visites a l'interior de l'edifici, a càrrec del Museu d’Història de Sabadell.