PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament publica Apunts sobre Bullying acompanyat d’una proposta pedagògica per aquest curs

La regidoria de Drets Civils i Ciutadania presenta la publcació Apunts sobre Bullying i la proposta pedagògica que s’ofereix, per aquest curs acadèmic 2014-15, als diferents centres de secundària.

Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest matí: “aquesta publicació és un punt d’inici, una eina de treball per a joves, pares i mares, docents i tothom que tingui interès en el tema”. Carné també ha explicat que “és un tema delicat perquè estem parlant de discriminació, i de discriminació n’hi pot haver molta per sexe, per edat, per diversitat funcional, per origen, però cal parar atenció en l’homosexualitat perquè pot ser que el nen o nena pateixi bullying però no en parli perquè tampoc n’ha parlat amb els seus pares”. Carné també ha  insistit que “tot això està emmarcat en el pacte pels valors, dins el respecte i la llibertat” i vol ser “una eina que empoderi i reforci a víctima de Bulying”.

Pel que fa al taller sobre bullyng, Carné ha comentat que s’ofereix dins el programa Ciutat i Escola i que és un debat crític sobre casos reals. Tot i que aquest programa és “una acció preventiva d’una situació que s’ha donat des de sempre”.

Els apunts, tenen com a finalitat fer reflexionar als joves sobre aquesta problemàtica amb l’objectiu que prenguin consciència, i fomentar el seu paper actiu en la prevenció i en la cerca dels recursos que existeixen a l’abast per tal d’afrontar-la i cercar suport per a la seva solució.

Bullying significa “Maltractament reiterat per a la diferència”. Tot i que hi ha moltes possibles causes perquè es donin relacions de maltractament i d’assetjament, les principals són el racisme i la xenofòbia (discriminació per raó d’origen) i  l’homofòbia (per raó d’orientació sexual).

Moltes són també les formes de realitzar aquest maltractament, considerant que pot ser de caire físic, psicològic, sexual, social... Moltes, també, les formes de mostrar-lo: presencialment, a través de d’eines tecnològiques – Ciberassetjament – i en funció del grau, es pot parlar d’humiliació, agressió, violència...

Sigui quina sigui la tipologia de maltractament, les víctimes que la pateixen, viuen, com a conseqüència, tot un seguit d’emocions negatives com ara la humiliació, la impotència, la ràbia, la incomprensió, la soledat, la culpabilitat... sentint-se en tots els casos molt vulnerables i patint aïllament social durant molts anys.

Els centres educatius – juntament amb la família i la societat en general - com a agents socialitzadors, juguen un paper molt important a l’hora de promoure els valors de la pluralitat, el respecte a la diferència, la inclusió social i la cultura del diàleg a la nostra societat. Es per això, que tenen un paper molt significatiu en la prevenció, detecció i abordatge d’aquesta problemàtica.

La regidoria de Drets Civils i Ciutadania vol sumar-hi esforços, oferint una proposta educativa/pedagògica als centres, per tal de contribuir a la seva solució i eradicació.

L’objectiu de la proposta és, a part d’informar i sensibilitzar als joves sobre aquesta temàtica, fer-los partícips de la detecció del problema (paper d’observador) i de la seva denúncia, amb la consigna comuna de “Trencar el silenci”,  ajudant a visualitzar la situació i treballant en la cerca d’una possible solució.

La proposta, en concret, es dirigeix a l’alumnat del primer cicle de la ESO, tenint en compte que és aquest període, el pas de primària a secundària, el qual marca el desenvolupament de molts nois i noies. Es tracta d’un període de canvi – de centre i de companys – que es considera propici per a fer incidència en aspectes com el foment del respecte, la tolerància, la comprensió i el diàleg, a fi d’evitar patiments individuals i conflictes relacionals per aconseguir entre tots i totes una bona convivència i cohesió social.

Per a més informació:

www.sabadell.cat/dretscivils

www.sabadell.cat/saj

www.facebook.com/saj