L’Ajuntament de Sabadell i el Parc de Recerca UAB reuneixen més de 120 professionals per promoure solucions per a les ciutats del futur
Més de 120 participants, entre entitats, investigadors i empreses, han participat avui al Fòrum de Tecnologies i Innovació. Solucions per a les ciutats del futur. L’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, i el Parc de Recerca UAB (PRUAB) han organitzat aquest Fòrum amb l’objectiu principal de promoure i dinamitzar les relacions entre empreses i investigadors. L’esdeveniment, celebrat a Fira Sabadell, ha estat inaugurat per l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sànchez i el director del PRUAB, Buenaventura Guamis.
L’alcalde ha manifestat que “és la segona ocasió que fem aquesta trobada, la primera va ser en relació amb el camp de la salut amb la Corporació Sanitària Parc Taulí. Avui l’Ajuntament es reafirma en el suport al desenvolupament tecnològic, la participació i el debat amb el partenariat que inclou a l’administració, les entitats i les empreses. La ciutat, d’aquesta manera, és un banc de proves per millorar la gestió, el control i la transparència”.
Per la seva banda, Buenaventura Guamis ha explicat que “el Fòrum celebrat avui busca promoure acords, projectes, innovacions i solucions tecnològiques que ajudin a millorar la qualitat de vida del ciutadà de les grans ciutats. Cada dia 4.000 investigadors treballen a la UAB i tot aquest coneixement el podem revertir en l’entorn social i econòmic”.
La jornada ha comptat amb la conferència “Tendències i oportunitats de mercat per a les empreses del sector de les Smart Cities”, a càrrec de Pilar Conesa, directora de l’Smart City Expo World Congress i fundadora i directora d’Anteverti -empresa que assessora a directius i organitzacions en l’adaptació a nous entorns, innovant i fent ús de les noves tecnologies-, que ha parlat sobre les noves oportunitats de negoci en l’àmbit del desenvolupament urbà.
Durant la trobada, investigadors i professionals del sector han presentat els seus projectes i ofertes tecnològiques de diferents àmbits com les tecnologies verdes, urbanisme, recollida, gestió i tractament de residus, transport, dispositius de monitorització i gestió, etc. Concretament s’han dut a terme 20 presentacions, amb un format molt breu, de 3 minuts cada una, per donar a conèixer les últimes tendències i crear un espai de relació entre la recerca i les empreses.
Entre els projectes que s’han presentat destaca una plataforma per gestionar i reduir els problemes d’olors a les ciutats o el desenvolupament de xarxes que fan possible la connectivitat en situacions on les actuals no arriben. A més, també s’han presentat altres innovacions tecnològiques com sistemes per mesurar la contaminació biològica a l’aire, solucions per al processament de senyals per a les comunicacions i la navegació o tecnologies basades en intel·ligència artificial.
Per últim, ha tingut lloc una sessió de reunions bilaterals, en la qual han participat 50 empreses, institucions i centres de recerca, amb una agenda prèviament concertada, que ha permès desenvolupar aproximadament 140 trobades entre investigadors i empreses. Aquestes entrevistes han permès als participants incrementar els contactes i l’intercanvi de solucions, projectes i serveis, per tal de trobar solucions, generar xarxes de cooperació i fomentar el desenvolupament de nova recerca i coneixement en sectors estratègics, i del que s’espera que donin peu a l’inici de projectes en àmbits d’interès mutu.
Aquest esdeveniment forma part del projecte “Millora i noves implementacions d’instruments de competitivitats de les empreses”, atorgat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), pel Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals.
Solucions per a les ciutats del futur
La progressiva concentració de persones en les zones urbanes és un fenomen que no para d'augmentar. A Espanya, 7 de cada 10 habitants viuen en grans ciutats o poblacions adjacents que s'han anat unint al nucli urbà principal, conformant una àrea densament poblada i que requereix d'estratègies comunes de gestió del territori i dels seus serveis. En aquest context, l'ordenació del transport i la mobilitat de les persones, la gestió dels espais públics o l’eficiència energètica són cada vegada factors més essencials, que permetran garantir l'èxit de les anomenades ciutats intel·ligents.