Joves formats al Vapor Llonch en l’àmbit de les tecnologies ensenyen informàtica a la gent gran en diferents espais municipals de la ciutat
Aquesta activitat d’intercanvi generacional s’emmarca en el projecte laboral de Treball als Barris i compta amb el suport del programa de la Gent Gran
El Vapor Llonch desenvolupa una nova acció per reforçar els valors solidaris, el compromís i la implicació dels joves. Així, nois i noies entre 16 i 25 anys formats al Vapor Llonch en l’àmbit de la informàtica participen en una acció d’intercanvi generacional amb la gent gran del Complex Sant Oleguer (c. de Sol i Padrís, 56), Mercat de Sant Joan, Complex Parc Central i Complex Alexandra. L’activitat compta amb el suport del programa de la Gent Gran de l’Ajuntament.
Tal i com ha comentat el tinent d’alcalde de l’Àrea de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Josep Ayuso, “la ciutat és un punt de trobada entre diferents generacions. Hem de promoure i estimular que persones grans i joves comparteixin experiències perquè seria un error privar als joves de la saviesa dels grans. Ens hem de sentir orgullosos de programes amb valors i convivència com aquest”. També ha afegit que “a més, amb iniciatives com aquesta també millorem les possibilitats d’ocupació dels joves”.
Per la seva banda, Anna Carrasco, regidora del programa de Gent Gran ha destacat que “educant joves en la participació i construcció de la seva comunitat i a la vegada promovent un envelliment actiu i ric, tots hi sortim guanyant”.
En concret, un grup de 10 joves participants en un programa del Vapor Llonch de formació i treball en l’àmbit de les tecnologies estan desenvolupat la seva etapa laboral després de cinc mesos de formació, fent tasques de suport a la dinamització de diferents espais d’alfabetització digital per als col·lectius amb dificultats. 4 dels joves d’aquest grup estan posant en pràctica els coneixements adquirits treballant amb la gent gran. Els joves, que tenen un contracte de 4 mesos, resolen dubtes sobre qualsevol aspecte informàtic relacionat amb el programari i equips de què disposen o de funcionament del servei, i a més ajuden al formador en els cursos TIC que s’organitzen a cadascun dels espais.
L’objectiu per als joves és que quan finalitzin la seva estada no només hagin incrementat les seves expectatives professionals sinó també hagin reforçat el seu creixement personal.
Treball als barris
Tots aquests joves pertanyen a barris del Districte sisè dins del programa Treball als barris que permet la contractació de veïns i veïnes en situació d’atur. Una acció vinculada a la millora integral d’aquesta zona de Sabadell associada a les actuacions del Pla de Barris. L’Ajuntament de Sabadell ha estat treballant en els últims anys mitjançant el projecte Pla de Barris primer en la zona Nord i després també a la zona Sud i actualment en tots dos barris, gràcies al projecte Treball als barris. Per potenciar els barris s’han plantejat actuacions estrictament urbanístiques acompanyades d’accions de caire econòmic i social adreçades directament als veïns i veïnes.
Actualment, un total de 60 joves en atur estan participant en els programes d’ocupació i de formació específicament dissenyats per a menors de 25 anys tant de la zona del Ripoll com del sud.
Accions envers els joves
L’Ajuntament de Sabadell disposa d’un pla d’actuació dissenyat específicament per millorar les expectatives professionals de les persones menors de 25 anys per tal de disminuir l’atur entre aquest col·lectiu. Gràcies a aquest pla es preveu atendre més de 800 persones, més de la meitat de les quals assistiran a accions de llarga durada, com per exemple cursos, i la resta participarà en accions puntuals. Un element clau i d’èxit d’aquestes activitats és la coordinació amb les empreses i també el suport amb els gremis de la ciutat.