Sabadell impulsa més de 18 activitats per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les dones
El programa d’Activitats es portarà a terme fins l’11 de desembre
La commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les dones, d’aquest any està especialment dirigit a la sensibilització sobre les possibles relacions desiguals i situacions de violència de gènere entre els joves amb l’ús de les noves tecnologies i el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual al nostre país.
L’acte central de la commemoració es portarà a terme el mateix 25 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la plaça del Doctor Robert, amb l’encesa d’espelmes, el minut de silenci en record a totes les víctimes i la lectura del manifest que, aquest any, serà a càrrec de Mabel Rodríguez, agent antirumors i membre de la taula d’Entitats d’Igualtat de Gènere. L’acte comptarà amb l’acompanyament de la coral “Tons & Sons Terrassa Gospel”.
Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest matí:”aquesta diada defensa els valors de l’amor i la llibertat contra la violència masclista i és un eix transversal de tot l’Ajuntament. No podem fer res sols i necessitem treballar plegats per enfrontar-nos a rols històrics en què l’home exerceix un poder malentès”. El regidor també ha presentat el cartell guanyador del certamen per escollir la imatge de la commemoració, enguany a càrrec de l’alumne de l’Escola Illa, Ismael Ortiz.
La temàtica sobre la sensibilització de les relacions desiguals i el maltractament de gènere entre els joves serà abordada als centres educatius a través de la campanya “Relacions sense risc”, durant els mesos de novembre i desembre, l’exposició “Desmuntem mites” sobre els mites de l’amor romàntic durant el mes de novembre i la sessió dirigida a professionals que treballen en l’àmbit dels joves, sobre “Violència real en un món virtual: el maltractament a través de les TIC”, a càrrec de David Almazor, psicòleg especialitzat en victimització infantil i juvenil, divendres 28 de novembre a les 12 del migdia al Casal Pere Quart (Rambla, 69).
L’explotació sexual i el tràfic de persones al nostre país serà el tema de reflexió en diversos espais dins el programa, com ara la projecció del documental “Nefarious Merchant of Souls”, d’Exodus Cry, divendres 28 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al Casal Pere Quart. També el concert “Contra l’esclavitud sexual al segle XXI”, a càrrec de la Plataforma d’Artistes Solidaris DTProject, el 7 de desembre, a les 6 de la tarda al Teatre Principal (les entrades es poden comprar al mateix teatre o al web www.sabadell.cat/entrades), i una taula rodona multidisciplinar, sota el títol “Explotació sexual a Sabadell? Un apropament al problema del tràfic de persones amb fins sexuals al nostre país” amb la participació de professionals de diferents àmbits, el 20 de novembre a les 7 de la tarda al Casal Pere Quart. Entorn a la temàtica del tràfic de dones anirà també l’exposició “Princeses de somnis trencats”, amb obres de l’artista Dàmaris Llaudis, que podrà visitar-se del 24 al 30 de novembre al Casal Pere Quart. Totes aquestes activitats estan organitzades per les esglésies evangèliques de Sabadell i l’entitat Esclavitud XXI.
L’explotació sexual de les dones de l’est és el tema de la darrera novel·la de l’antropòleg Miquel Pajares “Cautivas”, que serà presentada dimecres 3 de desembre a 2/4 de 7 de la tarda al Casal Pere Quart, per part de l’ autor, en un acte que comptarà amb la presència de Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania i Enrique Rodríguez, secretari general de CCOO Vallès Occidental.
Commemorant els 15 anys del Centre d’Atenció a la Dona (CAD) (c. de Vidal, 146) s’ha organitzat, dins el programa, una sessió de portes obertes i una visita guiada, a la qual cal confirmació d’assistència mitjançant el telèfon 937246168 o correu electrònic: igualtat-dona-home@ajsabadell.cat.
Pel que fa a les dades del Centre d’Atenció a la Dona, fins al 31 d’octubre d’aquest any s’han obert 303 expedients nous – xifra similar a la dels darrers anys – i els expedients oberts des de la posada en marxa del CAD han estat 4.361 en total (del 2001 al 2014). Prop del 60% dels quals són per temes de violència, un 22% per conflictes de parella i un 18% per altres qüestions.
Altres activitats a destacar són les organitzades per l’entitat Nous Homes de Sabadell amb la Primera trobada d’homes per la igualtat el 29 de novembre a 2/4 de 10 del mati i a les 4 de la tarda, al Centre Cívic de Cal Balsach (ctra. de Prats de Lluçanès, 2) i la Roda d’homes contra la violència vers les dones, que portaran a terme la col.locació d’un llaç blanc vorejat d’espelmes enceses el mateix 29 a les 7 de la tarda, a la plaça de la Creu Alta.
El programa d’activitats compta també amb xerrades com “Dona del passat, del present i del futur” a càrrec de Judit Rodríguez Osés, el dia 20 de novembre a les 12 del migdia a l’Església Baptista del Redemptor (c. de Moratín, 105), les xerrades a càrrec de Carmina Carreras del CAD dirigides a la gent gran, “Mites de l’amor romàntic”, dimarts 2 de desembre a les 5 de la tarda, a l’Auditori del complex de Gent Gran del Parc Central (c. de Diego de Almagro,42), i el “Debat entorn dels estereotips de gènere i les relacions desiguals” dijous 11 de desembre a les 11 del matí, al Mercat de Sant Joan (pl. de Sant Joan, 1).
Així mateix, es portaran a terme els tallers “Dona: Respecta’t, estima’t, expressa’t”, a càrrec de Mónica Cortés i Assumpta Aymamí, tècniques de Salut de l’Ajuntament, els dies 19 i 26 de novembre i el 3 i 10 de desembre a les 10 del matí al Casal Pere Quart (inscripcions al CAD tel. 93 724 61 68 i al correu igualtat-dona-home@ajsabadell.cat) i el taller corporal “Entre el femení i el masculí”, a càrrec de l’Associació de Dona a Dona, divendres 28 de novembre a les 6 de la tarda a l’av. de l’Onze de Setembre, 73 bxs.
Dins el programa, i per segon any consecutiu, les perruqueries del Gremi de Perruquers de Sabadell i Comarca portaran a terme la campanya “Ni un pèl enrere. Per un Sabadell sense violència de gènere” i distribuiran informació del 21 al 28 de novembre. També els espais dona als barris de Can Puigggener, Sud, Nord i a l’escola Agnès Armengol commemoraran el dia 25 de novembre.
El programa va iniciar-se el passat 5 de novembre, amb la presentació del llibre “Manual sobre el Aborto” al Librerio de la Plata i finalitzarà la segona setmana de desembre. Ha estat organitzat per entitats de la ciutat i la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Sabadell i compta amb el patrocini de l’empresa Disnova i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, la TUS (Transports Urbans de Sabadell) i el Gremi de Perruquers de Sabadell i Comarca.
Per a més informació:
Manifest de la Diada
https://www.sabadell.cat/images/dretscivils/pdf/manifest25n_14.pdf