L'Ajuntament de Sabadell donarà comptes a la Comissió de la Convivència sobre el fet de l'exhibició de simbologia nazi per part d'un ciutadà aquest cap de setmana
Davant el fet ocorregut aquest cap de setmana en un domicili de la ciutat, en el qual un ciutadà va penjar simbologia nazi, arran de diverses denúncies ciutadanes el passat dissabte al matí, la Policia Municipal es va personar al domicili de la persona que havia penjat una bandera exhibint simbologia nazi al seu balcó amb l’objectiu d’advertir-li que la seva acció es podia interpretar com una incitació a la violència. Després de dialogar amb ell perquè despengés la bandera la persona en qüestió es va negar a retirar-la. Així, la Policia Municipal va traslladar les diligències als Jutjats de Sabadell i va traslladar-les al cos de Mossos d'Esquadra i a la Fiscalia contra els delictes d'Odi. Actualment s’està a l’espera de resposta, atès que està pendent la tramitació judicial del cas.
L'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en relació amb aquests fets ha declarat que “per respecte als milions de víctimes de l’holocaust, per tot el que suposa el nazisme per la història d’Europa, només podem sentir rebuig per la promoció d’ideologies que han impulsat els genocidis. Estar a favor dels drets humans significa rebutjar el nazisme i el feixisme en totes les seves esferes (discursos, actes i també simbologia). N’hi ha prou en què estigui en un balcó perquè vulguem actuar de manera ferma, legal i contundent amb el nostre més absolut rebuig" i també ha ratificat que “la Policia Municipal va posar denúncia als jutjats i va informar a Mossos d’Esquadra i Fiscalia contra els delictes d’odi”. I ha afegit “des del l’Ajuntament seguirem treballant perquè Sabadell sigui una ciutat de convivència com ho ha estat sempre”. L’alcalde de Sabadell ha valorat molt positivament “la sensibilitat col·lectiva de la ciutadania ja que la repercussió i la denúncia a les xarxes socials va ser immediata i molt àmplia”.
La Comissió de la Convivència
De tot plegat l’Ajuntament de Sabadell donarà comptes a la Comissió de la Convivència que es reunirà aquesta tarda, sobre el fet de l’exhibició de simbologia nazi.
La Comissió de la Convivència treballa des de l'any 2004, mensualment, fent el seguiment i la prevenció de fets racistes, xenòfobs i homòfobs. Davant el buit existent al codi penal respecte de l'exhibició de simbologia que inciti a l'odi, la Comissió de la Convivència, en coordinació amb el Servei contra els Delictes d'Odi i Discriminació va elevar l'any passat a les instàncies polítiques i judicials estatals una proposta de reforma de l'article 510 del Codi Penal, en la que es proposa la condemna amb pena de presó d'entre 6 mesos a 2 anys i multa a "...Quienes produzcan, elaboren, posean con la finalidad de distribuir, faciliten a terceras personas el acceso, distribuyan, difundan o vendan escritos o cualquier otra clase de material, o simbología, o soportes que por su contenido sean idóneos para fomentar, promover, o incitar directa o indirectamente al odio, hostilidad discriminación o violencia contra un grupo, una parte del mismo, o contra una persona determinada por razón de su pertenencia a aquél, por motivos racistas, antisemitas u otros referentes a la ideología, religión o creencias, situación familiar, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o discapacidad, o para lesionar la dignidad de las personas por representar una grave humillación, menosprecio o descrédito de alguno de los grupos mencionados, de una parte de ellos, o de cualquier persona determinada por razón de su pertenencia a los mismos". Actualment l'exhibició de simbologia no és un delicte.