L’Ajuntament de Sabadell reclama a la Generalitat que actuï amb responsabilitat i adopti un compromís ferm amb el sosteniment de les escoles bressol públiques
Sabadell és un dels 36 municipis que presentarà un contenciós administratiu contra la Generalitat en aquest àmbit
L’Ajuntament de Sabadell reclama a la Generalitat un compromís ferm amb el sosteniment de les escoles bressol públiques de titularitat municipal. És per això que Sabadell és un dels 36 municipis catalans que han iniciat els tràmits per presentar un recurs contenciós administratiu contra l’administració catalana en l’àmbit del finançament dels centres públics de 0 a 3 anys, en el marc d’una acció impulsada pel Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya. Prèviament es va tramitar una reclamació a la Generalitat per tal que aquesta assumís l'import que devia a l’administració local sabadellenca per un total de 1.410.500 euros pel sosteniment de les escoles bressol corresponent al curs 2011-2012. A hores d’ara, aquesta quantitat ha estat satisfeta per l’administració catalana. Això no obstant, es manté l’absència de compromís de la Generalitat per al finançament d’aquests centres i és per això que l’Ajuntament de Sabadell continuarà endavant amb el recurs, entenent que les escoles bressol són un servei públic fonamental per a milers de famílies.
I és que, si bé la Generalitat de Catalunya ha abonat a Sabadell el deute del 2011-2012, no va adquirir cap compromís per als cursos 2012-2013, 2013-2014 ni 2014-2015. En aquest marc l’Ajuntament de la ciutat se suma a la reivindicació perquè l’administració catalana actuï amb responsabilitat en l’exercici de la seva competència, atesa la derivació financera que ha fet cap a les diputacions pel que fa al finançament dels centres municipals de 0 a 3 anys. Val a dir, així mateix, que el projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2015 no preveu destinar cap partida per al funcionament d’aquests serveis.
Avui el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Ramon Burgués, ha explicat la situació de les escoles bressol municipals a Sabadell, afirmant que “la Generalitat ha trencat un pacte de país assolit l’any 2004 (quan es va aprovar la Llei de creació d’escoles bressol), en una mostra de deslleialtat cap als governs locals. Demanem la convocatòria d’aportacions per al curs 2013-2014 i 2014-2015 amb 1.600 euros per plaça escolaritzada i que la Generalitat assumeixi la seva responsabilitat amb les escoles bressol. La nostra fórmula seria que financés el 50% del sosteniment, els ajuntaments un 25% i les famílies l’altre 25%”. Segons ha explicat el tinent d’alcalde, ara Sabadell ha fet un escrit de reposició demanant a la Generalitat que destini fons a aquest àmbit dins el pressupost de 2015. Si no hi ha resposta positiva, s’anirà al contenciós administratiu.
Malgrat la situació, “continuarem garantint el servei d’escoles bressol a la ciutat”, ha comentat Burgués. “L’Ajuntament de Sabadell no augmentarà els preus el curs vinent”. Tot plegat “perquè considerem que el tram de 0 a 3 anys té una transcendència educativa de primer ordre i representa un suport en la conciliació de les vides laboral i familiar”.
L’ampliació de la xarxa d’escoles bressol a Catalunya va sorgir d’una Iniciativa Legislativa Popular, treballant sobre la base d’un finançament a tres bandes: ajuntaments, Generalitat i famílies. A Sabadell, la Generalitat va començar aportant 1.800 euros per al manteniment de cadascuna de les places, una quantitat que s’ha anat reduint fins arribar al curs 2012-2013, en què la Generalitat, tot i anunciar que finançaria el manteniment amb 875 euros per plaça, no va fer convocatòria de subvencions. En el cas dels cursos 12-13 i 13-14, és la Diputació la que ha assumit els 875 euros per plaça. “Estem parlant de recursos”, ha comentat Burgués referint-se a l’aportació de la Diputació “que ja són de per sí del món local”.
Dels 36 ajuntaments catalans que han optat per la via del contenciós, el de Sabadell és un dels sis Ajuntaments que tramitarà el recurs de manera individual, mentre que la resta ho fan de manera conjunta.
Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació
Constituït l’any 2012, el Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació de Catalunya és un òrgan de reflexió i treball que vetlla, des de la pluralitat política, per la qualitat de l’educació als pobles i a les ciutats. L’òrgan compta amb el suport de més d’una setantena d’alcaldes de diferents municipis catalans.