El Centre de Creació i Producció de circ La Vela converteix l’Estruch en un dels principals centres de les arts del circ a Catalunya
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha escollit l’Estruch com a entitat que gestionarà el Centre de Creació i Producció de Circ gràcies a la llarga experiència de l’Estruch en aquest sector.
Així, l’Estruch de Sabadell es convertirà en un dels principals centres públics de referència de les arts del circ a Catalunya, a la vegada que La Vela recupera la seva activitat com a residència i centre públic amb l’objectiu principal d’esdevenir peça clau en la promoció del circ català.
Tal i com ha comentat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en la roda de premsa d’aquest matí: “Estem al punt final del principi, quan es concreta una aposta important de l’Ajuntament per tal d’ampliar les possibilitats de producció i realització cultural a la ciutat. L’objectiu és crear massa crítica, densitat creativa per arreplegar diferents manifestacions artístiques i culturals de la ciutat. A més, el circ té a casa nostra un espai de referència i, a més, té altres valors afegits com que el món educatiu tingui un accés fàcil a les produccions de circ”.
Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, ha declarat que “El circ és una disciplina mutidisciplinar – arts visuals, dansa, teatre, noves tecnologies - i l’Estruch és un centre multidisciplinar, per tant, l’encaix era perfecte. Incloure el que és el centre nacional del circ en el marc de l’Estruch és relacionar dos centres de creació”.
Finalment, Quim Carné, regidor de Cultura ha explicat: “Aquest és un espai idoni, pel que fa a les residències, ampliem l’espai perquè sigui un espai per les residències i les produccions que s’hi realitzen. Actualment tenim unes 20 residències de circ i amb La Vela esperem poder arribar fins a les 30”.
Amb el trasllat de La Vela, el Departament de Cultura de la Generalitat compleix amb el compromís adquirit al Pla Integral del Circ 2012-2015, que preveu que el Govern fomentarà la viabilitat de la Vela com centre de creació, residència i exhibició de circ i com a equipament del circ del país. En aquest sentit, la Generalitat ha optat pel projecte de l’Estruch, entre d’altres raons perquè l’Estruch ja és un espai pluridisciplinar en arts escèniques: disposa de residència, on els artistes de circ en vela podran fer estades llargues durant el procés creatiu, té les condicions tècniques adients i una àmplia experiència en activitats de circ.
Pel que fa al seu futur funcionament, una comissió artística formada per responsables d’espais i entitats del circ vetllaran per la qualitat de les propostes. Calendaritzat per a diversos anys, el projecte contempla un increment progressiu de l’activitat any rere any. També es preveu accions d’internacionalització i, un altre dels objectius és reforçar el projecte educatiu de circ endegat pel Govern de la Generalitat.
Econòmicament es tracta d’un projecte sostenible i viable a nivell pressupostari, a partir de les aportacions del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Sabadell que es beneficia dels equips tècnics i logístics de Ca l’Estruch.
D’aquesta manera l’Estruch podrà oferir un espai de recerca i creació en condicions adients als professionals del sector, contribuirà a incrementar el nombre d’espectacles i números de circ en vela de qualitat a Catalunya, fomentarà la professionalització del sector i la creació de grups de treball estables, promourà la interrelació de creadors del circ entre ells i amb creadors d’altres disciplines.
Procés de la convocatòria
Per tal de donar un ús a aquest equipament, el Departament de Cultura va obrir una convocatòria pública al setembre del 2013 per tal de recollir propostes d’ajuntaments, empreses, entitats sense ànim de lucre i companyies de circ que volguessin disposar de La Vela i posar-la de nou en funcionament. Entre totes les propostes presentats, es va seleccionar l’Estruch com el projecte més valorat.
Antecedents de La Vela
La Vela és un centre clau per a la promoció de les activitats circenses del país. Plantejat com a centre públic de residència i creació per a artistes i companyies de circ, té l’objectiu principal d’esdevenir una peça clau en el desenvolupament del circ català i en el treball de l’entorn immediat.
Des de 2004, La Vela, Centre de Creació i Residència del Circ, estava ubicada al municipi de Vilanova i la Geltrú, qui va decidir renunciar al projecte i a la infraestructura i es va fer necessari trobar un nou emplaçament que permetés mantenir el centre com a espai de creació destinat al circ.
Característiques tècniques de La Vela
Es tracta d’una carpa de 12,40m d’alçada, 28m de diàmetre i 615 m2 amb un aforament màxim de 500 localitats repartides en 3 graderies a l’entorn d’una pista central de 10m de diàmetre. L’amplada total de l’estructura incloent els tensors i les sortides d’emergència és d’aproximadament 36m de diàmetre.
L’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu
L’Estruch és un centre cultural municipal inaugurat l’any 1995. Està dedicat a la producció, la difusió i la formació artística contemporània i centrat en les arts en viu: el teatre, la dansa, el circ, la música, la imatge i les arts visuals i performàtiques.
Compta amb una sala d’exhibició de 190 localitats, un espai expositiu, 7 sales dedicades a la producció d’espectacles, 1 medialab, 1 sala multimèdia, 5 tallers de creació d’arts visuals, 3 bucs insonoritzats d’assaig musical, un gran espai per a la construcció d’escenografies i assaigs de circ i un pati a l’aire lliure de grans dimensions.
Com a centre de producció escènic, s’ha especialitzat en les arts en viu acollint gran part de les companyies locals dedicades a aquestes disciplines i també un bon nombre de col·lectius professionals de dansa i circ que provenen de Catalunya, la resta de l’Estat i en ocasions d’àmbit internacional.
Pel que fa al circ, en el període 2008 a 2014 s’han realitzat un total de 51 residències de circ, entre les que destaquem les companyies EIA, Circo de la Sombra, Manolo Alcántara, Daraomai o Hotel Iocandi.